Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Sanja Nikčević

Antologija hrvatske ratne drame (1991. - 1995.)

  • Nakladnik: Alfa
  • 12/2011.
  • 268 str., tvrdi uvez
  • ISBN 9789532973280
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Potaknuta izjavama da nema ratne drame ili da nema dobre ratne drame, autorica je započela istraživanje hrvatske radne drame koja je napisana od 1991. do 2011., a tema joj je Domovinski rat. Rezlultat istraživanja su 94 drame, a pisala su ih ugledna dramska imena (Pavličić, Kušan, Bakmaz, Šorak, Supek, Brešan, Šehović, Šovagović Filip, Valent, Srnec Todorović, Vidić, Šodan, Mitrović Nina, Prica, Sajko, Mihanović, Matišić, Bukvić, Perković, Bužimski, Međimorec, itd.).

Velik je broj odličnih drama, a fascinira raznolikost - kako žanrovska (od drame i alegorije do komedije i mjuzikla), tako i tematska (političari, prognanici, ratnici, pozadina, skloništa, ratne i mirnodopske kronike, pojedinačni sukobi i problemi...).


Knjiga "Antologija hrvatske ratne drame" početak je projekta antologije ratne drame u kojoj su odabrane doslovno ratne drame. Dakle one koje su napisane u vremenu Domovinskog rata od 1991. do 1995. Od 31 drame, koliko ih ukupno ima, autorica je napravila odabir od 11 drama od kojih je sedam izvedeno u kazalištu, a ostale na radiju. U knjizi su složene kronološki radi praćenja njihovog kontinuiranog nastanka, a zemljopisno pokrivaju cijelu Hrvatsku. Pisali su ih autori iz Slavonije (Osijek, Davor Špišić) i Dubrovnika (Matko Sršen) te autori iz Zagreba koji su pisali o Slavoniji, Zadru ili Zagrebu. (...)

Raznolikost žanrova u ratnoj drami posljedica je drugačijeg prikaza rata od onog koji se očekivao, od onog tragičnog i bezizlaznog. (...) Iako ove drame jasno pokazuju tko napada, a tko se brani, nisu ni huškačke, ni napadačke, ni osvetničke, jednom riječju - nisu drame mržnje. (...) Upravo zbog dominacije pozitivnih emocija na kraju su ove drame afirmativne. One afirmiraju temeljne ljudske vrijednosti. U vremenu napadanja temeljnih vrijednosti pokazale su da upravo one mogu preživjeti. (...) One su različitih tema i žanrova, ali u svakoj se afirmira - život. Usred rata koji ga razara. Te drame nose u sebi neki optimizam, vjeru da su temeljne ljudske vrijednosti jače od rata, da možda baš zbog njega postaju jače.

I to je također odjek onog vremena jer rat jest vrijeme odabira. Kao što je zapisao Siniša Glavašević: Rat pravi selekciju. Dobre odvaja od zlih, jake od slabih, lijepo od ružnog, poštene od manje poštenih, sposobne od nesposobnih. I što rat duže traje, selekcija je stroža.

Zbog svega toga bilo je važno objaviti ove drame danas. I to baš u antologiji, da ih se vidi okupljene na jednom mjestu, da ih se može usporediti s poratnim ratnim dramama, s ostalim dramama. Važno je vidjeti što se pisalo kad je bilo ono vrijeme straha i bombi. Što su pisali oni koji su rat vidjeli, proživjeli, oni kojima je rat bio nad kućom, ili s prijetnjom da sutra može doći i na njihov prag. Da su u vremenu razaranja oni pisali drame koje afirmiraju ljudske vrijednosti. I da su to drame koje nam nešto govore i danas.

Sanja Nikčević, teatrologinja i kazališna kritičarka, rođena 1960. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakutetu u Zagrebu. Redovna je profesorica i voditeljica teorije na Odsjeku za kazališnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku, gdje je bila voditeljica Odsjeka (2007‒2009). Predavala je na Katedri za književnost engleskog jezika Filozofskog fakulteta u Osijeku (2003‒2007) te je dvije godine bila i voditeljica tog odsjeka (2004‒2006), a na doktorskom studiju iz književnosti istog fakulteta vodi dramski modul. Predaje kolegije o američkoj i britanskoj drami, kazališnoj kritici te povijest drame i kazališta.

Predsjednica je Hrvatskog društva kazališnih kritičara kojemu je bila i tajnica u dva mandata. Članica je Glavnog odbora Matice hrvatske i aktivna članica brojnih hrvatskih i međunarodnih udruga kritičara i teatrologa (primjerice, dva je puta bila članica Upravnog odbora svjetskog ITI-ja). Objavila je više od stotinu znanstvenih i stručnih članaka u svjetskim časopisima (SSEP, PAJ, NTQ) te sudjelovala na brojnim simpozijima u zemlji i svijetu.

Urednica je pet antologija: "Antologija američke drame I i II", Zagreb 1993; "Antologija suvremene hrvatske drame", Skopje 2003; "Antologija ratne drame 1991‒1995", Zagreb 2011; "Antologija hrvatske ratne komedije 1991‒1997", Vinkovci 2013; "Antologija hrvatske poratne drame 1996‒2011", Zagreb 2014. Uredila je i zbornik na engleskome jeziku "Theatre Criticism Today", Zagreb 2002.

Objavila je sedam autorskih knjiga od toga tri knjige o američkoj drami: "Američka subverzivna drama ili simpatija za losere", Rijeka 1994; "Afirmativna američka drama ili živjeli Puritanci", Zagreb 2003. te "Gubitnički genij u našem gradu", Zagreb 2006. Dvije o hrvatskoj drami: "Što je nama hrvatska drama danas?", Zagreb 2008, te prvu knjigu o kazališnoj kritici u Hrvatskoj: "Kazališna kritika ili neizbježni suputnik", Zagreb 2011. za koju je dobila Nagradu Matice hrvatske Antun Gustav Matoš.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –