Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Heinrich Böll

Ne samo za Božić : Satire

  • Nakladnik: Zagrebačka naklada
  • Prijevod: Dalibor Joler
  • 11/2012.
  • 248 str., meki uvez
  • ISBN 9789532521368
  • Cijena: 10.62 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Zbirka koja sadrži neke od najljepših pripovjedaka i satira Heinricha Bölla, reprezentativnog predstavnika njemačke književnosti. Već godinama generacije mladih čitatelja upravo posredstvom ove knjige otkrivaju djelo njemačkoga nobelovca.

Osim naslovne satire "Ne samo za Božić" ova zbirka sadrži i pripovijetke kao što su "Sabrana šutnja doktora Murkea" i "Nešto će se dogoditi" koja danas već predstavljaju klasična djela njemačke pripovjedne umjetnosti.

Nakon što je maturirao 1937. godine, Heinrich Böll je iduće godine dobio radnu obavezu, nakon čega je šest godina odslužio u njemačkoj vojsci s kojom je bio na ruskom frontu i drugdje.
Nakon rata Böll se nastanio u rodnom Kölnu, a prve pripovijetke objavio je 1947. godine. U njegovim djelima središnja su tema njegova ratna iskustva i osjećaji vojnika koji predosjeća da bi rat mogao biti izgubljen.
Istaknuti antimilitarist, u svojim prvim romanima «Vlak je bio točan» (1949) i «Gdje si bio Adame?» (1951) opisuju sav užas vojničkog života. Teškoće poslijeratne stvarnosti prikazao je u romanima «Biljar u devet i po» (1959) i «Rasuđivanja jednog klauna» (1963).
U romanu «Skupna slika s damom» (1971), Böll opisuje život u Njemačkoj od rata do sedamdesetih, prateći sudbine i živote mnogih ljudi koji su prošli kroz život glavne junakinje Leni Pfeiffer.

Velik dio njegova opusa tvore borbeni politički eseji i autobiografski zapisi, svjedočanstva o nekonformističkom moralizmu. Posljednjim djelima («Izgubljena čast Katarine Blum», 1974; «Prečesto putuješ u Heidelberg» 1979; «Žene pred riječnim krajolikom», 1985), još je jasnije iskazao svoja politička uvjerenja, u duhu angažirane ljevice. Godine 1972. godine dobiva Nobelovu nagradu za književnost.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –