Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Suzana Matić

Samosanacije

  • Nakladnik: Algoritam
  • 01/2013.
  • 212 str., meki uvez
  • ISBN 9789533166278
  • Cijena: 10.49 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.
Blogom u brutto verziji dana prva knjiga Suzane Matić "Samosanacije" kao da je nastala tijekom, ne samo noćne nesanice, i kao da je to u bitnom odredilo i njezinu poetiku i žanr. Pri tome ne mislim na oniričko ni na ograničenja, nego na pretapanja i širok prostor ničije zemlje između kategorija i uprava, jer njezini su postovi tekstovi između poezije i proze, kao što je nesanica rekapitulacija dana uronjena u noć, ali kada svjetlo svijesti ne dopušta prepuštanje bića tokovima noćnih struja i drugoj strani jastuka i kapaka.

Autorica će i sama priznati da je spavanje za nju "ipak moć… neka čudesna vještina…" Njezino ne-spavanje je, preciznije, nešto "entre chien et loup… između psa i vuka. Izraz koji označava ono vrijeme u danu netom prije mraka kada je svjetlost već tako slaba da je nemoguće razlikovati vuka od psa."

Tekstovi "Samosanacija" su dnevnički nastajali i, sve u razgovoru sa samima sobom, ocrtali cijelu jednu vrlo raskošnu i iznijansiranu osobnu mitologiju, jednu planetu koju ne drži Atlas nego srce, a (p)okreću riječi i emocije. Autoričini unutarnji dijalozi molsko-lirski su ozvučeni i nepogrešivo, u tihom i galantnom nadmudrivanju teže prema paradoksalnim poentama, zbijaju se u oksimorone, što očito treba zahvaliti Suzaninoj ranoj i trajnoj infekciji kultiviranošću jednog Wildea. I sklonošću naraciji koju vuče još od doba grčkih mitova.

"Samosanacije" su baš to što im naslov kaže: narcističko i terapeutsko gledanje i pisanje o Tessi K., a je li ta "likinja" autoričin alter-ego, heteronim ili krinka poetskog subjekta pokazat će budućnost i budnost. Kakogod, ta osobnost je toliko iznimna, eruditna i osjetljiva, toliko racionalna dok analizira emociju da je osuđena na analitički debakl (rekosmo već da poentira oksimoronski) i umjetnički uspjeh i spektakl.

Visoko dignite lukove obrva, Tessa K. je buđenje u nesanici.

(Algoritam)

Pročitaj poglavlje!

Suzana Matić rođena je 1970. u Mainzu u Njemačkoj. Odrasla je i školovala se u Zagrebu, gdje je završila Arhitektonski fakultet.

Prvu knjigu "Samosanacije" objavila je 2012. u izdanju Algoritma, 2015. kod istog nakladnika objavljuje knjigu "Koliko sam puta okidala s boka", a 2016. u nakladi izdavačke kuće V.B.Z. knjigu poezije "Drugojačija". U rujnu 2017. u nakladničkoj kući Hena com izašla joj je knjiga kratkih priča "Ne naginji se unutra".

"Samosanacije" su 2015. objavljene i u Beogradu, u izdanju Factuma. U Rumunjskoj joj je 2017. u izdanju Editure Pim izašla trojezična zbirka poezije "Poezii Alesee".

Priče su joj objavljene u Večernjem listu, Zborniku trećeg programa, Književnoj republici, Fantomu slobode te Zborniku gornjogradskog književnog glasnika, a pjesme u časopisima Poezija, Artikulacije i Zarez. Višekratno su čitane u emisijama na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Tekstovi su joj prevedeni na engleski u časopisima Relations i Underpass.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Samosanacije - Suzana Matić –

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –