Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Jelica Leščić

Univerzalna decimalna klasifikacija : Priručnik za knjižničare i shema za narodne knjižnice

  • Nakladnik: Naklada Dominović
  • 09/2012.
  • 204 str., meki uvez
  • ISBN
  • Cijena: 26.41 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

U današnjem se razvijenom informacijskom okruženju može postaviti pitanje jesu li knjižnične klasifikacije u tradicionalnom smislu uopće još potrebne - pa ipak, činjenica je da se knjižnične zbirke tiskane građe, i danas u razvijenom informacijskom dobu, baš kao i u davno prošlim vremenima nalaze na policama knjižnica. Potreba za klasifikacijom, razvrstavanjem i okupljanjem knjiga i drugoga knjižnoga fonda po stručnim područjima nema još uvijek alternativu, jer je težnja za organizacijom, smještajem i pronalaženjem informacija još uvijek prisutna neovisno o tome je li nositelj informacije analogna ili digitalna građa.

Suvremene knjižnice imaju novu dimenziju - dimenziju virtualne stvarnosti, knjižnice bez zidova, opće dostupnosti informacija, podataka i građe u tradiconalnim i u elekrtoničkim formatima. Knjižnice su danas ne samo zbirke fizičkih jedinica građe kojoj je omogućen pristup putem interneta te je načelo pristupa građi podjednako važno kao i načelo posjedovanja građe.

Građa koju knjižnice posjeduju kao i oni informacijski izvori kojima knjižnica ima pristup također trebaju biti sadržajno označeni - raspoređeni u stručne skupine odgovarajućega klasifikacijskog sustava i opisani predmetnim odrednicama na prirodnom jeziku da bi bili dostupni u informacijskom pretraživanju. Klasifikacijski se sustavi, u tom smislu, smatraju nezaobilaznim pomagalom za razvrstavanje informacijskih izvora i njihovo učinkovito pretraživanje. 

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –