Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Thomas Keenan Eyal Weizman

Mengeleova lubanja : Začeci forenzičke estetike

  • Nakladnik: Multimedijalni institut
  • Prijevod: Tihana Bertek
  • 11/2013.
  • 80 str., meki uvez
  • ISBN 9789537372071
  • Cijena: 3.98 eur
    Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 7,53450 kuna za 1 euro
  • Cijene knjiga su informativnog karaktera, navodimo prvu cijenu po izlasku knjige iz tiska. Preporučamo da cijene i dostupnost knjiga provjerite kod nakladnika ili u knjižarama! Moderna vremena više se ne bave prodajom knjiga, potražite ih u knjižarama, antikvarijatima ili u knjižnicama.

Suđenje nacističkom zločincu Eichmannu, kojim su dominirali iskazi preživjelih, stvorilo je "eru svjedoka". Narativ o patnji izgovarao se u prvom licu. No kada je osamdesetih u Brazilu otkrivena možebitna grobnica Josepha Mengelea suđenje nije prepušteno iskazima preživjelih već sudu forenzike. U tom kontekstu "Mengeleova lubanja" predstavlja suvremeno očište holokausta.

Cilj "suđenja" nije bio utvrđivanje zločina već utvrđivanje Mengeleova identiteta. "Lubanja frenologa (autora doktorske disertacije 'Rasno-morfološko istraživanje prednje sekcije donje čeljusti u četiri rasne grupe', 1935.) postala je epistemički problem stvarne znanosti, i možda čak najproučavaniji, najkontroverzniji i najobrađivaniji problem svog vremena", zaključuju Keenan i Weizman.

© Bilješke o knjigama izrađene su na osnovu informacija dobivenih od nakladnika i njihove dodatne uredničke obrade temeljem uvida u sadržaj knjige, te se kao takve ne smiju prenositi bez prethodnog dogovora s uredništvom portala.

– Od istog nakladnika –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Od istog autora –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –