Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 31.01.2023.

Bez cenzure: Pedagoška uloga knjiga za djecu i mladež nekad i danas

Društvo hrvatskih književnika poziva na književnu polemiku Pedagoška uloga knjiga za djecu i mladež nekad i danas. U raspravi će sudjelovati Dubravka Težak, Hrvoje Kovačević i Branka Primorac, uz voditeljicu tribine Ladu Žigo Španić, koja poziva i publiku da se uključi u ovu zanimljivu raspravu.
Najava • 31.01.2023.

Tribina Razotkrivanje: Oleg Mandić, Život obilježen Auschwitzom

Tribina Razotkrivanje 'Oleg Mandić, Život obilježen Auschwitzom' održat će se u utorak 31. siječnja u Novinarskom domu u Zagrebu. Oleg Mandić jedan je od rijetkih živih svjedoka užasa Holokausta, a knjigu 'Život obilježen Auschwitzom' napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem, koji će uz autora sudjelovati na tribini koju moderira urednik Seid Serdarević.
Najava • 31.01.2023.

Promocija časopisa Poezija 3 – 4, 2022.

Promocija časopisa Poezija 3 – 4, 2022. i CD-a 'Pomrčina' benda Sjeverozapad, održat će se u utorak 31. siječnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke. Sudjelovat će Lidija Bajuk, Ksenija Banović, Alen Brlek, Diana Burazer, Marina Katinić, Andrijana Kos Lajtman, Davor Šalat, Tomica Šćavina, Rujana Vučićević, Zvonka Obajdin i Nikola Brkljačić.
Najava • 27.01.2023.

Pjesnikinja petkom: Andrijana Kos Lajtman i Lana Derkač

S novom godinom započinje i nova sezona tribina Pjesnikinja petkom a ovoga puta gošće su Andrijana Kos Lajtman i Lana Derkač. Voditeljica tribine, Monika Herceg s pjesnikinjama će razgovarati o metodama pisanja, prisutnosti smrti u njihovoj poeziji, pristupu jeziku, kao i nekim dodirnim točkama njihovih poetika.
Najava • 26.01.2023.

Predstavljanje knjige Stjepa Butijera 'Arhitektura kao obazriva igra različitih napetosti'

Predstavljanje knjige Stjepa Butijera 'Arhitektura kao obazriva igra različitih napetosti' održat će se u četvrtak 26. siječnja u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. O knjizi će, uz autora Stjepu Butijera, razgovarati akademik Andrija Mutnjaković, Jerko Rošin, Ivan Rogić-Nehajev, Srečko Pegan, Miljenko Domjan i Zdenko Ljevak, dok će razgovor moderirati Borka Bobovec.
Najava • 20.01.2023.

Predstavljanje knjige eseja Davora Šalata 'Povećalo za poeziju'

Knjiga eseja o pjesništvu Davora Šalata 'Povećalo za poeziju' bit će predstavljena u petak 20. siječnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Opsežnu knjigu koja tematizira nekoliko generacija hrvatskih pjesnika i njihovih djela uz autora, predstavit će Tin Lemac, Andrijana Kos Lajtman i urednik knjige Luka Šeput.
Vijest • 16.01.2023.

Natječaj za Nagradu Višnja Machiedo za 2022. godinu

Hrvatski PEN centar raspisuje natječaj za Nagradu Višnja Machiedo. Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2021. do 15. prosinca 2022. godine. Rok za predaju je 28. 2. 2023.