Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 08.12.2022.

Poezija u drugom filmu – Vanda Mikšić i Vlatka Valentić

Na posljednjoj ovogodišnjoj pjesničkoj tribini Poezija u drugom filmu koja će se održati u Kinoteka Baru u Kordunskoj 1, gošće su pjesnikinje i prevoditeljice Vanda Mikšić i Vlatka Valentić. O mjestu poezije u njihovu cjelokupnom radu vezanom za književnost te o utjecajima prevođenja na njihovo pjesništvo... s autoricama će razgovarati Sanja Baković.
Najava • 08.12.2022.

Promocija knjige 'Kvarnerski otoci pješice i biciklom' autorskog dvojca Černicki & Forenbaher

Promocija knjige 'Kvarnerski otoci pješice i biciklom' održat će se u četvrtak 8. prosinca u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi koja nam otkriva četiri velika kvarnerska otoka: Krk, Cres, Lošinj i Rab, govorit će predani istraživači i autori Lara Černicki i Stašo Forenbaher te Milan Majerović-Stilinović, moderator.
Najava • 08.12.2022.

Predavanje Vesne Barilar 'Vodič kroz figure otpora u Zagorkinim romanima'

U sklopu ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, u četvrtak 8. prosinca predavanje 'Vodič kroz figure otpora u Zagorkinim romanima' održat će Vesna Barilar. Ovo predavanje bavit će se pitanjem kako Zagorkine junakinje re/kreiraju svoju slobodu i moć unutar niša krutih patrijarhalnih okvira.
Najava • 06.12.2022.

Književna senzibilizacija: Kuba

O suvremenom kubanskom društvu, kubanskoj kulturi i književnosti, ali i problemu velikoga vala iseljavanja s Kube danas razgovarat će književna prevoditeljica i aktivistica Tanja Tarbuk, kubanski tražitelj međunarodne zaštite te moderatorica i autorica projekta Ksenija Banović.
Vijest • 05.12.2022.

Otvoren natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2022. godinu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otvara natječaj Hrvatska lijepa knjiga radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj i izložbu Best Book Design from all over the World te za izložbu Book Art International. Prijaviti se mogu knjige koje su objavljene tijekom 2022. godine, rok za slanje istječe 30. prosinca 2022.
Najava • 04.12.2022.

Predstavljanje knjige poezije 'Orfejeva sjenka' Dimitrija Popovića

Predstavljanje knjige poezije 'Orfejeva sjenka' Dimitrija Popovića održat će se u nedjelju 4. prosinca u foajeu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. O knjizi će govoriti Darija Žilić, Žarko Paić te u ime nakladnika Dražen Katunarić. Na promociji knjige bit će izveden i performans Dimitrija Popovića 'Pozlaćena krv'.
Najava • 08.12.2022.

Uži izbor i najava proglašenja pobjednika nagrade Ovca u kutiji 2022.

Stručni žiri nagrade OVCA U KUTIJI, u sastavu Isabella Mauro, Anda Bukvić Pažin i Davor Pavelić, od 94 slikovnica pristiglih na natječaj odabrao je one koje su ušle u uži izbor za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2022. godini. Proglašenje pobjednika te dodjela nagrada i priznanja održat će se 8. prosinca u Knjižari Hoću knjigu Megastore u Zagrebu.