Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 19.05.2023.

Program završnog dana Festivala povijesti Kliofest 2023.

Festival povijesti Kliofest 2023. završava u petak, 19. svibnja programom u kojem će se između ostalog, održati dva okrugla stola, dodjela nagrada povjesničarima te predstavljanje rezultata projekta Prvi svjetski rat u kulturi sjećanja, Bit će predstavljena i knjiga 'Ivan Meštrović (1883–1962). Sculptor and Citizen of the World'.
Najava • 18.05.2023.

Program trećeg dana Festivala povijesti Kliofest 2023.

Iz programa Kliofesta u četvrtak 18. svibnja izdvajamo okrugli stol Pisati povijest Jugoslavije, okrugli stol Novi pogled na Heideggera, Razgovor o partizanima – 1943.: ključna godina NOP-a, znanstveni kolokvij Liberalizam: teorija i povijest jedne ideje te predstavljanje knjige Tvrtka Jakovine 'Svijet bez katarze'.
Najava • 18.05.2023.

Kul u gradu: Martina Vidaić - Stjenice

Na tribini Kul u gradu gostuje Martina Vidaić, dobitnica ovogodišnje glavne Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023. za roman 'Stjenice'. Roman je proglašen najboljim među 13 ove godine nominiranih romana. U razgovoru će uz autoricu sudjelovati i urednica knjige, Ana Brnardić a razgovor će moderirati Sanja Baković.
Najava • 16.05.2023.

Književna perspektiva: Zašto (ne) pamtimo pročitano?

Na prvom izdanju Booksine tribine Književna perspektiva gostuje Luka Ostojić, asistent na projektu 'Pamćenje (o) književnosti u svakodnevici'. O ulozi i važnosti književnosti, koliko toga što smo pročitali zapamtimo, te o čemu ovisi ono što ćemo upamtiti, s Lukom će razgovarati književni kritičar i komparatist Matija Prica.
Najava • 17.05.2023.

Program drugog dana Festivala povijesti Kliofest 2023.

Festival povijesti Kliofest nastavlja se u srijedu 17. svibnja kad je u programu nekoliko okruglih stolova na kojima će se tematizirati intelektualna povijest žena i fotografija u humanističkim znanostima a jedan će se okrugli stol baviti poučavanjem povijesti u doba umjetne inteligencije. Održat će se i nekoliko tribina te brojna predstavljanja knjiga.
Najava • 15.05.2023.

Sarr, Ugrešić i Fosse - predstavljanje knjiga mjeseca svibnja po izboru BestBooka u Knjižari Fraktura

U ponedjeljak 15. svibnja u Knjižari Fraktura održat će se predstavljanje BestBookovih knjiga mjeseca. U organizaciji BestBooka i nakladničke kuće Fraktura o trima knjigama razgovarat će spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler i pisac, književni kritičar i kolumnist Miljenko Jergović, a razgovor će moderirati Frakturin glavni urednik Seid Serdarević.
Najava • 12.05.2023.

Utjecajna filozofkinja Chantal Mouffe gostuje u Zagrebu

Svjetski utjecajna belgijska filozofkinja Chantal Mouffe gostuje u Zagrebu gdje će održati predavanje u kojem će predstaviti najvažnije argumente iz svoje nove knjige 'Prema zelenoj demokratskoj revoluciji', a potom, u razgovoru s Danijelom Dolenec, raspraviti prijedloge za preobrazbu demokratskog života u kontekstu pandemije i ekološke krize.