Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 17.11.2022.

Predavanje: Wolfram Eilenberger, 'Plamen slobode'

Svoju knjigu 'Plamen slobode' Wolfram Eilenberger predstavit će u obliku predavanja o Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt, o povezanosti njihovih misli u jeku Drugog svjetskog rata i svih strahota koje je on sa sobom donio. Eilenberger će govoriti i o nizu zanimljivih anegdota iz privatnih života ovih filozofkinja...
Najava • 17.11.2022.

Spisateljice u dijalogu: Julijana Matanović i Nora Verde

Treće izdanje 'Spisateljica u dijalogu' nazvano 'Zašto smo vam lagale' ugošćuje dvije prozaistice i miljenice publike Julijanu Matanović i Noru Verde, fokusirajući se na književni fenomen zbirke priča 'Zašto sam vam lagala', koja je u 25 godina doživjela 17 izdanja, te sveopću ljubav koju je publika iskazala za roman 'Moja dota'.
Najava • 10.11.2022.

Obilježavanje 70. obljetnice Društva hrvatskih književnih prevodilaca

Povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja Društva hrvatskih književnih prevodilaca u Muzeju suvremene umjetnosti bit će izložena ovogodišnja izložba 'Od izvornika do prijevoda', a od 10. do 11. studenog u predvorju MSU je postavljena i živa instalacija 'Pst, prevodim' u kojoj prevoditelji i prevoditeljice prevode uživo pred posjetiteljima.
Najava • 11.11.2022.

Književna večer Stih za Tina

Književna večer 'Stih za Tina' održat će se uoči obilježavanja smrti Tina Ujevića, 11. studenog u Zagrebu, u prostorijama Društva hrvatskih književnika. Glazbu Tinovih stihova izvode Zrinka Posavec (vokal) i Mario Igrec (gitara) a monodramu 'Ispit savjesti' Robert Kurbaša.
Najava • 11.11.2022.

Razgovor povodom 130. godišnjice rođenja Ive Andrića

Razgovor povodom 130. godišnjice rođenja Ive Andrića održat će se u petak 11. studenog u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O liku i djelu ovog dobitnika Nobelove nagrade za književnost razgovarat će književnik Miljenko Jergović i autor Andrićeve biografije 'Vatra u vatri', Michael Martens. Odabrane dijelove iz knjige 'Nesanica' čitat će glumac Livio Badurina.
Najava • 03.11.2022.

Predstavljanje knjige 'Perla/Pearl' u prijevodu Luka Paljetka

Predstavljanje knjige 'Perla/Pearl' koju je u prijevodu Luka Paljetka objavila Matica hrvatska, održat će se u četvrtak 3. studenoga u Knjižari Matice hrvatske u Zagrebu. Poema je nastala krajem 14. stoljeća u engleskoj regiji Midlands, a do naših dana došla je sačuvana u samo jednom primjerku. O knjizi će govoriti: Božidar Petrač, Luka Šeput i Luko Paljetak.
Najava • 03.11.2022.

Novozagrebačka tribina: Zoran Ferić

Na Novozagrebačkoj tribini gostuje jedno od najzvučnijih imena hrvatske književne scene, dobitnik brojnih nagrada, književnik Zoran Ferić. Povod je gostovanju roman 'Putujuće kazalište', koji kroz prizmu povijesti autorove obitelji donosi povijest cijelog dvadesetog stoljeća. Tribina će se održati u četvrtak 3. studenog u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zagrebu.