Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Matko Vladanović ×

Kritika • 16.07.2015.

Edo Popović : Mjesečev meridijan

Problematizirajući pitanje čovjeka u post-industrijskom svijetu 'Mjesečev meridijan' Ede Popovića zaokupljen je pitanjima slobode i potragom za prostorom onkraj mitotvornih magli različitih predznaka.
Kritika • 18.05.2015.

Pavao Pavličić : Glasnik, vlasnik, hodočasnik

Roman s kritičkom, donekle tupom, žaokom koji ne dolazi ni blizu najboljih Pavličićevih radova, ali ih mjestimice priziva u sjećanje.
Kritika • 19.03.2015.

Milena Benini : Svećenica mjeseca

Kako fantasy nema obvezu mimetičke reprodukcije iskustva života, tako se u njemu bogovi mogu manifestirati kako im god padne na pamet. U "Svećenici Mjeseca“ bogovi su savršeno stvarni s vrlo opipljivim moćima i kapricioznim karakterom.
Kritika • 22.02.2015.

Damir Pilić : Splitting

Ideja "Splittinga" je, u nedostatku boljeg izraza, korektna. Iako je riječ o prilično predvidljivom kolažu sudbina ova nostalgična posveta generaciji dovoljno je zanimljiva da opravda još jedan posjet naveliko eksploatiranim likovima i događajima.
Kritika • 29.01.2015.

Želimir Periš : Mima i kvadratura duga

Tamo negdje onkraj uobičajenih turističkih razglednica o plavom Jadranu, dalmatinskoj letargiji i škrtoj zemlji pojenoj suzama i krvlju, na rubu generičkog imaginarija, postoje brojni mimoidi koji s većinom od navedenoga nemaju nikakve veze.
Kritika • 14.01.2015.

Frank Miller : Ronin

Kritika • 06.10.2014.

Harold Foster : Princ Valiant

Iako je Valiantova vrijednost neupitna (pisati o tome kako i zašto, nakon desetljećâ panegirika diljem svijeta, čini se u najmanju ruku uzaludno), objavljivanje kompletne biblioteke Valiantovih avantura ovdje i danas nalikuje opisima izvjesnih patologija u DSM-u. I sam bi se Hearst (da još kojim slučajem trese, lupa i udara medijskom scenom) teško odvažio na takvo što. U međuvremenu od premijere 1937....
Kritika • 08.09.2014.

Paolo Bacigalupi : Djevojka na navijanje

Bacigalupijev roman je izrazito skeptičan prema ljudskom faktoru. Biološka jedinka pod imenom čovjek koja je, u stanju kakvom jest, obilježila povijest civilizacije kakvu poznajemo, odviše je krhka za svijet koji nastaje. Utoliko se u liku Emiko, svojevrsnog seks-robota genetski prilagođenog svijetu sutrašnjice, može prepoznati simbolička majka novog čovječanstva, čime je stara tehno-organska spekulacija...
Kritika • 21.07.2014.

Ed Brubaker, Sean Phillips : Kriminal

"Kriminal" nije među bitnijim američkim stripovima prošlog desetljeća, nije ni velik, ni revolucionaran, niti mu se može pripisati bilo koji od uobičajenih epiteta rezerviranih za remek-djela. No "Kriminal" jest dobar zanatski strip, napravljen iz ljubavi i pun poštovanja prema žanru kojim se kreće. To ga pak čini čitljivim, što je važnije no što se možda čini na prvi pogled. Pripovijest o "luzerima"...