Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Najava • 10.10.2022.

Bez cenzure: Hrvatski jezik u javnom prostoru ili invazija 'engleštine'

Polemička tribina Društa hrvatskih književnika na temu Hrvatski jezik u javnom prostoru ili invazija „engleštine“, održat će se u ponedjeljak 10. listopada u prostorijama DHK-a. Sudjeluju: Nives Opačić, Bernardina Petrović i Đuro Vidmarović. Voditeljica je Lada Žigo Španić.
Vijest • 06.10.2022.

Annie Ernaux dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022.

Francuska književnica Annie Ernaux dobitnica je Nobelove nagrade za književnost 2022. Danas se smatra suvremenim klasikom i jednim od najvažnijih i najangažiranijih glasova francuske književne i kulturne scene, a njezino se djelo proučava na katedrama za književnost diljem svijeta. Za svoj je opus, koji čini preko dvadeset naslova, objavljivanih na brojnim svjetskim jezicima, primila niz istaknutih nagrada.
Najava • 06.10.2022.

BestBook & Fraktura knjiga mjeseca: ‘Anđeo atentata’ Svetislava Basare

Knjiga ‘Anđeo atentata’ srpskog autora i kolumnista Svetislava Basare je knjigu mjeseca srpnja prema izboru BestBooka, a u četvrtak 6. listopada u Knjižari Fraktura s piscem Svetislavom Basarom razgovara pisac i novinar Miljenko Jergović. Razgovor koji će se moći pratiti uživo, moderira Goran Gavranović.
Vijest • 29.09.2022.

Pogledajte koje su se knjige najviše kupovale u knjižarama tijekom ljeta 2022.

Moderna vremena već dvije godine, od proljeća 2020. godine prikupljaju podatke iz hrvatskih knjižara o prodaji knjiga koje mjesečno objavljuje na internetskoj stranici Top lista knjiga. Nedavno su prikupljeni i obrađeni prodajni rezultati iz srpnja i kolovoza 2022., dakle iz perioda u kojem su knjigoljupci kupovali i čitali štivo uz koje su se opuštali tijekom ljetnog godišnjeg odmora.
Vijest • 22.09.2022.

Natječaj za nagradu Ovca u kutiji 2022.

Knjiga u centru raspisuje javni natječaj za nagradu 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu. Na natječaj se mogu prijaviti slikovnice čiji su i tekst i ilustracije prvi put objavljene u razdoblju od listopada 2021. godine do listopada 2022. godine. Natječaj je otvoren do 20. listopada 2022.
Vijest • 18.09.2022.

Selma Asotić dobitnica nagrade 'Stjepan Gulin' na šibenskim ŠKURAMA

Književnica Selma Asotić dobitnica je ovogodišnje regionalne književne nagrade "Stjepan Gulin" za najbolju objavljenju knjigu poezije za zbirku 'Reci vatra' Nagrada se dodjeljuje u okviru netom završenog međunarodnog festivala suvremene književnosti Šibenske književne ure ŠKURE, koji se od 15. do 17. rujna održavao u Šibeniku.
Najava • 15.09.2022.

Matica dobrih knjiga – prvi festival knjige u Matici hrvatskoj

U Matici hrvatskoj od 15. do 18. rujna održava se Prvi festival knjige pod sloganom 'Matica dobrih knjiga'. Tijekom četiri festivalska dana predstavit će se 40-ak novih izdanja Matice i njezinih ogranaka te gostujućih nakladničkih kuća, a posjetitelji će moći uživati u koncertima i izložbi. Svečano otvaranje Festivala održat će se u četvrtak 15. rujna u 11 sati.