Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Vijest • 11.09.2022.

Dragan Jurak dobitnik V.B.Z.-ove nagrade za neobjavljeni roman 2022.

Dobitnik ovogodišnje V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman je poznati filmski i književni kritičar Dragan Jurak za roman 'Peleov priručnik. O pobjedniku već 18. po redu V.B.Z.-ove nagrade odlučivao je žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Mile Stojić i Drago Glamuzina.
Vijest • 09.09.2022.

Pogledajte program posljednjeg dana Festivala svjetske književnosti 2022.

U proteklih pet dana nije nedostajalo zanimljivih književnih događanja na 10. jubilarnom Festivalu svjetske književnosti u Zagrebu. Na brojnim predstavljanjima, tribinama i okruglim stolovima prodefilirali su deseci domaćih i inozemnih autora/ica, a takav će biti i današnji, posljednji dan FSK-a, u petak 9. rujna 2022.
Vijest • 08.09.2022.

Uskoro istječe rok za prijavu za mrežu književnih rezidencija Ulysses' Shelter/Odisejevo utočište 3

Ove se godine mreža književnih rezidencija proširila i sada pisci, pjesnici i prevoditelji iz Hrvatske mogu birati lokaciju boravka između sljedećih šest europskih zemalja: Češka, Grčka, Malta, Srbija, Slovenija, Španjolska i Wales u Ujedinjenom Kraljevstvu. Organizatori pozivajju mlade autore proze i/ili poezije te prevoditelje da ne propuste priliku prijaviti se za program književnih rezidencija.
Najava • 13.09.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: 'Događaj' Annie Ernaux

Ciklus tribina 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' započinje razgovorom o knjizi 'Događaj' Annie Ernaux. O knjizi koja pred nas donosi brutalno iskrenu i mučnu priču o iskustvu abortusa autorice u vrijeme kada je u Francuskoj pobačaj zabrenjen, razgovoraju Marija Mađor Božinović, fizičarka, Jasenka Grujić, ginekologinja i aktivistica za ženska reproduktivna prava te Andrea Vranić,...
Najava • 11.09.2022.

15. Vrisak donosi više od 40 programa u art-kvart Benčić

Jedna od tema ovogodišnjeg Vriska je klimatska fikcija i način na koji književnost odgovara ili može odgovoriti na klimatske promjene koje ubrzano mijenjaju ne samo naš planet nego i nas kao ljude. U posebnom programu 'Književnost piše zeleno' bit će predstavljen 'Snjegolomac', jedan od najvažnijih serijala znanstvenofantastičnih stripova u povijesti.
Vijest • 01.09.2022.

Pet finalista V.B.Z.-ove književne nagrade 2022.

Za V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2022., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna, zaprimljena su 92 rukopisa pod šifrom. U drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija među 10 polufinalista odabrali su pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.
Najava • 26.08.2022.

Pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču

Šestu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, od petka 26. do nedjelje 28. kolovoza, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom'. Autore i goste u Bolu očekuju tri dana poezije, druženja i razgovora u posebnom ambijentu na mjestima na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža.