Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

N. Bartolčić ×

Vijest • 31.01.2011.

Hrvatska strepi - raspada li se Hrvatsko društvo pisaca?

"Ne možete se sakriti pod mamine skute čim netko uperi polemičko oružje u vas. Mislim da je to dio našega posla, da dajemo udarce i da ih primamo. Ne mislim da je Viskovićev stil bio bitno nekorektniji nego što smo mnogo puta napisali Jergović ili ja ili mnogi drugi" izjavio je Jurica Pavičić, izražavajući svoj stav o sapunici "Visković vs. Jergović & co".
Vijest • 26.01.2011.

(Pred)izborne groznice & buncanja

Viskovićev intervju u 'Vijencu' neće potaknuti pametne & knjiške ljude da počnu promišljati što bi to hrvatske udruge pisaca trebale biti, kako su trenutno organizirane i što bi trebale raditi da se izbore za bolji položaj pisaca u nas, da se provjeri gdje je npr. zapelo oko obeštećenja pisaca na osnovu tzv. prava na posudbu i drugih po pisce  egzistencijalno važnih pitanja.
Najava • 25.11.2010.

Baretić & Popović iliti hrvatske knjige na albanskoj obali

Kako bismo smanjili trenutne tenzije oko naplavljenog smeća u Pelješkom akvatoriju, prebacujemo se na kulturniju razmjenu dobara i koristimo priliku da širu hrvatsku javnost upoznamo s činjenicom da dva poznata hrvatska pisca - Renata Baretića i Edu Popovića -  albanski ljubitelji knjige mogu čitati na albanskom jeziku.
Vijest • 25.11.2010.

Baretić & Popović iliti hrvatske knjige na albanskoj obali

Kako bismo smanjili trenutne tenzije oko naplavljenog smeća u Pelješkom akvatoriju, prebacujemo se na kulturniju razmjenu dobara i koristimo priliku da vas upoznamo s činjenicom da Renata Baretića i Edu Popovića albanski ljubitelji knjige od nedavno mogu čitati na albanskom jeziku.
Vijest • 22.11.2010.

Proslavljajući 150. godina knjižare Morpurgo, Split je Zagrebu opalio - pljusku!

Danas je vjerojatno svima jasno da je Zagreb grad koji do svoje kulturne tradicije nerijetko drži koliko i hrvatski političari do svojih predizbornih obećanja. Bez imalo sentimenta Zagreb se svojevremeno odrekao kultne Znanstvene knjižare na Cvjetnom trgu, a uskoro će i u prostoru nekadašnje knjižare Mladost u Ilici 30 (ili još prije kultne Kuglijeve knjižare) knjige zamijeniti Zarine krpice. A da se može...
Vijest • 09.09.2010.

Ivica Prtenjača dobitnik glavne nagrade na 40. Ratkovićevim večerima poezije

Uručenjem glavne nagrade "Risto Ratković" hrvatskom pjesniku Ivici Prtenjači,  u Bijelom Polju su završene 40. Ratkovićeve večeri poezije. Žiri je za najbolju knjigu objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hecegovini u prethodnih godinu dana odabrali su Prtenjačinu knjigu "Okrutnost".
Vijest • 06.09.2010.

Neizvjesno 'putovanje' biografije Tonyja Blaira po knjižarskim policama

Jedan od najvažnijih zadataka svakog knjižara je smjestiti novu knjigu na primjereno mjesto na policama, i dok bi svi očekivali da se knjiga nađe na polici s biografijama ili političkom publicistikom, sve je veći broj primjera kako je "Putovanje" Tonyja Blaira svoje mjesto u knjižarama širom Velike Britanije našlo i na odjelima "Crime", "Science Fiction", "Sci-Fi, Fantasy and Horror".
Kolumna • 04.09.2010.

P(op/rock)jesme inspirirane literaturom: Jacques Brel - 'La Quete'

Prema Cervantesovom klasiku "Bistri vitez Don Quijote od Manche" na Broadwayju je 1965. postavljen mjuzikl "Čovjek iz La Manche" (glazba Mitch Leigh, tekstovi Joe Darion), a karizmatični Jacques Brel svoju je adaptaciju mjuzikla postavio na scenu 1968. godine u Parizu. Pjesma "The Impossible Dream" (La Quete) postala je zaštitini znak mjuzikla, a Brelova verzija (igrao je naslovnu ulogu) jedna je od onih od...