Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Nenad Bartolčić ×

Kritika • 17.09.2006.

Glazbeni alternativac s literarnim štihom

Ovdašnji su fanovi Waitsa počeli otkrivati još 80-ih, pri čemu su ga knjiški freakovi doživljavali i snažnije od onih koji su se više furali na glazbu, a manje na knjige. Očito da je Waitsova "alternativna" pojavnost u sebi imala i neki literarni štih, baš kao što je bio slučaj s likovima & djelom pisaca poput Millera, Bukowskog ili Burroughsa, koji su za u pravilu bili uzor mnogo više po svojem...
Kritika • 12.09.2006.

O velikim malim stvarima

Sama priča "ne pije vodu" ako nije i dobro napisana, ako su npr. rečenice banalne ili ako u pričama nema i neki element začudnosti koji bi ih razlikovao od predvidljivog preslikavanja stvarnosti, sa ili bez natruha nostalgije. A ove priče svojim šarmom, zrelošću pripovijedanja, jednostavnim ali vrlo izbrušenim stilom naprosto plijene – pričajući priče.
Kritika • 11.09.2006.

Harry G. Frankfurt - "Kenjaža"

„Kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori. Tako se proizvodnja kenjanja potiče kad god obveze ili prilike da čovjek govori o nekoj temi prelaze njegovo znanje o činjenicama koje su na tu temu relevantne.“
Kritika • 30.08.2006.

Bob Dylan - "Kronike"

Dylan je i ovaj put ostao Dylan, autor koji je na pozornici nerijetko svoje pjesme znao zaodjenuti u i najvećim fanovima teško prepoznatljivo ruho, pa tako ni “Kronike” nisu uobičajena „od - do“ memoaristika.
Kritika • 14.08.2006.

Davor Stančić - "Tantra : umijeće ljubavi"

Tantra donosi drugačiji pristup seksualnosti i cilju samoostvarenja, smatrajući da je seksualnost najvažnija životna sila ne samo u čovjeku nego i oko njega, kojom se treba koristiti za postizanje punine života. Umjesto rasipanja životne energije tantra tu energiju uvećava i podiže je do najviših energetskih centara u tijelu.
Kolumna • 06.08.2006.

Tony Buzan - "Brzo čitanje"

„Učeći o čudesnosti svojih očiju i izuzetnom kapacitetu mog mozga, ne samo da sam povećao brzinu, razumijevanje i pamćenje; također sam shvatio da mogu brže i kreativnije misliti, voditi bolje bilješke, relativno lako polagati ispite, uspješnije učiti, te uštedjeti dane, tjedne, čak i mjesece dragocjenog vremena.“ (Tony Buzan)
Kolumna • 05.08.2006.

Orhan Pamuk - "Istanbul"

Pamukov je "Istanbul : grad, sjećanja" jedan od onih knjiških bisera koji nisu tako česti u hrvatskim knjižarama, a koji uz to što nam daje priliku da bolje upoznamo samog autora (odabrani isječak iz njegovog sutra možda i obimnijeg životopisa) donosi i priču o gradu koji je većini nas nepoznanica ili skup tek šturih podataka iz nastave povijesti ili zemljopisa.
Kolumna • 04.08.2006.

Harry G. Frankfurt - "Kenjaža"

Frankfurt pojašnjava kako mu je cilj teorijsko razumijevanje kenjanja, pokusna i eksplorativna filozofska analiza koja će dati grubi prikaz onoga što kenjanje jest i u čemu se ono razlikuje od onoga što nije. „Kenjanje je neizbježno kad god okolnosti traže od nekoga da govori, a da ne zna o čemu govori.