Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Festival svjetske književnosti ×

Razgovor • 05.10.2021.

Javier Cercas : Književnost je prije svega užitak

Književnost je prije svega užitak, kao seks; no također je i način samospoznaje, baš poput seksa: zbog toga, kad mi netko kaže da ne voli čitati, mogu mu jedino izraziti sućut, kao što bih napravio s nekim tko mi kaže da se ne voli seksati. Književnost je način da se živi puniji život, bogatiji, složeniji i intenzivniji.
Razgovor • 27.09.2021.

Michael Martens: Među brojnim Andrićevim licima je i lice oportunista

Svaki veliki književni opus je kontinent za sebe. Postoji kontinent Nabokov, kontinent Ahmatova, kontinent Andrić i tako dalje. To što je Andrić poznatiji od primjerice Krleže ili Kiša, ne mora značiti da je njegovo djelo bolje. On to ima zahvaliti Nobelovoj nagradi. Što se tiče Andrićeve ličnosti: među brojnim Andrićevim licima je i lice oportunista.
Razgovor • 17.09.2021.

Philippe Claudel: Glupost čovječanstva najveći je problem današnjice

Siguran sam da smo zapravo vrlo okrutna stvorenja. I vi i ja i njemački nacist načinjeni smo od istog materijala. Kad smo u prilici živjeti u normalnim uvjetima, s poteškoćama, ali bez velikih povijesnih potresa, sposobni smo utišati životinju u sebi. Ali postavimo li na čelo nacije luđaka kakav je bio Hitler, sve je moguće.
Vijest • 31.08.2021.

Festival svjetske književnosti 2021. - program događanja

Ovogodišnji Festival svjetske književnosti u Zagreb dovodi više od pedeset svjetskih i domaćih autora/ica iz šesnaest zemalja s tri kontinenta, koji će gostovati na više od trideset književnih događanja, dvjema kazališnim predstavama i izložbi hrvatskih likovnih umjetnika koji svoja djela stvaraju inspirirani romanima, knjigama priča ili pjesničkim zbirkama gostiju Festivala.
Najava • 05.09.2021.

Deveti Festival svjetske književnosti u rujnu u Zagrebu

Festival svjetske književnosti i ove godine, deveti put zaredom, u Zagreb dovodi ponajveća imena svjetske i hrvatske književnosti. Od 5. do 11. rujna publika će u Zagrebu imati priliku uživo slušati razgovore s pedesetak autora iz petnaest zemalja svijeta i s triju kontinenata. Ove godine u središtu interesa je slovenska te bjeloruska književnost i njezini autori.
Najava • 06.09.2020.

FSK 2020. – o književnosti i svijetu pod maskama

Osmi Festival svjetske književnosti održava se od 6. do 12. rujna u Zagrebu. Na festivalu gostuje šezdesetak autora iz dvanaest zemalja. Neki će sudjelovati iz svojih domova ili TV studija, no mnogi će nastupati uživo pred kamerama, bilo iz studija HRT-a ili iz Knjižare Fraktura, a na svakom događanju moći će prisustvovati i publika.
Tema • 06.06.2020.

Književni festivali nisu odustali – vraćaju se na jesen!

Organizatori naših najvećih književnih festivala, Petra Ljevak, Seid Serdarević, Roman Simić i Drago Glamuzina govore o tome hoće li se i kad festivali održati, kako strani autori reagiraju na mogućnost gostovanja i putovanja u Hrvatsku, na koje sve prepreke nailaze i kako pripremaju festivale u ovim otežanim okolnostima.