Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Književni petak ×

Najava • 25.10.2019.

Književni petak: Film i(li) istina

Tribina Književnog petka bavi se vječnim pitanjem o odnosu filma i povijesnih činjenica. U ovoj dekonstrukcijsko-filmaškoj tribini sudjeluju Nebojša Slijepčević, redatelj i scenarist 'Srbenke' te Silvestar Mileta, povjesničar iza scenarija 'Dnevnika Diane Budisavljević'.
Najava • 18.10.2019.

Književni petak: Književni kanon i lektira

Razgovor o važnosti i prisutnosti književnoga kanona u obrazovnome sustavu i javnome životu tema je ovotjednog Književnog petka na kojem će gostovati Dinko Kreho i Anita Peti-Stantić. Tribinu uređuje i vodi Lovro Škopljanac.
Najava • 04.10.2019.

Književni petak: Danas sam bacila radio kroz prozor!

Naziv nove tribine Knjževnog petka na kojoj će se govoriti o glazbi u hrvatskom radijskom eteru aludira na hit grupe Film 'Neprilagođen'. Razgovarat će se o zastupljenosti hrvatske muzike na radiju, kao i one iz regije, osobito u odnosu na inozemnu, imajući na umu i zakonsku regulativu. Urednica i voditeljica Književnog petka je Mirela Priselac Remi.
Najava • 31.05.2019.

Književni petak: Književnost s otoka

Tribina Književni petak posvećena je Književnosti s otoka. O tradicija naše 'otočke' književnosti, koja je bogata, ali i nedovoljno poznata, govorit će troje izuzetnih pisaca, bodula zatočenih na privremenom radu u Zagrebu: Sanja Baković (Bol, Brač), Lara Mitraković (Komiža, Vis), Darko Šeparović (Vela Luka, Korčula).
Najava • 26.04.2019.

Je li angažirana umjetnost najopasnija umjetnost? Odgovore daje Književni petak

'Angažirana umjetnost – najopasnija umjetnost?' tema je Književnog petka, koji će se održati u petak, 26. travnja u 20 sati u Gradskoj knjižnici, Galerija Kupola, 3. kat (Starčevićev trg 6, Zagreb).
Najava • 23.11.2018.

Književni petak - Prijevodi za djecu: najgori ikad?

Tribina Književni petak posvećena je opadanju kakvoće jezika u prevedenim sadržajima namijenjenima djeci. O potrebi da se djeci od najmanjih nogu ponude kvalitetni jezični sadržaji kako bi stasali u upućene i senzibilizirane govornike hrvatskoga jezika govorit će Anda Bukvić i voditeljica Književnog petka Petra Mrduljaš.
Najava • 26.10.2018.

Književni petak (Žene i književnost) : Ana Tonković Dolenčić

Na trećoj tribini ciklusa Žene i književnost, urednice i voditeljice Milane Vuković Runjić, gostuje dramaturginja Ana Tonković Dolenčić, koja je za kazalište napisala niz tekstova, ali i adaptirala razna književna djela. Na tribini će se biti govora o tome kako se književno djelo adaptira za kazališne daske...