Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

poezija ×

Vijest • 15.12.2016.

Objavljen novi broj časopisa Europski glasnik i Poezija

Bogatiji smo za dva nova časopisna izdanja, iz tiska je ovih dana izašao novi broj Europskog glasnika (br. 21/2016.) kao i novi broj časopisa Poezija (3-4/2016), u izdanju Hrvatskog društva pisaca.
Razgovor • 03.10.2016.

Petar Matović: Poezija (književnost, literatura) produkt je sveta, ma kakav on bio

Pisanje je čin izmeštanja iz situacije. Udaljavanja na osigurani perimetar. Obezbeđuje nepripadanje trajanju iščašenih sistema. Poštovanje vlastite autonomnosti. Svakako: iznuđeni je čin, oblik (samo)zaštite. Paradoksalno ukazuje na životnu snagu i zdravlje. Deluje i sa druge strane: svet pouzdano detektuje pisca i osigurava se od njega.
Kritika • 15.04.2016.

Alen Brlek : Metakmorfoze

Alen Brlek je homo ludens mlade hrvatske poezije, koji tek treba otkriti što sve krije u rukavu u sljedećoj zbirci. Zato je više nego prikladno usporediti ga upravo sa Magritteom, slikarom koji je promišljenu filozofsku konstrukciju svojih djela uvijek maskirao u intrigu i igru koja provocira uvriježena „pravila čitanja“ djela koja gledatelj neizbježno podsvjesno rabi kada percipira umjetničko djelo pred...
Najava • 08.03.2016.

Književna večer posvećena ženama : Poezija, fotografija, ilustracija

Na Dan žena u Fotoklubu Zagreb održat će se književna večer posvećena ženama. Govorit će se o Poeziji, fotografiji i ilustraciji. Ispred Hrvatskog P.E.N. centra Tomica Bajsić predstavit će akciju Međunarodnog PEN-a: kampanju za slobodu tri spisateljice zatvorene u Iranu i Egiptu: Mahvash Sabet, Narges Mohammadi i Fatima Naoot.
Kritika • 02.11.2015.

Magnus William-Olsson: Mačke iz Delfa

William-Olsson je klasično obrazovani poeta doctus; njegovi su stihovi redom višestruko kodirani, izrazito referencijalni, zasićeni bezbrojnim aluzijama kao i izravnim pozivanjima na riznicu književnosti i kulture.
Najava • 16.06.2015.

Gošća 'Poezije u dvorištu' – pjesnikinja Aida Bagić

U utorak 16. lipnja 2015. s početkom u 19,00 sati gošća 'Poezije u dvorištu' je pjesnikinja Aida Bagić. Druženje s autoricom održat će se u Caféu u dvorištu, Zagreb.
Kritika • 18.01.2010.

Miroslav Kirin : Zbiljka

Kirin se ovog puta zaista odlučio za poetizaciju svakodnevnih situacija, isječaka iz života urbanog čovjeka i njegovih rutinskih, ali i specifičnih, diskretnih, intimnih, na vlastita četiri zida ograničenih doživljaja i trenutaka. Pjesnik se, dakle, odlučuje za nešto mimetičniji pristup nego u prethodnim knjigama, nastoji realizirati uvid u svakodnevnicu da bih opisao kako to izgleda; no njegov je mimesis...