Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Kritika ×

Kritika • 15.03.2022.

Olja Knežević : Gospođa Black

Na hrvatskoj se književnoj sceni, naime, može uočiti trend prema kojem poglavito autorice svoje heroine za, poglavito preljubničke, prijestupe surovo kažnjavaju. Na sličan način javnom poniženju svoju junakinju podvrgava i Olja Knežević, postupivši prema njoj grublje i od kakvog umjetnika, slikara, ljubavnika.
Kritika • 26.01.2022.

Martina Vidaić: Stjenice i Anatomija štakora

Ovim je prozama Vidaić pred sebe postavila visoke zahtjeve: njezina rješenja nisu uvijek najbolja, ali ne može se reći da nije postavila prava, teška pitanja. Možda je središnje ono 'strašne samoće' s kojom se barem jednom susreo vjerojatno svaki čovjek. U kontekstu novije hrvatske proze, romani Martine Vidaić zaslužuju čitateljsku pozornost.
Kritika • 20.01.2022.

Dinko Kreho : Odmor od kulture

Stilski, možemo govoriti o razmjerno jednostavnom diskursu, katkad takoreći informativnom, uz suptilna povremena skretanja u digresiju koja uglavnom ne ometaju fabularnu liniju. Lik-pripovjedač u pravilu nije i središnji lik priče, on je (katkad i oni) obično poznanik ili prijatelj središnjega lika koji biva opisan psihološkom i moralnom, rjeđe društvenom, a tek neznatno fizičkom karakterizacijom.
Kritika • 11.01.2022.

Mira Furlan : Voli me više od svega na svijetu

Autobiografija Mire Furlan sadrži i nešto što bi se moglo nazvati sukobom na ljevici u emigraciji. Očekivala bi se, naime, međusobna solidarnost i dobri odnosi Furlan, Grlića i Šerbedžije u dalekom svijetu, pogotovo u svjetlu lijepih riječi koju su povodom smrti velike glumice jedan od njezinih režisera i jedan od njezinih glumačkih partnera o njoj izrekli.
Kritika • 03.01.2022.

Arkadij i Boris Strugacki: Teško je biti bog

Od vremena kada su braća Strugacki napisali svoj roman do danas prošlo je šezdesetak godina. Mnogo se toga promijenilo, no čini se da je danas 'Teško je biti bog' još aktualniji i provokativniji nego u doba svog nastanka. Nije potrebno putovati do druge planete: neizrecivo siromašnom dijelu čovječanstva u, recimo, Africi netko se iz evropskog višeg sloja doista može doimati poput boga.
Kritika • 07.12.2021.

Damir Radić : Kao život sam

Kako kaže sam naziv knjige, 'kao život sam', sve ono o čemu Radić piše je u osnovi život, njegove vidljive i nevidljive forme usmjerene na jednu ili više osoba, ovisno o tome koliko ćemo ih u tekstu prepoznati. No to je domena čitateljske recepcije što može biti sklizak teren kod ovakve poezije koja nije deklamatorska ili dekorativna u najtipičnijem smislu riječi, a tada se sama otvara za najprimjerenje...
Kritika • 26.11.2021.

Arhipelag znanstvena fantastika : Karel Čapek, Dino Buzzati, Stanislav Lem

Redom su to djela malog opsega koja se čitaju u jednom komadu s optikom usmjerenom prema različitim sferama ljudskog iskustva i zajedničkim znanstvenofantastičnim dekorom, koja ne spadaju u orijaške tradicije što američke što sovjetske znanstvenofantastične književnosti. Tako se i ponašaju, poput malih otočića u istom arhipelagu...