Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Kritika ×

Kritika • 01.02.2023.

Nick Cave / Seán O'Hagan : Vjera, nada i krvoproliće

'Vjera, nada i krvoproliće' je self-help knjiga za koju nismo znali da nam je potrebna. Od duhovnih meditacija, reminiscencija, savjeta za mlade umjetnike (ali i one starije), misli o smrti (ali ponajviše životu), do dirljivih anegdota o njegovom odnosu s Warrenom Ellisom i sjećanja na djetinjstvo, Cave progovara, a O'Hagan navigira i vodi nas.
Kritika • 28.01.2023.

Czesław Miłosz : Osvajanje vlasti

Kako se, postepeno, prolaskom kroz ovaj roman mozaička struktura slike o teškoćama i tragedijama vremena tijekom i pri koncu, i dakako nakon Drugog svjetskog rata, bude jasnije izgrađivala, tako će čitatelj nužno prepoznavati ideološke obrasce, logiku i mehanizme njihovih zakona unutar vlastita životna iskustva, kao i unutar širih, a već proživljenih ili trenutno proživljavanih, povijesnih iskustava.
Kritika • 26.01.2023.

Wolfgang Herrndorf : Čik – najbolje ljeto od svih

Iako je 'Čik', poput svih dobrih romana za mlade, pogodan i za odrasle, svakako bi se trebao naći u školskoj lektiri. Mnogo je razloga za to. To je odličan suvremeni bildungsroman bez ideologije, političke korektnosti. Uz to, 'Čik' je roman za mlade i roman ceste u jednom, napisan znatiželjnim tinejdžerskim glasom, duhovit i autentičan od prve stranice.
Kritika • 25.01.2023.

Zdravko Zima : Putnik s lažnim pasošem

Poticajno je, u ovo doba medijske površnosti, u vremenu koje nas okružuje ljudima mahom zabavljenim gaćicama starleta nesposobnih da budu ni simulakrumi, čitati, razmišljati, sporiti se, svađati sa Zdravkom Zimom. Nadahnjujuće je, u doba kad se tiskaju enormne količine suvišnih knjiga proglašavanih (remek)djelima, a Hrvati se notorno dijele na nepismene i na pisce, u ruke uzeti knjigu koja je zaista Djelo.
Kritika • 18.01.2023.

Lydia Sandgren : Sabrana djela

Zanimljivo, napredujući kroz debele namotaje gustih kartica gdje ćemo nesvikli na ovoliko opsežne knjige povremeno pomišljati 'naprosto sjajno štivo, ali moglo je i kraće' nisam pribjegavala preskakanjima, jer i kad je bespotrebno razvučeno (pariška faza, pa i pokoja studentska epizoda) vrijedno je pažljivog i cjelovitog čitanja.
Kritika • 22.12.2022.

Ljuba Arnautović : Lipanjski snijeg

Besmisleno je prepričavati kompleksna intimna i društveno-politička previranja koja nalikuju višesezonskoj seriji bez praznih hodova, s brojnim (pod)slojevima i rukavcima, ali ima smisla uzeti roman koji možda nije spektakularno poetiziran, naprotiv, napisan je izvještajno, ekonomično i linearno i baš zbog toga brzo je čitljiv, ali i efektan. Ovo je ultimativna ženska, štoviše, feministička priča.
Kritika • 08.12.2022.

Andrej Kurkov : Sive pčele

Nije ključno tko i zašto ratuje, nego sam čin ratovanja. Ne radi se samo o 'pogubi ljudske naravi', već o negaciji života i ljudskosti općenito. U tom su smislu 'Sive pčele' antiratni roman par excellence, djelo koje se uspijeva izdići iznad samog sukoba prorusa i Ukrajinaca o kojem izravno priča, i progovoriti o biti svakog rata. Zato se i može reći da stvarnost oponaša književnost – Kurkov je...