Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Najava ×

Najava • 21.11.2022.

Predstavljanje romana 'Psi' autorice Dore Šustić

Promocija romana 'Psi' autorice Dore Šustić, koji je zaslužio prestižnu Književnu nagradu 'Drago Gervais' 2021., održat će se u ponedjeljak 21. studenog u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Osim autorice, o romanu će govoriti spisateljica Olja Savičević Ivančević, a razgovor će moderirati Kristian Benić.
Najava • 17.11.2022.

Spisateljice u dijalogu: Julijana Matanović i Nora Verde

Treće izdanje 'Spisateljica u dijalogu' nazvano 'Zašto smo vam lagale' ugošćuje dvije prozaistice i miljenice publike Julijanu Matanović i Noru Verde, fokusirajući se na književni fenomen zbirke priča 'Zašto sam vam lagala', koja je u 25 godina doživjela 17 izdanja, te sveopću ljubav koju je publika iskazala za roman 'Moja dota'.
Najava • 17.11.2022.

Predavanje: Wolfram Eilenberger, 'Plamen slobode'

Svoju knjigu 'Plamen slobode' Wolfram Eilenberger predstavit će u obliku predavanja o Simone de Beauvoir, Ayn Rand, Simone Weil i Hannah Arendt, o povezanosti njihovih misli u jeku Drugog svjetskog rata i svih strahota koje je on sa sobom donio. Eilenberger će govoriti i o nizu zanimljivih anegdota iz privatnih života ovih filozofkinja...
Najava • 17.11.2022.

Predavanje Veronike Novoselac 'Zagorka – mjesto sjećanja?'

U sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke predavanje 'Zagorka – mjesto sjećanja?' održat će Veronika Novoselac. Izlaganje će tematizirati razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, uz neka od značajnijih mjesta sjećanja o kojima je pisala u svojim romanima.
Najava • 17.11.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: Pričati i pisati o toksičnim vezama i nasilju

Na novoj tribini 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' u središtu je interesa knjiga Milice Vučković, 'Smrtni ishod atletskih povreda' i neke teme kojima se ona bavi, a to su nasilje, narcizam, evolucija nasilja, veze između narcisoidnosti i nasilja te postavljanje osobnih granica u takvim slučajevima.
Najava • 10.11.2022.

Obilježavanje 70. obljetnice Društva hrvatskih književnih prevodilaca

Povodom obilježavanja 70. obljetnice postojanja Društva hrvatskih književnih prevodilaca u Muzeju suvremene umjetnosti bit će izložena ovogodišnja izložba 'Od izvornika do prijevoda', a od 10. do 11. studenog u predvorju MSU je postavljena i živa instalacija 'Pst, prevodim' u kojoj prevoditelji i prevoditeljice prevode uživo pred posjetiteljima.
Najava • 08.11.2022.

Polemička tribina: Koliko mediji danas brinu o književnosti?

Polemička tribina Društva hrvatskih književnika na temu: Koliko mediji danas brinu o književnosti?, održat će se u utorak 8. studenog u prostorijama DHK u Zagrebu. O temi će razgovarati Nives Tomašević, Davor Šalat, Stjepo Martinović i Tomica Bajsić. Voditeljica tribine je Lada Žigo Španić.