Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 28.04.2020.

Raspisan natječaj za Nagradu 'Tin Ujević' 2020.

Društvo hrvatskih književnika raspisalo je natječaj za Nagradu Tin Ujević koja se dodjeljuje za novu zbirku pjesama te sastoji se od diplome i novčanog iznosa. Nakladnici i autori mogu sudjelovati u natječaju zbirkama koje su objavljene od svibnja 2019. do svibnja 2020.
Vijest • 27.04.2020.

Dobitnici Nagrada Dana hrvatske knjige za 2020.

Poznati su dobitnici godišnjih Nagrada Dana hrvatske knjige koje se dodjeljuju za najuspješniju znanstvenu knjigu, za najbolju knjigu inozemnog kroatista te kao nagrada za mlade autore. Dobitnici Nagrada Dana hrvatske knjige za 2020. su Leszek Małczak, pok. Marko Samardžija i Luiza Bouharaoua.
Vijest • 27.04.2020.

Natječaj Književnog petka: 'Zagrebu - riječju i slikom'

Uredništvo Književnog petka objavljuje natječaj u kojem sve zainteresirane građane poziva na kreativni odgovor na nedavni razorni potres u kontekstu epidemije kororna virusa, situaciju bez presedana u novijoj zagrebačkoj povijesti. Pjesmu, kratku priču, fotografiju i/ili kratki video inspiriran Zagrebom šaljite zaključno do 17. svibnja 2020.
Vijest • 27.04.2020.

Knjižare i knjižnice nakon mjesec dana ponovno otvorile svoja vrata

Nakon što su zbog pandemije koronavirusa više od 5 tjedana bile zatvorene, danas su u sklopu postepenog popuštanja mjera ponovno otvorene knjižare, antikvarijati i knjižnice, što će zasigurno razveseliti knjigoljupce, a u kojem će oni broju pohrliti po naramak novih knjiga vidjet ćemo vrlo brzo.
Vijest • 27.04.2020.

Finalisti književne nagrade ‘Edo Budiša’ 2020.

Na natječaj za godišnju književnu nagradu Edo Budiša Gradske knjižnice Pazin, koja se dodjeljuje autorima do 35 godina starosti kojima je u 2019. godini objavljena zbirka kratkih priča, pristiglo je osam zbirki. Žiri u sastavu Vanesa Begić, Neven Ušumović, Boris Koroman i Ivana Ujčić od pristiglih zbirki za drugi krug natječaja odabrao je knjige...
Vijest • 16.04.2020.

Knjige u užem izboru Nagrade Europske unije za književnost (EUPL 2020)

U okviru ovogodišnje dodjele Nagrada Europske unije za književnost (EUPL), koja se dodjeljuje piscima, autorima najboljih proznih književnih djela, proglasit će se pobjednici iz 13 zemalja, između ostalog i Hrvatske. U uži izbor nagrade ušli su Kristina Gavran, Maša Kolanović, Nenad Stipanić i Zoran Malkoč. Pobjednici će biti objavljeni 19. svibnja 2020.
Vijest • 09.04.2020.

NSK vam daruje uskrsne bojanke i slagalice

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu povodom blagdana Uskrsa daruje dvije bojanke 'Oboji naše zbirke – Uskrs 1' i 'Oboji naše zbirke – Uskrs 2' te 16 slagalica za sve naraštaje s motivima iz prekrasnih uskrsnih čestitki s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Ove prigodne čestitke dio su bogatog fonda Grafičke zbirke NSK, najveće i najstarije zbirke ove vrste u Hrvatskoj.