Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 28.11.2023.

Trilogija 'Glembajevi' Miroslava Krleže po prvi put u cijelosti objavljena u Francuskoj

Sve tri drame čuvenog dramskog ciklusa 'Glembajevi' Miroslava Krleže (Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda) prvi put su u cijelosti prevedene na francuski jezik i objavljene u nakladi Prozor-éditions. Objavljivanje ove trilogije važan je korak koji omogućuje 'Glembajevima' da se konačno susretnu s francuskim i frankofonim čitateljima.
Vijest • 19.11.2023.

Robertu Perišiću za roman 'Brod za Issu" nagrada Kamov za 2023.

Dobitnik Nagrade Kamov Hrvatskog društva pisaca za najbolju knjigu godine 2023. je Robert Perišić za roman 'Brod za Issu' (izdavač: Sandorf, Zagreb 2022.). Svečana dodjela Nagrade odvila se na Kamovljev rođendan, 17. studenog 2023., u Gradskoj vijećnici u Rijeci.
Vijest • 17.11.2023.

Natječaj za najbolju kratku priču metaFORA2024. – budi karakter

Knjižnica Vladimira Nazora u Zagrebu raspisuje natječaj za najbolju kratku priču metaFORA2024. – budi karakter, u odrasloj i dječjoj konkurenciji. Ove godine metaFORA stavlja u fokus lik kao temeljni gradivni element svake priče. Natječaj je otvoren do 15.3.2024.
Vijest • 13.11.2023.

Dobitnici nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu – Ovca u kutiji 2023.

Proglašenje finalista i pobjednika nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu – Ovca u kutiji 2023., održalo se u u subotu, 11. studenog na Sajmu knjiga Interliber. Ovcu u kutiji stručnog žirija dobila je slikovnica 'Tminice' Igora Rajkija i Klasje Habjan, a Ovcu u kutiji dječjeg žirija dobila je slikovnica 'Moj tata' Marijane Križanović i Željke Mezić.
Vijest • 13.11.2023.

Odabrano 13 knjiga koje ulaze u širi izbor za nagradu Fric

Žiri književne nagrade Fric odabrao je 13 proznih naslova koji konkuriraju za to prestižno priznanje. Za nagradu su konkurirale knjige fikcijske proze napisane na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku, ali premijerno objavljene u Hrvatskoj. Jedan autor/ica osvojit će nagradu koja donosi mobilnu skulpturu i 10.000 € (bruto).
Vijest • 30.10.2023.

Čaj i knjiga savršeno se nadopunjuju na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga na ZV-u

Čaj i knjiga, dva su svijeta koja se međusobno savršeno nadopunjuju. Kao što čaj zagrijava tijelo, tako i riječi knjige zagrijavaju dušu. Ova dva zadovoljstva često idu ruku pod ruku, stvarajući osjećaj mira i spokoja svima koji traže bijeg od svakodnevnice. A gdje možemo spojiti ta dva mala zadovoljstva i doživjeti eksploziju sreće? Samo na jednom mjestu, na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga na...
Vijest • 27.10.2023.

Natječaj za rezidencijalni program 'Marko Marulić' u Splitu u 2024. godini

Udruga Kurs raspisuje novi natječaj za rezidencijalni program 'Marko Marulić' u Splitu, namijenjen stranim autorima i prevoditeljima, istraživačima s područja književnosti, vizualnih i audiovizualnih umjetnosti te ostalih izvedbenih umjetnosti. Organizator pokriva: smještaj, putni trošak te honorar. Rok za slanje prijava je 15. 12. 2023.