Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 14.08.2022.

Salman Rushdie se oporavlja nakon napada nožem

Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u SAD-u. Rushdie, čiji je roman 'Sotonski stihovi' doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je napadnut na književnom okupljanju.
Vijest • 20.07.2022.

U 94. godini preminuo akademik Viktor Žmegač

U Zagrebu 20. srpnja u 94. godini napustio nas je Viktor Žmegač, istaknuti akademik, sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti i muzikolog. Rođen na isti dan kao i Johann Sebastian Bach, skladatelj kojega je najviše volio, Viktor Žmegač bio je erudit i poliglot široke humanističke naobrazbe, 'homo universalis' kozmopolitskoga kova.
Vijest • 15.07.2022.

Predstavljen drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije

Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavio je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (HTE), djela koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine. Enciklopedija dolazi usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju.
Vijest • 11.07.2022.

10 rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove književne nagrade

Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2022. godine osamnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Do 10. ožujka 2022., do kada je natječaj bio otvoren, zaprimljena su 92 rukopisa. Žiri je izabrao je 10 rukopisa koji su ušli u polufinale ovogodišnje nagrade.
Vijest • 06.07.2022.

Panorama hrvatskih pjesnikinja u jubilarnom broju makedonskog časopisa 'Književno žitie'

U jubilarnom, pedesetom broju makedonskog časopisa 'Književno žitie' objavljena je panorama suvremenih hrvatskih pjesnikinja. Predstavljanje časopisa održat će se koncem kolovoza na Struškim večerima poezije, na koje su pozvane pjesnikinje Andrijana Kos Lajtman, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski, Darija Žilić i Ružica Cindori.
Vijest • 21.06.2022.

Dobitnici nagrade 'Grigor Vitez' za 2021.

Sven Adam Ewin, Zoran Pongrašić, Manuela Vladić Maštruko, Lucija Mrzljak, Krunoslav Mikulan, Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić dobitnici su Nagrade 'Grigor Vitez' 2021. za dječju književnost i ilustraciju. Dobitnici nagrade 'Ptičica' po izboru Dječjeg žirija Nagrade 'Grigor Vitez' su Krunoslav Mikulan te Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić.
Vijest • 17.06.2022.

Dvije godine Top liste knjiga - pogledajte najprodavanije knjige u knjižarama u mjesecu svibnju 2022.

Prošle su dvije godine otkako je sredinom 2020. godine portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena pokrenuo projekt 'Top lista najprodavanijih knjiga'. Prodaja u knjižarama u svibnju potvrđuje da se već duže vrijeme na hrvatskom tržištu osjeća nedostatak novih velikih književnih hitova, no zato barem brojem ostalih naslova ne oskudijevamo, i oni se prodaju.