Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 21.03.2024.

Monika Herceg dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award

Pjesnikinja, dramatičarka i prozaistica Monika Herceg ovogodišnja je dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award za zbirku pjesama "Lovostaj", koju je na poljski prevela Aleksandra Wojtaszek. Nagrada je utemeljena radi promocije europske poezije, ali i povezivanja i popularizacije različitih zajednica, jezika i književnih vizija svijeta.
Vijest • 21.03.2024.

Hrvatska književnost na međunarodnom Sajmu knjiga u Leipzigu 2024

I ove se godine hrvatska književnost predstavlja na međunarodnom Sajmu knjiga u Leipzigu koji se održava od 21. do 24. ožujka 2024. paralelno s Manga-comic-conom i festivalom Leipzig liest koji obuhvaća književne programa i programe poticanja čitanja u cijelom gradu.
Vijest • 19.03.2024.

Osnovnoškolci i srednjoškolci - snimajte videonajave prema omiljenim knjigama

S obzirom na veliku zainteresiranost i zanimljive nagrade i u skladu s Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja, Ministarstvo kulture i medija i ove godine objavljuje poziv za snimanje videonajava knjiga po izboru učenika osnovnih i srednjih škola. Ovaj Poziv pridonosi razvoju čitalačke pismenosti djece i mladih te se daje poticaj na aktivno i kritičko čitanje.
Vijest • 15.03.2024.

Marko Grčić i Anja Majnarić dobitnici Nagrade 'Iso Velikanović' 2023.

Marko Grčić i Anja Majnarić laureati su Nagrade Iso Velikanović koja se u ovoj godini dvadeseti put dodjeljuje za književno prevođenje u dvjema kategorijama: za životno djelo i za najbolji književni prijevod u protekloj godini. Nagrade će dobitnicima biti uručene na svečanosti dodjele Nagrade Iso Velikanović u srijedu, 27. ožujka u Hrvatskom državnom arhivu.
Vijest • 12.03.2024.

Natječaj za osnovnoškolce i srednjoškolce: Bit ću faca – bit ću humo’rista’!

Udruga Mlada pera raspisala je natječaj za sve osnovnoškolce i srednjoškolce: 'Bit ću faca – bit ću humo’rista!' U ovom natječaju traže se aforizmi, anegdote, satira, ironija, humoristični literarni radovi, a primaju se i karikature. Najbolji radovi bit će objavljeni u zborniku humora u nakladi udruge Mlada pera i u zborniku/almanahu UHAH-a.
Vijest • 01.03.2024.

Poziv na sudjelovanje u Noći knjige 2024.

Najavljujemo trinaestu Noć knjige, manifestaciju koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, a koju priređujemo u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Ove godine družimo se 23. travnja, a želja nam je da na taj dan, u dnevnim ili večernjim satima, organizirate prigodan program inspiriran knjigom.
Vijest • 23.02.2024.

Raspisan natječaj za Nagradu i Povelju Julije Benešića 2024.

Raspisan je Natječaj za Nagradu i Povelju Julija Benešića, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu književnih kritika objavljenu između 15. svibnja 2023. i 15. svibnja 2024. Natječaj organiziraju Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Ogranak Matice hrvatske u Đakovu, a rok za prijavu je 15. svibnja 2024.