Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 29.10.2020.

U Kini objavljena Antologija novijega hrvatskog pjesništva

Kinesko društvo pisaca objavilo je 'Antologiju hrvatskog novijeg pjesništva' pjesnika, urednika i kritičara Ervina Jahića. Antologija sadrži gotovo 200 pjesama 60-ak hrvatskih pjesnika, a riječ je knjizi u okviru suradničkog projekta za uzajamno prevođenje književnosti između kineskog i hrvatskog društva pisaca.
Vijest • 28.10.2020.

Zabrinjavajući pad autorskih naknada u 2020. godini

Autorski prihodi od prodaje licenci za korištenje glazbenih, audiovizualnih, dramskih i književnih djela te djela vizualnih umjetnosti u svijetu će vjerojatno ove godine pasti za ogromnih 35 posto. Prema najnovijem Izvješću o globalnim prihodima, riječ je o 3,5 milijarde eura izgubljenog prihoda za kreativce, temeljenog na autorskim pravima.
Vijest • 27.10.2020.

Dodijeljena nagrada Mali princ za najbolju dječju knjigu u regiji

Na Međunarodnom dječjem festivalu 'Vezeni most' u Tuzli tradicionalno je dodijeljena nagrada Mali princ za najbolju dječju knjigu u regiji. Ove su godine nagradu dobili Krunoslav Mikulan za knjigu 'Zmaj ispod Staroga grada' (Hrvatska), Dejan Aleksić za knjigu 'Drama u podrumu gospođe Joje' (Srbija) i Žarko Vučinić za knjigu 'Djevojčica Tara i čarobno drvo' (Crna Gora).
Vijest • 26.10.2020.

Evelina Rudan dobitnica Nagrade Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta

Središnja svečanost 27. Galovićeve jeseni održana je u subotu 24. listopada 2020. u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici. Nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta dobila je Evelina Rudan za zbirku pjesama 'Smiljko i ja si mahnemo'.
Vijest • 26.10.2020.

Raspisan natječaj za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku

Goranovo proljeće (SKUD Ivan Goran Kovačić) po drugi puta raspisuje natječaj za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku u dvogodišnjem razdoblju. Nagrada se sastoji se od novčanog dijela u iznosu 10.000 kn, plakete i skulpture akademskog kipara Igora Rufa. Rok za slanje knjiga je 1. prosinca 2020.
Vijest • 16.10.2020.

Leo Rafolt dobitnik Nagrade za esejistiku 'Zvane Črnja' 2020.

Dobitnik Nagrade 'Zvane Črnja' za najbolju hrvatsku knjigu eseja za 2020. godinu je Leo Rafolt za knjigu 'Virus in fabula' u izdanju Meandarmedije. Nagrađeni naslov izdvaja se po aktualnosti, rijetko viđenoj promptnosti reakcije na globalnu pandemiju čijim se posljedicama s različitih gledišta i u različitim područjima bavi nagrađena knjiga.
Vijest • 15.10.2020.

Ena Katarina Haler dobitnica Nagrade Gjalski za 2020.

Dobitnica Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2020. godinu je Ena Katarina Haler za roman 'Nadohvat' u izdanju V.B.Z.-a iz Zagreba. Roman je snažno odjeknuo u čitateljskim, ali i užim kritičarskim krugovima, polučivši veliku čitanost (našao se na listi najprodavanijih domaćih knjiga iz područja beletristike), osobito zbog svoje tematske i izvedbene intrigantnosti.