Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 22.06.2021.

Objavljen Fantom slobode 1/2021

Objavljen je novi broj časopisa Fantom slobode 1/2021, u kojem ćete ponovno naći niz sjajnih autora i tekstova Amira Alagića, Alene Begić, Srđana Tešina, Irene Matijašević, Marija Brkljačića, Jadranke Milenković, Karla Nikolića, Petra Matovića i Andrije Radovića. Poseban blok posvećen je neobičnoj prozi Silvija Lebinca. Broj je uredila Ivana Rogar.
Vijest • 21.06.2021.

Proglašeni dobitnici Nagrade 'Grigor Vitez' i Nagrade 'Ptičica' za 2020.

Stručno povjerenstvo i Dječji žiri Nagrade 'Grigor Vitez' pomno su pregledali, pročitali i vrednovali 136 knjiga i slikovnica prispjelih na natječaj i odlučili da su Andrijana Grgičević, Elizabeta Končić Trlek, Hana Vrca, Dominik Vuković, Ivana Šojat i Vendi Vernić ovogodišnji dobitnici Nagrade 'Grigor Vitez' za dječju književnost i ilustraciju.
Vijest • 16.06.2021.

Top lista najprodavanijih knjiga u knjižarama u mjesecu svibnju 2021.

Čini se da su travanjski šušur oko Noći knjige te akcijska prodaja Knjiga svima i svuda ostavio ponešto traga na prodaju u knjižarama u mjesecu svibnju, i očito da je prodaja uz brojne i velike akcijske popuste ispraznila novčanike kod dijela knjigoljubaca. No, iako proteklog mjeseca produkcija novih atraktivnih naslova nije bila prevelika, noviteta na policama knjižarama uvijek se nađe, i oni se kupuju.
Vijest • 14.06.2021.

Nagrada Višnja Machiedo Nives Opačić za knjigu eseja 'Završne riječi, ipak’

Književna nagrada "Višnja Machiedo" Hrvatskoga P.E.N. centra za 2020. godinu, koja se dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo nastalo na hrvatskom jeziku i u hrvatskoj produkciji, dodijeljena je Nives Opačić za knjigu "Završne riječi, ipak" u izdanju Matice hrvatske.
Vijest • 10.06.2021.

Finalisti 10. Književne nagrade 'Edo Budiša'

Na natječaj književne nagrade Istarske županije 'Edo Budiša' ove godine je pristiglo šest zbirki. Žiri u sastavu Vanesa Begić, Ivana Ujčić, Boris Koroman, Zoran Damjanović i Neven Ušumović za drugi krug natječaja odabrao je tri naslova: Almin Kaplan (Dubravske priče), Lana Bastašić: (Mliječni zubi) i Ante Zlatko Stolica (Blizina svega).
Vijest • 26.05.2021.

Omnibus koji spaja poeziju i film traži pjesnikinju/pjesnika

Neprofitna udruga Art Lab u potrazi je za autoricom ili autorom stihova koji će sa svojom pjesmom sudjelovati u jednom od osam segmenata malog kratkometražnog omnibusa 'Osam oblaka', koji spaja poeziju i film. Pozivaju se pisci iz Zagreba i okolice da raspišu segment 'Zahvalnost' i da svoje radove dostave najkasnije do 2. lipnja 2021.
Vijest • 25.05.2021.

Rezultati Međunarodnog natječaja za kratku priču Lapis Histriae 2021

Na 16. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, ove su godine pristigla 154 teksta na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Bojan Krivokapić (Novi Sad) za priču 'Die andere Seite der Welt'.