Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 06.12.2021.

Raspisan natječaj 'Goran za mlade pjesnike'

Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i drugdje gdje postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, Goranovo proljeće raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike'. U natječaju mogu sudjelovati pjesnikinje i pjesnici koji nisu stariji od 30 godina i koji nikada nisu objavili knjigu poezije.
Vijest • 30.11.2021.

Dodijeljene nagrade 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu 2021.

Dodijeljene su nagrade 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu u 2021. godini. 'Ovcu u kutiji' prema izboru stručnog žirija dobila je slikovnica 'Luda kuća' Sanja Lovrenčić i Vendi Vernić. 'Ovcu' prema izboru dječjeg žirija dobila je slikovnica 'Kako je Fran dobio psa' Zoran Maljkovića i Marka Jovanovca.
Vijest • 29.11.2021.

Memoari Pabla Nerude ovogodišnji dobitnici nagrade Libar za vajk

Po završetku 27. Sa(n)jam knjige u Istri dodijeljene su Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki, te nagrada publike pulskoga sajma Libar za vajk. Nagradu koju čini stilizirana skulptura i novčani iznos od 5000 kn za autora i nakladnika, pripala je memoarima Pabla Nerude 'Priznajem da sam živio' u nakladi Iris Illyrice. Nagradu 'naj' čitatelja dobio je Josip Kovačić.
Vijest • 26.11.2021.

Dvije zbirke priča i četiri romana u finalu književne Nagrade Fric za 2020/21.

Žiri književne Nagrade Fric odlučio je da u uži izbor ulaze knjige šestero autora/ica (dvije zbirke priča i četiri romana) koje će konkurirati za nagradu vrijedu 75.000 kuna. Tri knjige od predloženih šest već su nagrađene prestižnim književnim nagradama (nagrade Meša Selimović, K.S. Gjalski i Iso Velikanović), hoće li se jedna od njih okititi i Fricom?
Vijest • 25.11.2021.

Otvoren natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2021. godinu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otvorila je natječaj 'Hrvatska lijepa knjiga' radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga. Pozivaju se nakladnici do 16. prosinca 2021. knjige koje bi željeli prijaviti na natječaj pošalju na adresu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Prijaviti se mogu knjige koje su objavljene tijekom 2021. godine.
Vijest • 10.11.2021.

Jubilarna 40. izložba muzejske knjige na Interliberu

Obljetničkom Izložbom izdavačke djelatnosti hrvatskih muzeja i galerija, koja će se održati u okviru 43. Interlibera, Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba obilježava 40. godina aktivnog promoviranja muzejske izdavačke djelatnosti, upoznavanja publike s recentnim temama i područjima bavljenja hrvatskih muzeja i galerija, odnosno unaprjeđivanja kulture i zajednice u cjelini.
Vijest • 08.11.2021.

Akademik Pavao Pavličić dobitnik Nagrade Fran Galović

Književni festival Galovićeva jesen svečano je završen dodjelom književne nagrade 'Fran Galović' za najbolje djelo na temu zavičaja i/ili identiteta. Među čak 84 knjige pristigle na natječaj, povjerenstvo je odlučilo Nagradu dodijeliti akademiku Pavlu Pavličiću za roman 'Kužni pil'. Glas publike dobila je Korana Serdarević za knjigu 'Gušterov rep'.