Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Nagradni natječaj Ja sam pisac 2019.

Tema natječaja Ja sam pisac bila je „Omiljeni lik u mojoj priči“, a podrazumijevala je da autor posudi svog omiljenog lika iz njegove originalne priče/romana i smjesti ga u novu vlastitu priču.
Razgovor • Piše: MV Info

Predstavljamo srednjoškolce, dobitnike nagrade 'Ja sam pisac' 2019.

Pročitajte razgovor s Erikom Matejakom čija je priča 'Smrt Leonea Glembaya' proglašena najboljom na literarnom natječaju za učenike srednjih škola 'Ja sam pisac' 2019. Razgovor je vodila Dora Hasanec, učenica 3.e razreda I. gimnazije.
Ja sam pisac • Piše: MV Info

Erik Matejak: Smrt Leonea Glembaya

U međuvremenu Leone je zaspao i liječnik je to osjetio, naprosto je u prostoriji postalo hladno i njegova koža bila se naježila. Kad je završio, a prije nego što je otišao, zapalio je jednu svijeću za njega, onako, više iz običaja, nego iz stvarne potrebe. Srdačno se pozdravio sa stražarima i otišao. Tijelo je nakon nekog vremena počelo zaudarati
Ja sam pisac • Piše: MV Info

Miriam Volarić: Lisica

Dječak i lisica družili su se cijelo ljeto. Polako i strpljivo privikavali su se jedno na drugo. Tako su otkrivali tajne srdaca, nježnost pogleda i nepotrebnost riječi. Dva svijeta pomirena na rubu šume i sela. Netko tko gleda očima, pomislio bi da su tu dječak i lisica, ali oni su jedan u drugome vidjeli samo prijatelja.
Ja sam pisac • Piše: MV Info

Margarita Koši: Ja sam Ti

Govor se već dugo vremena - kako su nas barem uvjeravali - nije mogao čuti ni u kojem ljudima nastanjenom kutku Svemira. Govor - mrtav. Zamijenile su ga jednostavne geste koje su ljudi razmjenjivali u rijetkim trenutcima prisnosti. Svi tragovi pisanja bili su izbrisani ili duboko pod zemljom, pretvoreni u prah i pepeo.
Ja sam pisac • Piše: MV Info

Roko Pezelj: Ahilej na Marsu

Stvorenje se zaustavilo. Ahilej mu se obratio riječima: 'Ja sam Ahilej, Pelejev sin.' Čudnim glasom stvorenje je odgovorilo: 'Ja sam rover Prilika, kći Američke svemirske agencije.' Ahilej zbunjeno izgovori: 'Mislio sam da na Marsu žive muškarci'. Rover mu mirno odgovori: 'Bilo je to prije nekoliko milijuna godina.'

– ZNANJE JE NAGRADILO POBJEDNIKE –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Vijest • Piše: I.P. - MV • 18.04.2019.

Dobitnici nagrada literarnog natječaja 'Ja sam pisac 2019.'

Foto: Sonja Kovač.

Povodom manifestacije Noć knjige 2019., kojom se već osmu godinu obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, te u sklopu niza promocija i događanja daje poticaj kulturi čitanja, potiče razgovor o književnosti i svemu onome što knjiga predstavlja ili treba predstavljati u suvremenom društvu, nakladnička kuća Znanje, u suradnji s portalom za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena i I. gimnazijom iz Zagreba, i ove je godine organizirala natječaj pod nazivom ˝Ja sam pisac˝. 

Tema natječaja bila je „Omiljeni lik u mojoj priči“, a podrazumijevala je da autor posudi svog omiljenog lika iz njegove originalne priče/romana i smjesti ga u novu vlastitu priču. Natječaj je objavljen 12. ožujka 2019. godine, a stručni žiri sastavljen od  književnih urednika Znanja, kao i predstavnika I. gimnazije u Zagrebu, odabrao je 10 finalista među kojima su se istaknule 4 pobjedničke priče. 

1. MJESTO: SMRT LEONA GLEMBAYA
Učenik: Erik Matejak
Škola: Nadbiskupska klasična gimnazija, Zagreb
Mentor: prof. Marina Čubrić

2. MJESTO: LISICA
Učenica: Miriam Volarić
Škola: Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk
Mentorica: prof. Daria Papa

3. MJESTO: JA SAM TI
Učenica: Margarita Koši
Škola: Gimnazija Dubrovnik
Mentorica: prof. Matilda Perković

3. MJESTO: AHILEJ NA MARSU
Učenik: Roko Pezelj
Škola: Srednja škola Pregrada
Mentorica: prof. Marina Škrnjug

FINALISTI:

Erik Matejak i njegova mentorica Marina Čubrić (foto: Sonja Kovač)

Mario Andrijašević (Omiljeni lik – Holden)
Škola: Druga ekonomska škola
Mentorica: Kristina Grgić Bublić

Učenica: Karla Batoz (Mala Emma iz Maovica)
Škola: II. gimnazija, Split
Mentorica: prof. Magdalena Mrčela

Učenik: Jere Čović (Hekuba)
Škola: II. gimnazija, Split
Mentorica: prof. Magdalena Mrčela

Učenica: Lana Miličević (Werther)
Škola: 7. gimnazija, Zagreb
Mentorica: Sanja Zolić-Neralić

Učenica: Petra Rokatinec (Moje ime je Shinji)
Škola: Srednja škola Čazma
Mentorica: prof. Melita Ivanetić

Učenik: Lovro Šimek (Klasična šumska priča)
Škola: Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka
Mentor: prof. Goran Krapić

Organizatori su iznimno zadovoljni činjenicom da je ove godine na natječaj "Ja sam pisac" pristiglo najviše radova do sad, čak 123 rada iz 50-tak srednjih škola u Hrvatskoj, (ali i u inozemstvu). Radovi su se bavili raznovrsnim temama i žanrovima (ljubavne priče, krimići, fantasy, distopije i SF...) a uz priče o tipičnim mladenačkim promišljanjima o smislu života i ljubavi pristiglo je i nekoliko radova u kojima se na satiričan način naši mladi pisci osvrću na raznorazne društvene pojave.

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada autorima pobjedničkih priča održala se u KUC-u Travno, 17. travnja 2019. u 13 sati. Svečani program vodile su učenice I. gimnazije Zagreb. 

Čestitamo dobitnicima, a njihove priče čitajte na portalu Moderna vremena - uskoro!

Vijest • Piše: MV Info

Otvoren literarni natječaj za učenike srednjih škola 'Ja sam pisac' 2019.

Povodom manifestacije Noć knjige 2019. i ove je godine organiziran literarni natječaj za učenike srednjih škola pod nazivom 'Ja sam pisac'. Kratku priču na temu 'Omiljeni književni lik u mojoj priči' potrebno je poslati do 15. ožujka 2019. godine. Pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj.