Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Ja sam pisac ×

Razgovor • 09.05.2019.

Predstavljamo srednjoškolce, dobitnike nagrade 'Ja sam pisac' 2019.

Pročitajte razgovor s Erikom Matejakom čija je priča 'Smrt Leonea Glembaya' proglašena najboljom na literarnom natječaju za učenike srednjih škola 'Ja sam pisac' 2019. Razgovor je vodila Dora Hasanec, učenica 3.e razreda I. gimnazije.
Ja sam pisac • 01.05.2019.

Erik Matejak: Smrt Leonea Glembaya

U međuvremenu Leone je zaspao i liječnik je to osjetio, naprosto je u prostoriji postalo hladno i njegova koža bila se naježila. Kad je završio, a prije nego što je otišao, zapalio je jednu svijeću za njega, onako, više iz običaja, nego iz stvarne potrebe. Srdačno se pozdravio sa stražarima i otišao. Tijelo je nakon nekog vremena počelo zaudarati
Ja sam pisac • 01.05.2019.

Miriam Volarić: Lisica

Dječak i lisica družili su se cijelo ljeto. Polako i strpljivo privikavali su se jedno na drugo. Tako su otkrivali tajne srdaca, nježnost pogleda i nepotrebnost riječi. Dva svijeta pomirena na rubu šume i sela. Netko tko gleda očima, pomislio bi da su tu dječak i lisica, ali oni su jedan u drugome vidjeli samo prijatelja.
Ja sam pisac • 01.05.2019.

Margarita Koši: Ja sam Ti

Govor se već dugo vremena - kako su nas barem uvjeravali - nije mogao čuti ni u kojem ljudima nastanjenom kutku Svemira. Govor - mrtav. Zamijenile su ga jednostavne geste koje su ljudi razmjenjivali u rijetkim trenutcima prisnosti. Svi tragovi pisanja bili su izbrisani ili duboko pod zemljom, pretvoreni u prah i pepeo.
Ja sam pisac • 01.05.2019.

Roko Pezelj: Ahilej na Marsu

Stvorenje se zaustavilo. Ahilej mu se obratio riječima: 'Ja sam Ahilej, Pelejev sin.' Čudnim glasom stvorenje je odgovorilo: 'Ja sam rover Prilika, kći Američke svemirske agencije.' Ahilej zbunjeno izgovori: 'Mislio sam da na Marsu žive muškarci'. Rover mu mirno odgovori: 'Bilo je to prije nekoliko milijuna godina.'
Ja sam pisac • 25.04.2018.

Uredničke recenzije nagrađenih radova literarnog natječaja 'Ja sam pisac' 2018.

Pobjedničke priče natječaja 'Ja sam pisac' 2018. recenzirale su urednice nakladničke kuće Znanje. U nastavku pročitajte kako su članice žirija ocijenile pobjedničke radove, čime su priče zaokupile njihovu pažnju, što ih se dojmilo te što je presudilo u odabiru pobjedničkih priča.
Ja sam pisac • 25.04.2018.

Zrinka Čupić: Štakor i voće

'Štakor i voće' autorice Zrinke Čupić iz Gornjogradske gimnazije u Zagrebu, jedan je od dva prvonagrađena rada natječaja 'Ja sam pisac'. Posve originalna po svom sadržaju i besprijekorne forme, već je u prvom čitanju privukla našu pažnju i odmah smo je svrstali u najuži krug favorita.