Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Razgovor ×

Razgovor • 02.03.2024.

Magdalena Vodopija : Knjižara i nije knjižara ako nije mjesto susreta

Novi model otkupa knjiga pomalo je ishitren i nedovoljno razrađen. Zato je sad jako bolan za izdavače i naporan za knjižničare. U osnovi to nije loša ideja ako se razmišljalo o knjižarama, samo je prekasno stigla. Sad bi, valjda, knjižari trebali učiniti ono što je prije više 20 godina učinjeno njima: rušiti izdavačima prokušane i razrađene načine prodaje knjižnicama, u koje su puno uložili.
Razgovor • 31.12.2023.

Tea Tulić : Da bi se pisalo, trebaš biti sita, pod krovom i imati plaćene račune

u HDP-u je urađen prijedlog cjenovnika autorskih honorara za rukopise, javna čitanja, honorara za prevoditelje, urednike, lektore, moderatore, voditelje radionica… Mi na kulturnoj sceni još uvijek osvještavamo da svi ti poslovi trebaju biti plaćeni, pa još i adekvatno plaćeni. Do pred koju godinu, mnogi organizatori književnih događanja nisu plaćali za javne nastupe. Perspektiva je bila: mi tebi dajemo...
Razgovor • 30.12.2023.

Diana Matulić : Hrvatski autori su nešto od čega ne odustajemo

Naš posao je da prodamo priču. Rekla bih da smo mi sofisticirani trgovci. Priču prodaje i izdavač, samo čitatelju, a mi je prodajemo stručnjacima, predčitateljima. Onda sklapamo ugovor, otvaramo pregovore, što je često zapravo dosta uzbudljivo. Također se brinemo i da sve stavke ugovora budu ispoštovane. To radimo za autora i za to nas autori plaćaju.
Razgovor • 27.12.2023.

Vendi Vernić : Badava ti i slova i riječi ako nemaš što za reći

Zapravo se puno faktora mora poklopiti da bismo rekli da je nešto dobra slikovnica – to prepoznajemo promatranjem i poznavanjem vizualnih zakonitosti, osviještenim gledanjem – što nas onda opet vraća na obrazovanje. I moramo biti u stanju nešto prepoznati kao kvalitetno čak i ako to ne odgovara našem senzibilitetu ili ukusu.
Razgovor • 25.12.2023.

Karolina Zlatar Radigović: Tema o kojoj će se u budućnosti tek pričati jest pitanje odnosa knjižnica za slijepe i umjetne inteligencije

Bitno je naglasiti kako je tehnologija slijepim osobama na mnoge načine otvorila svijet i oni danas, zahvaljujući njoj, mogu puno više nego što su to ranije mogli. Tema o kojoj će se u budućnosti tek pričati jest pitanje odnosa knjižnica našeg tipa i umjetne inteligencije, načina njezine iskoristivosti u stvaranju pristupačnih formata.
Razgovor • 14.12.2023.

Alenka Barišić : Posljednjih godina znatno smo povećali izdavački plan dječjih knjiga i knjiga za mlade

Nakon odvajanja dječjeg izdavaštva u zaseban dio tvrtke, nakon 18 godina djelovanja smo se, mogli bismo tako reći, opet našli na početku. Krenuli smo s traženjem nove ciljne publike, novim sajmovima i manifestacijama te novim razgovorima s kulturnim djelatnicima u segmentu dječje knjige te smo započeli s gostovanjima i promocijama u osnovnim školama i narodnim knjižnicama.
Razgovor • 30.11.2023.

Sandra Pocrnić Mlakar : Izdavaštvo je utočište za nekoga tko se želi baviti kreativnim radom i tekstom

Kad sam došla u medije, osamdesetih godina, oni su bili poligon za izražavanje, imala sam kolumnu u 'Nedjeljnom Vjesniku'. Gdje smo danas? Vrtimo se u krug s tim našim klikanjem. Izdavaštvo je korak prema kreativnosti. Neka nova, kreativna rješenja, što bi mediji trebali raditi, a što ne rade, otvaraju se u izdavaštvu.