Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Petra Miočić Mandić ×

Razgovor • 30.12.2023.

Diana Matulić : Hrvatski autori su nešto od čega ne odustajemo

Naš posao je da prodamo priču. Rekla bih da smo mi sofisticirani trgovci. Priču prodaje i izdavač, samo čitatelju, a mi je prodajemo stručnjacima, predčitateljima. Onda sklapamo ugovor, otvaramo pregovore, što je često zapravo dosta uzbudljivo. Također se brinemo i da sve stavke ugovora budu ispoštovane. To radimo za autora i za to nas autori plaćaju.
Razgovor • 25.12.2023.

Karolina Zlatar Radigović: Tema o kojoj će se u budućnosti tek pričati jest pitanje odnosa knjižnica za slijepe i umjetne inteligencije

Bitno je naglasiti kako je tehnologija slijepim osobama na mnoge načine otvorila svijet i oni danas, zahvaljujući njoj, mogu puno više nego što su to ranije mogli. Tema o kojoj će se u budućnosti tek pričati jest pitanje odnosa knjižnica našeg tipa i umjetne inteligencije, načina njezine iskoristivosti u stvaranju pristupačnih formata.
Razgovor • 12.12.2023.

Elina Hirvonen : Nakon rata nije dovoljno ponovno izgraditi gradove, treba izgraditi ljude

Nadam se da ćemo jednom biti u stanju učiti i na traumi drugoga, kako bi sva naša društva napredovala jer sve zemlje pogođene ratom pate od istog problema – individualna se trauma prelijeva na obitelj, potom na društvo i onda se, ako ju ne liječimo, nasljeđuje generacijama. Nakon rata nije dovoljno ponovno izgraditi gradove, infrastrukturu i postaviti politički sustav, treba izgraditi ljude.
Razgovor • 30.11.2023.

Sandra Pocrnić Mlakar : Izdavaštvo je utočište za nekoga tko se želi baviti kreativnim radom i tekstom

Kad sam došla u medije, osamdesetih godina, oni su bili poligon za izražavanje, imala sam kolumnu u 'Nedjeljnom Vjesniku'. Gdje smo danas? Vrtimo se u krug s tim našim klikanjem. Izdavaštvo je korak prema kreativnosti. Neka nova, kreativna rješenja, što bi mediji trebali raditi, a što ne rade, otvaraju se u izdavaštvu.
Razgovor • 23.11.2023.

Raynor Winn: Golemo je polje zabluda i predrasuda o beskućnicima

Kad bismo na putu susreli ljude i onda im, u neobaveznom razgovoru na pitanje odakle toliko vremena za hodanje odgovorili iskreno i rekli da smo ostali bez doma, bila sam istinski šokirana i preneražena jer su se ljudi fizički odmicali od nas. Privlačili bi djecu i skratili uzice psima. Kao da im to što nemamo dom predstavlja neposrednu prijetnju.
Razgovor • 30.06.2023.

Silvia Sinković : Biti sam svoj šef istodobno je užitak i susret s neizvjesnošću

Uživam u raspolaganju svojim vremenom na način koji meni odgovara, u tome da radim posao koji volim, u rezultatima poslovanja. Kada pak nešto zapne, ozbiljno 'porazgovaram sa šefom'. Šalu na stranu, biti sam svoj šef istodobno je užitak i susret s neizvjesnošću, novi adrenalin, nešto poput rollercoastera.
Razgovor • 22.05.2023.

Elena Medel: Ne možete objaviti baš sve što napišete, čitatelji zaslužuju poštovanje

Svemu što sam saznala prije škole naučile su me majka, tetka i baka, a u osnovnoj su me školi poučavale isključivo žene. A opet, kad god bih otišla u knjižnicu sa željom da posudim zbirku poezije shvatila bih da su većinu knjiga napisali muškarci. Nije mi to bilo jasno. U toj mi dobi nitko nije govorio o feminizmu, ali osjećala sam da nešto nije u redu...