Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Edo Popović ×

ČITAONICA • 29.11.2023.

Edo Popović: Nema mačaka lutalica u Švicarskoj (Lenjin i dadaizam)

Čudesno je što sve čovjek može pronaći kad prestane tražiti. Ne tražeći ništa, naišli smo tako na kuću u Spiegelgasse 14 u kojoj je od 1916. do 1917. sa suprugom Nadeždom Konstantinovnom Krupskajom živio Vladimir Iljič Uljanov. Nešto niže u toj uličici, na broju 1, nabasali smo na ploču na kojoj je pisalo da se tu nekad nalazio Cabaret Voltaire.
ČITAONICA • 27.10.2023.

Edo Popović: Nema mačaka lutalica u Švicarskoj (Zapisi u cugu iz Zuga)

Objašnjenje da se kravama stavljaju zvona oko vrata kako bi ih se lakše pronašlo na alpskim, neograđenim pašnjacima više nije uvjerljivo, jer zvona nose i krave koje nikad ne napuste ograđeni pašnjak. Osim toga, postoje suvremene tehnologije uz pomoć kojih se mogu pronaći odlutale životinje. Ako je moguće tako pronaći izgubljeni mobitel ili laptop, moguće je i kravu.
Preporuka • 09.07.2023.

Ana Lemić : Sela i stanovi na Velebitu

Ana Lemić na Velebitu je zatjecala samo napuštena sela, ruševine kamenih kuća i stanova, a sve što je vidjela zabilježila je fotoaparatom. Fotografirala je što je ondje zatekla, kuće, kamenice, čatrnje, posude, alat koji su ljudi koristili, ruševine pastirskih stanova obrasle šikarom... Osobno su mi, osim fotografija, dojmljivi dijelovi gdje bilježi razgovore s posljednjim velebitskim gorštacima koji...
Preporuka • 28.03.2023.

Nan Shepherd : Živa planina

'Živa planina' nije planinarska, već planinska književnost, kako je to zamijetio pisac predgovora. I bez obzira na to što Shepherd piše o jednoj sasvim određenoj škotskoj visoravni, knjiga se itekako tiče svih visoravni, planina i krajolika, ona zainteresiranom čitatelju može promijeniti pogled na planinu i na svijet općenito. Meni jest.
Preporuka • 02.12.2022.

Andri Magnason – O vremenu i vodi

Poruka je vrlo jednostavna: čuvati možemo samo ono do čega nam je stalo, ili preciznije – ono što volimo. A ono što volimo, veli jedan američki pjesnik, to postanemo, dijelimo njegovu prirodu. Bez te identifikacije, bez takvog odnosa, ne možemo sačuvati ni cipele koje nosimo, a kamoli planet na kojem živimo i kojeg smo samo jedan mali dio.
Razgovor • 20.01.2016.

Dragan Markovina : Pamćenje je najveći neprijatelj svih vrsta mitologizacija

Temeljna nakane moje knjige je u tome da napravi sve suprotno onome što se od službene historiografije očekuje. To konkretno znači da je, umjesto održavanju državotvornih mitova, posvećena njihovoj temeljitoj i argumentiranoj dekonstrukciji. Pri tome ne računa na popust kod čitatelja, niti na izostanak ozbiljne rasprave.
Kolumna • 16.06.2013.

Gdje je to kući?

Subrat španjolskih picara i američkih beat junaka, vršnjak Kerouacova Moriartyja, Čangi je u svoje doba bio šaka u nos podjednako poetici socrealističkog realizma u književnosti i realsocijalizmu u politici. Pisan bez rukavica, Majetićev roman bio je "neprekidno vrijeđanje, ispljuvak u lice Umjetnosti, noga u tur Bogu, Čovjeku, Sudbini, Vremenu, Ljubavi, Ljepoti", kako je u prvom poglavlju "Rakove...
Kolumna • 08.04.2013.

Besmrtnost je uvjetna

Poput svih drugih stvari i pojava i književna djela lišena su apsolutne, "objektivne" vrijednosti; a "dobro" i "loše", "vrijedno" i "bezvrijedno" puki su konstrukti ljudskog uma. Vrijednost književnim djelima daju (i osporavaju je) drugi: čitatelji, kritičari, obrazovne institucije, Akademije, novinari, žiriji... Da ništa od onoga što priroda stvori, a čovjek proizvede, nije vječno - ne treba posebno...