Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

– Nove knjige –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Pretraži sve knjige –

Kritika • Piše: Franjo Nagulov

Miljenko Jergović : Trojica za Kartal

Bilo bi potpuno besmisleno kvalitativnom gradacijom uspoređivati 'Sarajevski Marlboro' i 'Trojicu za Kartal', to nisu iste knjige niti je njihov nastanak vezan uz isti neposredni kontekst. Osim toga, problem je kritičke recepcije Jergovićeva stvaralaštva nerijetko primarno neknjiževne prirode. Često put ocjene proizlaze iz nazovi-analize njegove ličnosti, a za posljedicu imamo ili panegirike ili unižavanje.
Kritika • Piše: Marija Dejanović

Bonislav Kamenjašević : Kotlovnica

'Kotlovnica' Bonislava Kamenjaševića knjiga je u kojoj se autor vrlo uspješno uhvatio u koštac ne samo sa pisanjem o suvremenom svijetu, nego i o mogućnosti da o tom svijetu autonomno i suvislo govorimo kroz književni tekst. Ovo je knjiga koja je na idejnom planu jako poticajna, a koja je i stilski vrlo dobro izvedena.
Kritika • Piše: Ante Nenadić

Michio Kaku : Božja jednadžba

Određenje vrste ovog teksta stvar povjerenja. Bez matematičke pozadine koja bi bila de facto dokaz začudnih zaključaka čitatelj je dužan vjerovati Kakuu na riječ, dok mu ovaj iznoseći ih dubinski potresa uvriježene spoznaje temeljene na uobičajenoj ljudskoj osjetilnoj percepciji. S druge strane, nepovjerljivost ovaj tekst pretvara u znanstvenu-fantastiku, neku bizarnu priču o opsesiji s mitskim karakteristikama.
Kritika • 29.03.2022.

Stefan Zweig : Novela o šahu

'Novela o šahu' izvanredna je literarna partija šaha između autora i čitatelja, partija u kojoj prvi potonjeg svakim svojim potezom uvlači dublje u sukob, navodi na praćenje njegove igre i nikada mu ne dopušta da u potpunosti preuzme vodstvo. Poput velikog doktora, i Zweig je u glavi složio desetke mogućih čitateljskih odgovora svojim literarnim podražajima.
Kritika • 28.03.2022.

Stanislav Habjan : Car je gol na kiši

Usprkos performansu kao nul-točki knjižne konzumacije i upućivanju na internetski „izlog snimaka“ umjetničkoga kolektiva, važno je napomenuti da knjigu možemo, sa svim njenim prividnim nedovršenostima, recepcijski gustirati neovisno o (ne)uknjiženom kontekstu. Upravo je to ono što knjizi dopisuje osobitu vrijednost, estetski zamah realiziran dominantno stilski neutralnim, korespondentnim zalihama jezika.

– Novija izdanja –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Novija izdanja –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Novija izdanja –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Nove knjige - Publicistika i znanstvena –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Nove knjige - romani –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– Nove knjige - poezija –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige
Preporuka • Piše: Marija Ott Franolić

Čitajte djeci: Svjetlan Junaković preporučuje najdraže slikovnice

Svjetlan Junaković, autor ili ilustrator nekih od najljepših slikovnica na ovim prostorima kao što su 'Šporki Špiro i neposlušna Tonka', 'Velika knjiga portreta' i 'Moj put' – idealnih za formiranje estetskog ukusa mladih ljudi – iz svog bogatog ilustratorskog i pedagoškog iskustva preporučuje slikovnice koje bi trebalo prevesti za naše tržište.
Preporuka • Piše: Marija Ott Franolić

Čitajte djeci: Začudne slikovnice

Slikovnice koje slijede sve su po nečemu pomaknute od realizma. Takve očuđene, ove su slikovnice idealne za umjetnički odgoj – djeci od malih nogu treba ukazivati na lijepe i umjetničke sadržaje, kako bi ih počeli cijeniti i cijeli život znali u njima uživati. U nastavku slijede začudne slikovnice koje rastežu realnost, pokazuju nam ono što već poznajemo, ali s druge strane. To su posebne umjetničke slikovnice za dugotrajna čitanja, gledanja, istraživanja, čuđenja i uživanja.

– Pretraži sve knjige –

– Knjige za djecu i mlade –

Prethodna Slijedeća Vidi sve knjige

– PORTAL PISCI.HR : ČITAJTE JULIJANU ADAMOVIĆ! –

Julijana Adamović

Julijana Adamović rođena je 1969. godine u Baču (Bačka, Srbija). Na početku književnog stvaralaštva objavila je dvije zbirke priča "Kako su nas ukrali Ciganima" (SN Privlačnica, Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i kao najb...