Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Važnost knjige i čitanja u razvoju djece i mladih ×

Vijest • 13.04.2024.

Kad je prizma kataklizma, 13. izdanje manifestacije Noć knjige

Velik dio programa posvećen je temi ovogodišnje Noći knjige, bilo da se bave knjigom i čitanjem kao alatom za suočavanje s izazovnim vremenima, bilo apokaliptičnim scenarijem i pitanjima o budućnosti svijeta, ekologiji, klimatskim promjenama. Mnogi su programi posvećeni aktivnosti jačanja mentalnog i emocionalnog zdravlja i problemima koji zaokupljaju mlade.
Razgovor • 08.04.2024.

Andrea Petrlik Huseinović : Oduvijek sam znala da ću jednoga dana postati ilustrator i stvoriti svoje svjetove

Ne želim nikoga uspoređivati. Svaki je umjetnik poseban na svoj način. I nije važno je li star ili mlad. Jer djelo je djelo. Netko napravi vrhunsko djelo mlad, a netko kao stariji. Važno je da ostavi trag. Ono što nisam volila u starom valu i novom valu su trendovi. Kad svi crtaju na isti način i vidiš nečji rad i zapravo ne znaš čiji je jer je sličan tolikim radovima ilustratora iz raznih djelova...
Najava • 11.04.2024.

17. Festival dječje knjige

Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024. Festival otvara popularna manifestacija 'Uberi priču' koja će se 11. travnja održati u Parku Stara Trešnjevka. Slikovnice koje će djeca moći 'ubrati' i ponijeti doma su 'Kiša' i 'Sretan put'.
Najava • 04.04.2024.

Predstavljanje prvih svezaka interpretacijskih tekstova iz serijala 'Lektira za 21. stoljeće'

Predstavljanje prvih dvaju svezaka iz serijala interpretacija kanonskih tekstova Lektira za 21. stoljeće: A. Camus 'Stranac' i F. Kafka 'Preobrazbe' održat će se u četvrtak, 4. travnja u Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci. Osim urednika prof. dr. sc. Nikole Petkovića, koji se u knjigama javlja i kao autor i kao prevoditelj, govorit će autorice i autori te suradnici na projektu.
Tema • 20.03.2024.

Mastermind po imenu učenik

Možda bi o djeci valjalo govoriti iz perspektive umjetnosti, koja vrlo točno detektira da je učenik svaka osoba koja sustavno slama granice svog neznanja i svoje nesigurnosti, dakle nebitno je ulazi li u proces saznavanja kao „pošiljatelj“ ili kao „primatelj“ poruke. Te su role neprekidno zamjenjive. I fantastično dinamične. Možda je, dakle, vrijeme da registriramo da duboka ravnopravnost učitelja i...
Tema • 26.02.2024.

Može li slikovnica biti esej?

U dubljem čitanju, pred nama je zapravo esej o zajedničkom svijetu, kao i zajedničkom užitku u svijetu, u kojem su nam najbliže životinjske vrste. Jer i mi sami ličimo na te životinje: možemo se prepoznati u njihovim oprezima, asertivnostima, umiljavanjima, otrovnim bodljama, zakopavanjima u pijesak.
Najava • 14.02.2024.

Mađunarodni dan darivanja knjigom

Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje 'Čitaj mi!', a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima – dječjim odjelima bolnica u svrhu humanizacije hospitalizacije djece, domovima za djecu, dječjem SOS selu ili nekoj dobrotvornoj organizaciji.