Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

PODCAST ×

PODCAST • 18.03.2023.

PODCAST: Jelena Zlatar Gamberožić – Svijet je gladno mjesto

Jelena Zlatar Gamberožić donosi priču 'Oštrina ida 2020' iz zbirke priča 'Svijet je gladno mjesto' u izdanju CeKaPe-a. To je zbirka priča o snovima koji sanjaju glavni junaci i koje im zapravo nešto poručuju ili rješavaju životne situacije i probleme.
PODCAST • 16.12.2022.

PODCAST: Vanda Petanjek – U ime majke

Riječ je o pjesmama koje govore o jednom specifičnom gubitku, a to je gubitak djeteta, odnosno pobačaj, ali istovremeno pjesme govore i o drugim gubitcima, o gubitku tijela kakvo smo poznavali, o promjenama u okvirima tijela koje više ne prepoznajemo, o gubitku tuđeg tijela unutar svoga, o gubitku sebe, o gubitku smisla u životu...
PODCAST • 21.11.2022.

PODCAST: Suzana Matić – Leglo

Poslušajte ulomke iz priče 'Zečja rupa' koja se nalazi u novoj knjizi Suzane Matić, zbirci kratkih priča 'Leglo'. Ako bi u jednoj rečenici trebalo formulirati temu ove zbirke, ističe autorica u uvodu, onda bi to bilo: obitelj je ta koja nas najlakše otuđuje od sebe samih.
PODCAST • 21.06.2022.

PODCAST: Marija Andrijašević – Zemlja bez sutona

Marija Andrijašević čita poglavlje iz svog nagrađivanog romana 'Zemlja bez sutona'. U romanu biologinja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, negdje u Dalmatinskoj zagori, gdje sreće Jadrana, prijatelja iz djetinjstva, njegovu kćer Altu, pokoju invazivnu vrstu, ali i zadatak presađivanja stabla.
PODCAST • 03.05.2022.

PODCAST: Andrija Škare – Novi dio grada

Andrija Škare pročitat će vam dio priče 'Klasika' iz svoje posljednje knjige 'Novi dio grada' u kojoj, kroz niz priča u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam jednog novozagrebačkog kvarta.
PODCAST • 23.11.2021.

PODCAST: Staša Aras – 12 pred zidom

Staša Aras pročitat će vam priču 'Tišina' iz zbirke '12 pred zidom'. Radnja priče, ukoliko možemo govoriti o radnji, smještena je u jednu staru kuću. Taj je prostor stare kuće poprište radnje romana 'Horror vacui'. Atmosfera prostora uvelike određuje stanje lika, kako u romanu tako i u ovoj priči koja je nastala paralelno s romanom.
PODCAST • 22.10.2021.

PODCAST: Lana Derkač – Hotel za mrtve

Lana Derkač pročitat će vam dvije pjesme iz knjige 'Hotel za mrtve' (V.B.Z., 2020.). Obje pjesme sadrže smrt kao opciju, objašnjava Lana. U prvoj pjesmi ona se može prepoznati u jednoj od namjena žice, u drugoj pjesmi gomila se u katastrofama i ljudskoj nesreći, u apokaliptičnom vremenu. Ako živi imaju pravo na hotel, zašto isto to pravo ne bi imali i mrtvi, pita se pjesnikinja.