Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

PODCAST ×

PODCAST • 21.11.2022.

PODCAST: Suzana Matić – Leglo

Poslušajte ulomke iz priče 'Zečja rupa' koja se nalazi u novoj knjizi Suzane Matić, zbirci kratkih priča 'Leglo'. Ako bi u jednoj rečenici trebalo formulirati temu ove zbirke, ističe autorica u uvodu, onda bi to bilo: obitelj je ta koja nas najlakše otuđuje od sebe samih.
PODCAST • 21.06.2022.

PODCAST: Marija Andrijašević – Zemlja bez sutona

Marija Andrijašević čita poglavlje iz svog nagrađivanog romana 'Zemlja bez sutona'. U romanu biologinja Glorija Suton dolazi u posjet ocu u Split. Taj će posjet neminovno biti i povratak u očev rodni kraj Vrj, negdje u Dalmatinskoj zagori, gdje sreće Jadrana, prijatelja iz djetinjstva, njegovu kćer Altu, pokoju invazivnu vrstu, ali i zadatak presađivanja stabla.
PODCAST • 03.05.2022.

PODCAST: Andrija Škare – Novi dio grada

Andrija Škare pročitat će vam dio priče 'Klasika' iz svoje posljednje knjige 'Novi dio grada' u kojoj, kroz niz priča u kojima se kao glavni ili sporedni likovi pojavljuju lokalni štemeri i štreberi, nogometaši i poduzetnici, penzioneri i srednjoškolci, savršeno oslikava puls i ritam jednog novozagrebačkog kvarta.
PODCAST • 21.02.2022.

PODCAST: Magdalena Blažević – U kasno ljeto

Magdalena Blažević pročitat će vam ulomak iz svog romana 'U kasno ljeto', koji prati priču dviju djevojčica, Ivane i Dunje i njihovih obitelji. Kada vihor rata zahvati pitoreskno bosansko selo, on će pomesti i raznijeti cijeli svijet njihova djetinjstva – od bezbrižnih igara, nevinih djevojačkih snova i velikih maštanja neće ostati ništa...
PODCAST • 09.02.2022.

PODCAST: Olja Knežević – Gospođa Black

Poslušajte Olju Knežević koja čita odlomak iz svog romana 'Gospođa Black' (Hena com, 2021). Poglavlje koje vam je odabrala pročitati zove se 'Brat', riječ je o bratu naslovne junakinje gospođe Black, koja se udala za engleza Gideona Blacka pa s njim živi u Londonu, a u London je dovela i svog ('ludog') brata Dragana...
PODCAST • 22.10.2021.

PODCAST: Lana Derkač – Hotel za mrtve

Lana Derkač pročitat će vam dvije pjesme iz knjige 'Hotel za mrtve' (V.B.Z., 2020.). Obje pjesme sadrže smrt kao opciju, objašnjava Lana. U prvoj pjesmi ona se može prepoznati u jednoj od namjena žice, u drugoj pjesmi gomila se u katastrofama i ljudskoj nesreći, u apokaliptičnom vremenu. Ako živi imaju pravo na hotel, zašto isto to pravo ne bi imali i mrtvi, pita se pjesnikinja.
PODCAST • 08.06.2021.

PODCAST: Lana Bastašić – Mliječni zubi

Centralna tema ove majstorski napisane zbirke jest djetinjstvo. Možda bi zbog toga netko očekivao nježniju ili čak sentimentalnu knjigu, ali priče u ovoj zbirci su brutalne, onoliko koliko je brutalno odrastanje u duboko trulom društvu koje stoji nasuprot nevinosti osjetljivog i pronicljivog djeteta. (Rumena Bužarovska)