Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Anita Peti-Stantić ×

Preporuka • 08.12.2022.

Anita Peti-Stantić: Može li nas znanost izvući iz crne rupe u koju upadamo?

Hawking uspoređuje suvremeni brzi razvoj umjetne inteligencije s razvojem nekih drugih izuma upozoravajući na to kako bismo u budućnosti koja je na neki način već tu, kad je riječ o moćnim tehnologijama, kao što su nuklearno oružje, sintetička biologija i umjetna inteligencija, trebali planirati unaprijed, a ne gasiti požare nakon što nastanu.
Preporuka • 23.09.2022.

Anita Peti-Stantić: Fenomen Rovelli

Krstareći svijetom radoznala oka i uma, autor traži i pronalazi pukotine u uvriježenim mišljenjima o određenim ljudima i fenomenima te ih sagledava iz drugoga kuta, pokazujući kako slike nisu crne ili bijele, kako ljudi nisu znanstvenici ili književnici, već se jedno pretače u drugo.
Preporuka • 17.05.2022.

Anita Peti-Stantić: Što nam o nama samima može reći matematičar?

Ovo nije knjiga za matematičare, jer se autor u njoj bavi mnogim društvenim problemima kao što su odnos obrazovanja i ekonomije, pa onda znanosti, demokracije i centralizacije, ali i suradnje, organizacije države, politike i financijske krize, vjere i nejednakosti. Nisu li to teme koje bi svakog angažiranog intelektualca danas trebale zanimati?
Preporuka • 23.03.2022.

Anita Peti-Stantić: Zašto su nam učitelji i učenje važni?

Jasno joj je da je u promjeni pristupa učenju i poučavanju, kao i u promjeni stava mladih prema učenju, jedan od najvažnijih zadataka trajno pružati potporu budućim i sadašnjim učiteljima od kojih se traži da razviju nove vještine za 21. stoljeće te da postanu sposobni upravljati projektima utemeljenima na fenomenima.
Kritika • 11.03.2010.

Barbara Kryžan-Stanojević (ur.) : Lice i naličje jezične globalizacije

Većina autora u svojim tekstovima donosi brojne podatke o sociolingvističkim istraživanjima i akcijama koje se provode u vezi s promoviranjem i čuvanjem kulturnih i jezičnih posebnosti zajednica unutar EU. Zbornik predstavlja inovativan i važan prilog suvremenoj sociolingvističkoj literaturi u nas, a njegova je posebna vrijednost detektiranje problema jezika u hrvatskome društvu, ali i što se ti problemi...