Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

ČITAONICA ×

ČITAONICA • 16.05.2023.

Emir Imamović Pirke : Plan savršenog neuspjeha (ulomak)

U novom romanu Emira Imamovića Pirkea 'Plan savršenog neuspjeha' (VBZ, 2023) saznajte kako se jedan san o lakoj zaradi i ugodnoj starosti pretvara u moru suočavanja s pogrešnim izborima, pokidanim vezama, izgubljenim prijateljima i zakašnjelom drugom prilikom.
ČITAONICA • 04.05.2023.

Gloria Lujanović : Otac (ulomci)

Naklada OceanMore objavila je ovih dana knjigu 'Otac', prvijenac mlade novinarke i spisateljice Glorije Lujanović (1993., Novi Travnik), žanrovski hibrid koji Miljenko Jergović naziva 'Srednjobosanskom poemom', a Josip Mlakić romanom-poemom 'koja bi se uz minimalne dramaturške intervencije mogla preraditi u iznimno aktualnu dramu'.
ČITAONICA • 30.03.2023.

Olja Savičević Ivančević : Pisma čitateljici (ulomci)

U biblioteci 'Dnevnici' sarajevsko-zagrebačkog nakladnika Buybook koju uređuje Semezdin Mehmedinović nedavno je objavljena knjiga Olje Savičević Ivančević 'Pisma čitateljici'. Ove dnevničke zabilješke nastajale su u vrijeme dok je Olja pisala roman 'Ljeta s Marijom', a zajedničko im je pitanje ženskog iskustva i ženskoga identiteta. Pročitajte ulomke!
ČITAONICA • 17.03.2023.

Diana Šetka : Arsen, Sjećanja (ulomci)

Donosimo vam ulomke iz knjige 'Arsen – Sjećanja' (Profil, 2022.) u kojoj je autorica i novinarka Diana Šetka rekonstruirala život i karijeru Arsena Dedića kroz svjedočanstva njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture. Iz odabranih sjećanja vidljiva Arsenova povezanost s dva naša književna velikana, Tinom Ujevićem i Miroslavom Krležom.
ČITAONICA • 04.03.2023.

Marko Gregur : Šalaporte (ulomak)

Jerko, čovjek s ambicijom da bude umjetnik, grozničavo oboružan citatima o umjetnosti i smislu – ali bez vlastite umjetnosti – vraća se zbog sprovoda na rodni otok Prvić. Stjecajem vlastitih nevolja tu se duže zadržava, a onda biva zatočen zbog pandemije korone. Donosimo ulomak iz novog romana Marka Gregura 'Šalaporte', koji uskoro izlazi u izdanju nakladnika Hena com.
ČITAONICA • 27.10.2017.

Tanja Mravak : Naša žena (ulomak)

Djed bi je uzeo, podignuo, zavrtio, zatresao. Smrdio je najljepše na svijetu. Rukama prljavim od zemlje kidao kruh, komadić sebi, komadić njoj, jeli su kapulu ko jabuku da jedu, jeli su sir, slaninu i žilavo meso. Jeli su sve što ona kući nikad nije, mirisali sve na što je inače dizala nosić. Popili bevandu, ona rozu, on tamnocrvenu.
ČITAONICA • 19.12.2016.

Kristian Novak : Ciganin, ali najljepši (ulomak)

Samo su dva iskonska straha, jesi znala to? Rodiš se sa strahom od glasnih zvukova i strahom od padanja. Ozbiljno, imaš na internetu. Ostalih stotinu fobija naučiš od bližnjih. Neke te čuvaju od opasnosti, da. Ali većina je tu samo da zbija šale s našim životima.