Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

ČITAONICA ×

ČITAONICA • 21.03.2024.

Tatjana Gromača: Gospođa O. (ulomak)

Svijet Gospođe O., jedan je moćan introspektivan ženski svijet; pratimo događaje u njezinoj obitelji, njen odnos sa suprugom, odgoj i brigu za dijete, brigu za roditelje, a mnogi naizgled nebitni trenuci svakodnevnog života upravo su oni sitni događaji u kojima se otkriva čarolija života i ovog lirsko-filozofskog romana Tatjane Gromače.
ČITAONICA • 14.03.2024.

Zoran Pongrašić: Kuja za vješanje (ulomak)

Roman 'Kuja za vješanje' je baš poput života tinejdžera – ozbiljan i težak, pun stresnih situacija i mračnih likova, a opet od početka do kraja prožet humorom i neslomljivim tračkom nade. Ako tražite lagano i veselo štivo koje ćete pročitati u hipu, zabaviti se i brzo zaboraviti, ovo nije roman za vas.
ČITAONICA • 09.02.2024.

Morea Banićević : Izgubljeni gospodin Kovač (ulomak)

'Izgubljeni gospodin Kovač', uz izvrsne ilustracije Petre Brnadić, donosi priču u kojoj zlodusi izlaze iz ogledala, bajku o spoju metalnih mehanizama automatona s biljnim žilama i sokovima i istovremeno sagu o obitelji koja mora zaštititi svojeg najmlađeg člana i osigurati da se povijest više ne ponavlja te da mrtvi ostanu mrtvi.
ČITAONICA • 25.01.2024.

Sven Popović : Mali i Levijatan (ulomak)

Pročitaje ulomak iz novog romana Svena Popovića, koji se odmiče od tematskog prostora koji je zapasao prvim dvjema uspješnicama, pa je grad i probleme urbane mladeži zamijenio punokrvnim fantasyjem! Roman 'Mali i Levijatan' predstavlja pisca u novom ruhu, autora koji kroči bajkovitim predjelima vlastite mašte i osvaja duhovitošću, dinamikom i dovitljivošću.
ČITAONICA • 08.12.2023.

Anda Bukvić Pažin i Marija Ott Franolić: Velika važnost malih priča (ulomak)

Nada je u jeziku: što više čitamo i učimo strane jezike, zajedno s njima usvajamo i drukčije načine mišljenja. Jezik sa sobom nosi i svoju kulturu i običaje, i što ih više i bolje znamo, više smo u stanju razumjeti i fleksibilnije se izražavati. Jezik koristimo za izražavanje, za jasnije razmišljanje, ali i za dovijanje novim i neobičnim rješenjima i proširivanje realnosti.
ČITAONICA • 04.05.2023.

Gloria Lujanović : Otac (ulomci)

Naklada OceanMore objavila je ovih dana knjigu 'Otac', prvijenac mlade novinarke i spisateljice Glorije Lujanović (1993., Novi Travnik), žanrovski hibrid koji Miljenko Jergović naziva 'Srednjobosanskom poemom', a Josip Mlakić romanom-poemom 'koja bi se uz minimalne dramaturške intervencije mogla preraditi u iznimno aktualnu dramu'.
ČITAONICA • 17.03.2023.

Diana Šetka : Arsen, Sjećanja (ulomci)

Donosimo vam ulomke iz knjige 'Arsen – Sjećanja' (Profil, 2022.) u kojoj je autorica i novinarka Diana Šetka rekonstruirala život i karijeru Arsena Dedića kroz svjedočanstva njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture. Iz odabranih sjećanja vidljiva Arsenova povezanost s dva naša književna velikana, Tinom Ujevićem i Miroslavom Krležom.