Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Najava ×

Najava • 21.02.2024.

Panel Growing Together – Prevođenje klasika: F. M Dostojevski

Panel Growing Together – Prevođenje klasika o ruskom književnom klasiku Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom održat će se u srijedu 21. veljače u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Na Panelu će sudjelovati prevoditeljice Ivana Peruško i Tatjana Radmilo, a razgovor će moderirati književna kritičarka i urednica Marija Ott Franolić.
Najava • 21.02.2024.

Tribina/panel: Koliko će tehnologija i umjetna inteligencija promijeniti naš psihološki svijet?

Povodom 17. tjedna psihologije u Hrvatskoj na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održat će se tribina/panel 'Koliko će tehnologija i umjetna inteligencija promijeniti naš psihološki svijet? Što psihologija može učiniti?' Sudjeluju: Aco Momčilović, prof.dr.sc. Denis Bratko, prof.dr.sc. Jan Šnajder, dr.sc. Mitja Ružojčić te moderator, prof.dr.sc. Damir Ljubotina.
Najava • 21.02.2024.

Predstavljanje Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2024.

Hrvatska matica iseljenika organizira svečano predstavljanje Hrvatskoga iseljeničkog zbornika 2024., koje će se održati u srijedu 21. veljače u velikoj dvorani HMI-ja u Zagrebu. Matičin ovogodišnji ljetopis predstavit će dr. sc. Ivan Hrstić i dr. sc. María Florencia Luchetti, te urednica Vesna Kukavica. Prigodni glazbeni program izvest će sopranistica Katarina Margetić.
Najava • 21.02.2024.

Tribina DHK: Božidar Brezinščak Bagola

Lada Žigo Španić razgovarat će s autorom o njegovu bogatom pjesničkom, proznom i prevoditeljskom opusu, o vezama hrvatske i slovenske književnosti, koje intenzivno razvija, o teološkom sazrijevanju, slobodi i dogmi, o zavičaju (Hum na Sutli), bogatstvu materinskih govora Hrvatskoga zagorja i o drugim temama.
Najava • 20.02.2024.

Nizozemska spisateljica Gerda Blees promovira roman 'Mi smo svjetlost'

Nagrađivana nizozemska spisateljica Gerda Blees dolazi u Zagreb promovirati roman 'Mi smo svjetlost' (Hena com, 2023). Promocija romana održat će se u utorak 20. veljače u zagrebačkom baru Botaničar. Uz autoricu, knjigu će predstaviti Svetlana Grubić Samaržija (prevoditeljica), Jadranka Pintarić, Hrvoje Kovač i Toni Bandov.
Najava • 15.02.2024.

Prevođenje iznutra i izvana: Jagna Pogačnik i Una Krizmanić Ožegović

Uz osvrt na rad u ovoj vrlo specifičnoj branši, prevoditeljice će podijeliti svoja iskustva književnog prevođenja, mnoge izazove i probleme s kojima su se susretale te svoje poglede na to što književni prevoditelj danas jest, a što bi možda trebao biti. U fokusu razgovora bit će iskustva književnog prevođenja s dvaju europskih jezika: slovenskog i portugalskog.
Najava • 14.02.2024.

Predstavljanje knjige 'Grad je sinteza' Saše Šimprage

Predstavljanje knjige 'Grad je sinteza – Razgovori o Zagrebu', održat će se u srijedu 14. veljače u prostorima Udruženja hrvatskih arhitekata u Zagrebu. Riječ je o knjizi koja okuplja intervjue koje je analitičar prostora i publicist Saša Šimpraga vodio s brojnim stručnjacima/kinjama za područje urbanizma u Zagrebu.