Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Najava ×

Najava • 14.05.2024.

Jubilarna, deseta Knjižna booka posvećena 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

Knjižna booka, svečanost knjige i čitanja kojom se obilježava Međunarodni dan dječje knjige, ove je godine posvećena 150. obljetnici rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Na svečanosti, uz dodjele nagrada, učenici osnovnih i srednjih škola predstavljaju svoje projekte vezane uz knjigu i čitanje, pjevaju pjesnike, glume, pripovijedaju.
Najava • 13.05.2024.

Marina Vujčić predstavlja knjigu 'Sigurna kuća'

Na književnoj tribini Razotkrivanje koja će se u ponedjeljak 13. svibnja održati u zagrebačkom Kazalištu Kerempuh, svoju novu knjigu 'Sigurna kuća' predstavit će jedna od najznačajnijih domaćih autorica, Marina Vujčić. Uz autoricu, o knjizi će govoriti Frakturin glavni urednik Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će glumica Ksenija Marinković.
Najava • 08.05.2024.

Predstavljanje knjige 'Područje signala' autorice Jagne Pogačnik

Predstavljanje knjige 'Područje signala – Mapiranje suvremene proze u Hrvatskoj 2000. – 2020.' Jagne Pogačnik, održat će se u srijedu 8. svibnja u Kinoteka baru u Zagrebu. Knjiga istražuje prozu nastalu u Hrvatskoj tijekom prvih dvadeset godina 21. stoljeća, a predstavit će je Tea Sesar, Anera Ryznar, Boris Postnikov, Katarina Luketić i autorica.
Najava • 08.05.2024.

Tribina Tumači poezije – Ratna tmina i pjesništvo

Tribina Hrvatskog P.E.N. centra Tumači poezije – Ratna tmina i pjesništvo održat će se u srijedu 8. svibnja u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu. O poeziji napisanoj u ratu, i o ratu, govore pjesnici i sudionici Domovinskog rata: Bogdan Arnautović, Tomica Bajsić i Tomislav Domović. Uz njih sudjeluju Biserka Goleš Glasnović i Diana Burazer, moderatorica.
Najava • 07.05.2024.

Tribina Bez cenzure: Umjetnik danas može biti svatko?

Za kirurga ili informatičara traži se znanje, a umjetnik danas može biti svatko. Pa kako to? Kako se to baš umjetnost demokratizirala? O tome i o raznim drugim problemima na tribini Bez cenzure raspravljaju Monika Herceg, Robert Mlinarec, Meri Grubić, urednica i voditeljica Lada Žigo Španić te publika koja je pozvana uključiti se u raspravu.
Najava • 03.05.2024.

Pjesnikinja petkom: Vanda Petanjek i Snježana Tramburovski

Na tribini Pjesnikinja petkom gostuju dvije pjesnikinje koje su se relativno nedavno pojavile na književnom nebu, ali odmah se istaknule svojim načinom pisanja. Snažne slike, metaforika, uronjenost u svijet koji se ponajviše tiče ženskog tijela, ženskog bića i mogućnosti rasta i otpora, otvaranja prema svijetu objema je zajednički nazivnik.
Najava • 30.04.2024.

Razgovori u Prozorima: O slikama i pričama – Manuel Šumberac i Marija Ott Franolić

Kako je Manuel Šumberac postao ilustrator i animator? Koliko dugo je ilustrirao Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić? Kako je počeo raditi na stranom tržištu? O ovim i brojnim drugim temama razgovarat će Manuel Šumberac i književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić, u utorak, 30. travnja u Galeriji Prozori Knjižnice S.S. Kranjčevića u Zagrebu.