Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: I.P. - MV • 04.04.2024.

17. Festival dječje knjige
Održava se
11.04.-19.06.2024.

Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024.

Festival dječje knjige ima za cilj kroz niz književnih događanja visoke umjetničke i pedagoške razine u suradnji sa zagrebačkim školama i vrtićima, književnim sekcijama i umjetničkim udrugama, uputiti djecu u novija ostvarenja na hrvatskoj književnoj sceni za djecu i upoznati ih sa živućim piscima i ilustratorima, kako bi doživjeli priču u interaktivnom slušanju i komunikaciji pisac-čitatelj i uz razgovore s piscem i ilustratorom stekli uvid u sam proces nastajanja knjige i slikovnice. 

Festival otvara popularna manifestacija “Uberi priču” u Parku Stara Trešnjevka, u četvrtak, 11. travnja u 10 sati. Slikovnice koje će djeca moći “ubrati” i ponijeti doma su "Kiša” i "Sretan put“. Manifestacija “Uberi priču!” autorski je projekt književnice Sanje Lovrenčić, održava se u kontinuitetu od 2005. u Zagrebu i još nekoliko hrvatskih gradova.

UBERI PRIČU! 2024. – PUTOVANJE U PET SLIKOVNICA

Putovati se može vlakom, avionom, autobusom… no može i pomoću slikovnica! U prostoru i u vremenu. Oko svijeta s kišom, po malenom jezeru u brodiću od papira. Stvarnim svijetom ili onim čudnim koji nastaje kad imamo visoku temperaturu. U prostore sjećanja i u prostore tuđih putovanja. „Sretan put!“ kažemo kad netko odlazi – a postoji i  jedna posebna slikovnica koja nam može reći po čemu znamo da je neki put sretan. Na slikovničko putovanje vode vas Sanja Lovrenčić i Nikolina Manojlović Vračar

U slučaju kiše manifestacija “Uberi priču” će se održati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka. Organizirator je Udruga za promicanje kulture čitanja Uberi priču.

Kratka najava događanja:

Čuvarica stabla Salopek Ana
Suli u avanturi Šimleša Maja
Suli u avanturi : Džungla Šimleša Maja

„Čuvarica stabla“ autorice i ilustratorice Ane Salopek je silent book/tiha knjiga, namijenjena publici svih uzrasta, koja pred nas stavlja probleme današnjeg društva naglašavajući onaj najveći problem – raskid veze s prirodom. Vodeći nas kroz tri vremenska razdoblja, odnosno prošlost, sadašnjost i budućnost, autorica nas suočava s pohlepom, željom za moći i vladanjem nad drugim živim bićima, uništavanjem biljnog i životinjskog svijeta i samim time i uništavanjem čovječanstva. „Čuvarica stabla“ je poziv na promišljanje i ponovno povezivanje s prirodom, davanje glasa onima koji ga nemaju, proslava kreativnosti čovjeka. 

Dijana će nas uvući u svijet bajki Ivane Brlić Mažuranić.

Interaktivni susret s djecom na temu osjećaja u obliku recepata iz zbirke „Knjiga recepata za pilotiranje kroz djetinjstvo“. Radi se o pjesmama u rimi na temu različitih emocija napisanim u obliku kuhinjskih recepata. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –