Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 12.04.2024.

Norveška spisateljica Ingeborg Arvola predstavlja roman 'Nož iz ognja'

Norveška spisateljica Ingeborg Arvola u Zagrebu će predstaviti svoj nagrađivani roman 'Nož iz ognja', u petak 12. travnja u Knjižari Fraktura. Uz autoricu, o knjizi će govoriti prevoditeljica Sandra Ljubas i urednica Elizabeta Vrbančić, a razgovor će moderirati te po potrebi prevoditi Mišo Grundler.
Najava • 10.04.2024.

Tribina DHK: Nives Opačić

Lada Žigo Španić razgovara s uglednom jezikoslovkom i filologinjom o Zakonu o hrvatskom jeziku, o jezičnim pogreškama u medijima i drugim oblicima ugroženosti hrvatskoga jezika (npr. prodor „engleštine“), o nastavi hrvatskoga jezika u školama, kulturi govorenja i čitanja i o drugim važnim i zanimljivim temama.
Najava • 11.04.2024.

17. Festival dječje knjige

Centar za kulturu Trešnjevka sedamnaestu godinu zaredom organizira Festival dječje knjige u trajanju od 11. travnja do 19. lipnja 2024. Festival otvara popularna manifestacija 'Uberi priču' koja će se 11. travnja održati u Parku Stara Trešnjevka. Slikovnice koje će djeca moći 'ubrati' i ponijeti doma su 'Kiša' i 'Sretan put'.
Najava • 05.04.2024.

Strah od pamćenja: razgovor o povijesti i politikama pamćenja

Razgovor o povijesti i politikama pamćenja održat će se u povodu nedavno objavljene knjige Natke Badurine 'Strah od pamćenja'. Uz pojmove koje je iznjedrio interdisciplinarni studij pamćenja, bit će riječi i o politikama pamćenja na sjevernom Jadranu kroz dvadeseto stoljeće, o razlozima straha od pamćenja antifašizma i komunizma i mnogim drugim temama.
Najava • 05.04.2024.

Predstavljanje knjige Zorana Čiče 'Vilenica i vilenjak'

Knjiga Zorana Čiče 'Vilenica i vilenjak: Sudbina jednog pretkršćanskog kulta u doba progona vještica' istražuje fenomen vilenica i vilenjaka kao praktičara pučke medicine, duhovnog iscjeljivanja, vračanja i gatanja te kao izrazitih nositelja pretkršćanskoga vilinskog kulta. Knjigu će predstaviti Ines Prica, Suzana Marjanić, Mia Šerić te autor.
Najava • 19.03.2024.

17. Festival pričanja priča – Pričigin

Sedamnaesto izdanje festivala pričanja priča – Pričigin 2024. posvećeno je gradu Splitu. Program tradicionalno započinje s pričama hrvatskih pisaca i spisateljica, nastavlja se gostovanjem regionalnih pisaca i spisateljica te pričama gostiju iz Irske. Završna večer Pričigina posvećena je 60. rođendanu Predraga Lucića.
Najava • 15.03.2024.

Predstavljanje zbirke poezije 'Neke riječi ne stanu u pjesmu' Edija Matića

Predstavljanje zbirke poezije 'Neke riječi ne stanu u pjesmu' Edija Matića održat će se 15. ožujka u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. Predstavljanje zbirke moderirat će književnica Slobodanka Boba Đuderija, a u programu će, uz autora Edija Matića, sudjelovati Bartul Vlahović i Sonja Šumić, predstavnici Naklade Fragment.