Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 29.09.2022.

Panel Growing Together – Žene u politici

Na Panelu 'Growing Together – Žene u politici' koji će se održati 29. rujna u u Knjižari Fraktura gostuju bivša Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor i političarka i aktivistica Sandra Benčić, a razgovor će moderirati spisateljica i novinarka Asja Bakić.
Najava • 30.09.2022.

Dodjela nagrada Josip Tabak za najbolje prijevode u protekloj godini

Dobitnica nagrade 'Josip Tabak' za životno djelo je Ana Kolesarić; dobitnica godišnje nagrade za prijevod poezije je Tatjana Paić-Vukić; Latica Bilopavlović Vuković dobitnica je nagrade za prijevod proznoga djela, Ana Badurina nagrade za prijevod dječje književnosti a dobitnik nagrade za prijevod publicistike Dalibor Joler.
Vijest • 26.09.2022.

Dobitnici književne nagrade Artefakt 2022.

Udruga 3. zmaj iz Rijeke u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka već dvanaestu godinu za redom dodjeljuje književnu nagradu Artefakt, za najbolja književna djela hrvatske spekulativne fikcije. Ovogodišnje dobitnice nagrade su Nikolina Pavleković, Ivana Delač i Martina Frka Miletić, te Milana Vuković Runjić i Mislav Pasini u kategoriji djela za djecu i mlade.
Najava • 29.09.2022.

Susjedstvo riječi: Pjesnici prevode pjesnike

Hrvatski P.E.N. centar poziva na pjesnička čitanja i razgovor o sličnostima i razlikama grčke i hrvatske pjesničke scene, načinima na koje putovanja utječu na kreativni proces te o izazovima s kojima su se pjesnici susreli tijekom prevođenja. Svoju će poeziju čitati neki od sudionika prevoditeljske radionice 'Susjedstvo riječi' te posebni gost programa, francuski pjesnik Joël Vernet.
Najava • 27.09.2022.

Revija malih književnosti posvećena islandskoj književnosti

Islandski pisac Sjón odabrao je dvanaest autorica i autora, pjesnikinja i pjesnika, koji/e u najboljem svjetlu predstavljaju suvremenu islandsku književnost. Sve njih okupit će antologija islandske književnosti naslova "Svjetlucaju ledene perle", koja uskoro izlazi iz tiska, a njih čak desetero predstavlja se od 27. do 29. rujna, na tribinama i razgovorima u Booksi.
Najava • 20.09.2022.

KAJ i ČA – poetski međuprostori

U sklopu ciklusa tribina Tumači poezije Hrvatskog PEN centra, u utorak 20. rujna u Knjižnici Marije Jurić Zagorke u Zagrebu, održat će se tribina posvećena hrvatskoj dijalektalnoj poeziji. Na tribini će sudjelovati Božica Brkan, Evelina Rudan, Mario Kolar te Nada Galant i Diana Burazer, moderatorica.
Najava • 15.09.2022.

Srijeda i četvrtak na 15. Vrisku – od klimatske fikcije do mostarskih priča

Četvrtak na ovogodišnjem Vrisku donosi nekoliko zanimljivih književnih događanja, među kojim i gostovanje Jurice Pavičića, Pavla Pavličića, Lane Bastašić, Benjamina Legranda, Ankice Čakardić i dr. Filmski program rezerviran je za projekciju filma 'Snjegolomac', a festivalski dan završava uz neizostavno kasnovečernje druženje u Book caffeu Dnevni Boravak.