Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 04.10.2020.

19. Festival europske kratke priče ruku pod ruku s Hay Festivalom u Rijeci i Zagrebu

19. Festival europske kratke priče: Luka različitosti održat će se od 4. do 9. listopada u Rijeci i Zagrebu, a od 6. do 9. listopada u partnerstvu s FEKP-om i Sveučilištem u Rijeci svoje programe (panel-rasprave, čitanja, filmske projekcije i izvedbe) paralelno će organizirati i Hay Festival Europa28. Programi će se uglavnom održavati u kombinaciji uživo + stream.
Najava • 07.10.2020.

Predstavljanje zbornika 'Teorija romana' Mihaila M. Bahtina

Predstavljanje zbornika 'Teorija romana' Mihaila M. Bahtina, jednog od najznačajnijih ruskih filozofa i književnih teoretičara dvadesetog stoljeća, održat će se u srijedu 7. listopada u Knjižari Fraktura u Zagrebu. O knjizi će govoriti prevoditelji Ivo Alebić i Danijela Lugarić Vukas te profesori komparativne književnosti Tomislav Brlek i Dean Duda.
Vijest • 28.09.2020.

Finalisti natječaja FEKP-a za kratku priču

Na ovogodišnji natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče pristigle su 153 priče autora iz Hrvatske i regije. Žiri FEKP-a u uži izbor za nagrade odabrao je deset priča. Pobjednici natječaja bit će objavljeni u srijedu, 7. listopada, na večerenjem čitanju FEKP-a u zagrebačkoj Kinoteci.
Najava • 01.10.2020.

Književno-prevodilački skup povodom 80. obljetnice smrti Ise Velikanovića

Društvo hrvatskih književnih prevodilaca priređuje povodom 80. obljetnice smrti Ise Velikanovića (1869-1940.), prvoga hrvatskog profesionalnog književnog prevodioca, poludnevni književno-prevodilački skup koji će se održati 1. listopada u prostorijama Hrvatskoga državnog arhiva u Zagrebu.
Vijest • 25.09.2020.

Dodijeljene Nagrade Josip Tabak 2020. - Tonku Maroeviću nagrada za životno djelo

Dobitnik nagrade Društva hrvatskih književnih prevodilaca 'Josip Tabak' za životno djelo je Tonko Maroević! Dobitnica godišnje nagrade za prijevod poezije je Zrinka Blažević, dobitnik nagrade za prijevod proznoga djela je Dalibor Blažina, a nagradu za prijevod publicistike dobio je Andy Jelčić.
Najava • 18.09.2020.

11. festival Zagreb, grad poezije – Znakovi za Vladu Gotovca

11. festival Zagreb, grad poezije – Znakovi za Vladu Gotovca u organizaciji Teatra poezije, posvećen je velikom pjesniku, esejistu, filozofu, kritičaru, nenadmašnom govorniku i lirskom političaru Vladi Gotovcu. Festivalom će se obilježiti 90. obljetnica rođenja i 20. obljetnica smrti velikoga Vlade Gotovca.
Najava • 18.09.2020.

Predstavljanje knjige 'Čaj od ruže' Karle Kuzle

Predstavljanje knjige 'Čaj od ruže' autorice Karle Kuzle održat će se u petak 18. rujna u Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu. Ova knjiga problematizira životnu borbu s psihičkom bolešću, dugotrajna liječenja, stigmatizaciju oboljelih, ali i nezaustavljih duh i upornost da se usprkos svemu bori za svoje mjesto pod ovim nebom.