Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 28.11.2019.

Revija malilh književnosti – Egipat

Petnaesta po redu Revija malih književnosti održat će se od 28.11. do 5.12. u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a hrvatskoj će publici predstaviti vodeća imena egipatske suvremene književnosti. U sklopu festivala bit će objavljena i antologija suvremene egipatske književnosti nazvana 'Naše trube izazvale su tišinu'.
Najava • 26.11.2019.

Paralelni svjetovi: Giorgio Agamben – Filozofija, život i susreti

Gosti tribine, Ivan Molek, semiotičar i prevoditelj, i Adrian Pelc, urednik u izdavačkoj kući Mala zvona, razgovarat će o autobiografiji Giorgia Agambena 'Autoportret u radnoj sobi'. Raspravljat će se o mjestu koje Agamben zauzima u suvremenoj filozofiji, kao i o njegovim susretima, pravim ili imaginarnim (intelektualnim), sa značajnim misliocima 20. stoljeća.
Najava • 24.11.2019.

Odvalimo se poezijom: Studeni se prelijeva – čitamo Tranströmera

Švedski nobelovac pjesnik Thomas Tranströmer posljednji je izbor u ovoj godini za nedjeljna čitanja tribine Odvalimo se poezijom. Gošća je prevoditeljica Sonja Bennet koja je sa švedskog prevela pjesme ovog značajnog pjesnika na hrvatski jezik. Voditeljica tribine je Sanja Baković.
Najava • 25.11.2019.

Predstavljanje romana 'Nadohvat' Ene Katarine Haler

Predstavljanje romana prvijenca 'Nadohvat' Ene Katarine Haler održat će se u ponedjeljak 25. studenog u Vinyl baru u Zagrebu. O romanesknom prvijencu u kojem autorica ispisuje ratnu traumu više generacija govorit će autorica Ena Katarina Haler, književna kritičarka Jagna Pogačnik i urednik Drago Glamuzina.
Vijest • 22.11.2019.

Otvoren natječaj Hrvatska lijepa knjiga za najljepše oblikovane knjige u 2019. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica tradicionalno raspisuje natječaj Hrvatska lijepa knjiga radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, te za izložbu Book Art International. Zainteresirani nakladnici knjige objavljene tijekom 2019. godine na natječaj mogu prijaviti do 12. prosinca 2019.
Najava • 20.11.2019.

Tribina HDP-a: Društvena odgovornost javne riječi u borbi protiv seksualnog nasilja

Kao prilog obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) Hrvatsko društvo pisaca organizira tribinu na kojoj će sudjelovati: teatrologinja i kazališna kritičarka Nataša Govedić, spisateljica i urednica Ivana Rogar, književnik i kritičar Dinko Kreho, te sociologinja i članica tima Ženske sobe Josipa Tukara Komljenović.
Vijest • 18.11.2019.

Nagrada Ful kulturno dodijeljena Kulturnoj udruzi za baštinu i stvaralaštvo iz Otočca za projekt 'Glagoljačići'

U konkurenciji od dvadeset i jedne prijave te pet finalista, nagrada Ful kulturno dodijeljena je Kulturnoj udruzi za baštinu i stvaralaštvo iz Otočca za projekt 'Glagoljačići'. KUBS Baštinica tako nosi naslov najbolje brendiranog niskobudžetnog projekta u kulturi i glavnu nagradu od 10.000,00 kn.