Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 26.03.2021.

Književni petak: Patanjalijeve Yoga Sutre i nove interpretacije

Književni petak posvećen je Patanjalijevim Yoga sutrama, drevnim spisima indijske samkhya filozofije, kapitalnom djelu indijske misli, koje je objavljeno početkom 2019. u novom izdanju, u prijevodu i komentaru prevoditelja i filozofa Domagoja Orlića. Urednica i voditeljica Književnog petka Sanja Baković ugostit će Domagoja Orlića.
Najava • 25.03.2021.

Hrvatska književna Panonija III

Hrvatska književna Panonija III. održava se u znaku obilježavanja 500. obljetnice od objavljivanje Judite 'prvog hrvatskog književnog klasika i europskog humanista' Marka Marulića, 25. ožujka u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu i na mreži, putem Youtube kanala i društvenih mreža.
Najava • 24.03.2021.

Britanski književnik Hari Kunzru u Booksinom online književnom programu

Povod za razgovor je njegov posljednji roman 'Red Pill' objavljen na jesen 2020. koji kroz priču o piscu koji doživljava psihički slom tematizira povratak fašizma. S njim će o svemu od književnosti preko političkog aktivizma i rasizma do paranoje i NLO-a razgovarati Miljenka Buljević. Razgovor će se održati u srijedu 24. ožujka uživo na Booksinoj Facebook stranici.
Najava • 22.03.2021.

Predstavljanje knjige Ivice Đikića 'Štapići za pričanje'

Predstavljanje knjige Ivice Đikića 'Štapići za pričanje' održat će u ponedjeljak 22. ožujka u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Uz autora o knjizi će govoriti Zdenko Jelčić, Boris Rašeta i Seid Serdarević. Broj posjetitelja bit će ograničen na 12, a razgovor ćete moći pratiti uživo putem YouTubea.
Najava • 25.03.2021.

Otvara se izložba 'Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj'

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku otvara se izložba 'Nastavit će se... Strip i vizualna kultura u Hrvatskoj'. Otvorenje će se održati u četvrtak 25. ožujka online prijenosom na Facebook stranici Muzeja, a izložba će za posjetitelje biti otvorena od 15 – 20 sati (uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i prisustvo kustosica).
Najava • 18.03.2021.

Pisci na Baniji: Ena Katarina Haler, Neva Lukić i Dinko Telećan

U sklopu književne tribine 'Pisci na Baniji', u Petrinji gostuju članovi Hrvatskog društva pisaca: Dinko Telećan, Ena Katarina Haler i Neva Lukić. Tribina će se održati u nedjelju 14. ožujka na livadi kraj kontejnera Udruge Iks u Radićevoj 21 (malo iza spomenika). U slučaju lošeg vremena, događaj će biti u šatoru na lokaciji.
Vijest • 11.03.2021.

Pozivni natječaj za dodjelu 'Nagrade Vladimir Nazor' za 2020. godinu

Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' raspisao je pozivni natječaj za dodjelu 'Nagrade Vladimir Nazor' za 2020. godinu. Nagrada se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Prijedlozi se zaprimaju do 6. travnja 2021. godine.