Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 29.09.2022.

Pogledajte koje su se knjige najviše kupovale u knjižarama tijekom ljeta 2022.

Moderna vremena već dvije godine, od proljeća 2020. godine prikupljaju podatke iz hrvatskih knjižara o prodaji knjiga koje mjesečno objavljuje na internetskoj stranici Top lista knjiga. Nedavno su prikupljeni i obrađeni prodajni rezultati iz srpnja i kolovoza 2022., dakle iz perioda u kojem su knjigoljupci kupovali i čitali štivo uz koje su se opuštali tijekom ljetnog godišnjeg odmora.
Vijest • 26.09.2022.

Dobitnici književne nagrade Artefakt 2022.

Udruga 3. zmaj iz Rijeke u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka već dvanaestu godinu za redom dodjeljuje književnu nagradu Artefakt, za najbolja književna djela hrvatske spekulativne fikcije. Ovogodišnje dobitnice nagrade su Nikolina Pavleković, Ivana Delač i Martina Frka Miletić, te Milana Vuković Runjić i Mislav Pasini u kategoriji djela za djecu i mlade.
Vijest • 22.09.2022.

Natječaj za nagradu Ovca u kutiji 2022.

Knjiga u centru raspisuje javni natječaj za nagradu 'Ovca u kutiji' za najbolju hrvatsku slikovnicu. Na natječaj se mogu prijaviti slikovnice čiji su i tekst i ilustracije prvi put objavljene u razdoblju od listopada 2021. godine do listopada 2022. godine. Natječaj je otvoren do 20. listopada 2022.
Vijest • 22.09.2022.

Ministarstvo kulture i medija predstavilo publikaciju 'Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj'

Ministarstvo kulture i medija jučer je predstavilo publikaciju 'Pregled kulturnog razvoja i kulturnih politika u Republici Hrvatskoj' u čijoj su izradi sudjelovali brojni stručnjaci iz raznih umjetničkih područja kao i oni koji se bave specifičnim temama kulturne politike.
Vijest • 21.09.2022.

Zatvoren rekordno posjećen 15. Vrisak, riječki književni festival

Riječki festival autora i sajam knjiga Vrisak na svoju petnaestu godišnjicu preselio se u art-kvart 'Benčić', novo kulturno središte Rijeke, te je u dvorištu kvarta, Dječjoj kući, art-kinu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti od 11. do 18. rujna domaćoj publici predstavio više od četrdeset književnih, filmskih i glazbenih programa.
Vijest • 08.09.2022.

Uskoro istječe rok za prijavu za mrežu književnih rezidencija Ulysses' Shelter/Odisejevo utočište 3

Ove se godine mreža književnih rezidencija proširila i sada pisci, pjesnici i prevoditelji iz Hrvatske mogu birati lokaciju boravka između sljedećih šest europskih zemalja: Češka, Grčka, Malta, Srbija, Slovenija, Španjolska i Wales u Ujedinjenom Kraljevstvu. Organizatori pozivajju mlade autore proze i/ili poezije te prevoditelje da ne propuste priliku prijaviti se za program književnih rezidencija.
Vijest • 06.09.2022.

Martina Divić dobitnica nagrade 'Dijana Klarić' za najbolji putopis na Croatian Travel Festivalu 2022.

Ovogodišnji Croatian Travel Festival u Šibeniku je okupio brojne putnike i putopisce, a u nedjelju je završio dodjelom nagrada 'Dijana Klarić', jedine nagrade koja se u Hrvatskoj dodjeljuje putnicima i putopiscima. Dobitnica nagrade za Najbolji putopis je Martina Divić za knjigu 'Ne postoji sutra u Atru: Priče iz Afrike' (izdavač: Libricon).