Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 26.10.2020.

Evelina Rudan dobitnica Nagrade Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta

Središnja svečanost 27. Galovićeve jeseni održana je u subotu 24. listopada 2020. u Galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici. Nagradu Fran Galović za najbolje književno djelo na temu zavičaja i/ili identiteta dobila je Evelina Rudan za zbirku pjesama 'Smiljko i ja si mahnemo'.
Vijest • 26.10.2020.

Raspisan natječaj za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku

Goranovo proljeće (SKUD Ivan Goran Kovačić) po drugi puta raspisuje natječaj za Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku zbirku u dvogodišnjem razdoblju. Nagrada se sastoji se od novčanog dijela u iznosu 10.000 kn, plakete i skulpture akademskog kipara Igora Rufa. Rok za slanje knjiga je 1. prosinca 2020.
Vijest • 24.10.2020.

Monika Herceg dobitnica Nagrade Zvonko Milković za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike

Nagradu Zvonko Milković 2020., koju ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Gradska knjižnica i čitaonica 'Metel Ožegović' dodjeljuju za najbolju zbirku pjesama intimističke i/ili zavičajne tematike, dobila je Monika Herceg za knjigu 'Vrijeme prije jezika' (Fraktura, 2020.; urednici Roman Simić i Mateja Jurčević).
Vijest • 22.10.2020.

Odabrani polufinalisti Nagrade Janko Polić Kamov 2020.

Žiri Nagrade Janko Polić između mnogo izuzetnih naslova pristiglih na ovogodišnji natječaj odabrao je deset polufinalista nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku. Na natječaj je pristiglo 97 knjiga objavljenih u razdoblju od 1. 7. 2019. do 30. 6. 2020. godine.
Vijest • 21.10.2020.

Olja Savičević Ivančević i Ketty Rouf dobitnice francuske književne nagrade 'Prix du premier roman 2020'

Olja Savičević Ivančević i Ketty Rouf postale dobitnice te prestižne francuske književne nagrade 'Prix du premier roman 2020' koja se dodjeljuje za najbolji prvi roman objavljen u Francuskoj u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji. U selekciji je bilo ukupno sedam romana originalno objavljenih izvan Francuske i deset domaćih.
Vijest • 15.10.2020.

Dva hrvatska izdanja u katalogu najboljih knjiga za djecu i mlade White Ravens 2020.

Objavljen je ugledni godišnji katalog preporuka knjiga iz područja svjetske književnosti za djecu i mlade 'White Ravens', koji objavljuje Međunarodna dječja knjižnica u Münchenu. U ovogodišnji katalog uvrštena su dva domaća izdanja, zbirka kratkih tekstova za djecu Daniila Harmsa 'Sedam mačaka' i roman za mlade 'Ljeto na jezeru Čiču' Jasminke Tihi-Stepanić.
Vijest • 09.10.2020.

Slikovnica 'Ada Vijugica, znanstvenica' dobit će svoju animiranu verziju na Netflixu

Svjetska hit-slikovnica 'Ada Vijugica, znanstvenica', dobit će svoju animiranu verziju na Netflixu. U seriji ćemo pratiti pustolovine osmogodišnje znanstvenice Ade Vijugice, vrlo znatiželjne i kreativne djevojčice koja teži otkriti istinu o apsolutno svemu. Prikazivanje serije na najpopularnijoj online platformi započet će 2021. godine.