Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 13.04.2024.

Kad je prizma kataklizma, 13. izdanje manifestacije Noć knjige

Velik dio programa posvećen je temi ovogodišnje Noći knjige, bilo da se bave knjigom i čitanjem kao alatom za suočavanje s izazovnim vremenima, bilo apokaliptičnim scenarijem i pitanjima o budućnosti svijeta, ekologiji, klimatskim promjenama. Mnogi su programi posvećeni aktivnosti jačanja mentalnog i emocionalnog zdravlja i problemima koji zaokupljaju mlade.
Vijest • 28.03.2024.

Sandorf poziva pisce, pjesnike i prevoditelje za prijave za sudjelovanje u rezidencijalnom programu 'Ulysses' Shelter' 2024./2025.

Sandorf i partneri na europskom projektu međunarodne mreže književnih rezidencija 'Odisejevo utočište' pozivaju sve zainteresirane da se prijave na otvoreni poziv do 7. travnja 2024. Pisci, pjesnici i prevoditelji iz Hrvatske mogu birati lokaciju boravka između pet europskih zemalja u sezoni 2024./2025.
Vijest • 27.03.2024.

Sara Huskić i Hrvoje Ryznar dobitnici nagrada Prozak i Na vrh jezika za 2023.

Žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Kruno Lokotar i Marko Pogačar dodijelio je nagrade Prozak i Na vrh jezika (za godinu 2023.) za najbolje rukopise autora do 35 godina starosti. Dobitnica nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis je Sara Huskić, a dobitnik nagrade Na vrh jezika je Hrvoje Ryznar za rukopis zbirke poezije.
Vijest • 25.03.2024.

Natječaj za Nagradu 'Željko Sabol' za najbolju zbirku pjesama na hrvatskom jeziku

Grad Bjelovar i Narodna knjižnica 'Petar Preradović' Bjelovar raspisuju natječaj za Nagradu 'Željko Sabol' za najbolju zbirku poezije na hrvatskom jeziku. Nagrada je osnovana u čast hrvatskom književniku Željku Sabolu a dodjeljuje se svake druge godine počevši od 2024. Natječaj je otvoren do 31. svibnja 2024.
Vijest • 21.03.2024.

Monika Herceg dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award

Pjesnikinja, dramatičarka i prozaistica Monika Herceg ovogodišnja je dobitnica prestižne poljske nagrade European Poet of Freedom Literary Award za zbirku pjesama "Lovostaj", koju je na poljski prevela Aleksandra Wojtaszek. Nagrada je utemeljena radi promocije europske poezije, ali i povezivanja i popularizacije različitih zajednica, jezika i književnih vizija svijeta.
Vijest • 12.03.2024.

Zagreb ostaje bez najveće knjižare u strogom centru grada - zatvara se Hoću knjigu Megastore

Jučer je brojnim izdavačima i svim ostalim poslovnim partnerima čije proizvode prodaju stigao dopis iz Hoću knjigu menadžmenta kojim ih obavještavaju da se uskoro zatvara njihova najveća knjižara, Hoću knjigu Megastore u Zagrebu. To znači da Zagreb ostaje bez najveće knjižare u strogom centru grada.
Vijest • 11.03.2024.

Miroslav Kirin dobitnik Goranovog vijenca, a Silba Ljutak nagrade Goran za mlade pjesnike

Goranov vijenac, nagrada za cjelokupni pjesnički opus i ukupan doprinos hrvatskoj književnosti ove godine pripala je Miroslavu Kirinu, a nagrada Goran za mlade pjesnike dodijeljena je Silbi Ljutak za rukopis 'Kuća na otoku'. Nagrada će im biti uručena u četvrtak 21. ožujka u Domu kulture Lukovdol, u sklopu 61. Goranovog proljeća, naše najstarije i najznačajnije pjesničke manifestacije.