Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 24.03.2023.

Donesen program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Vlada Republike Hrvatske donijela je program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci s ciljem da se kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi i bavi se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, ali i roditelja.
Vijest • 17.03.2023.

U 73. godini života preminula Dubravka Ugrešić, jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica

Danas je u Amsterdamu, u krugu prijatelja i obitelji, u 73. godini života preminula Dubravka Ugrešić, jedna od najuspješnijih hrvatskih i europskih knjževnica i esejistica. Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije,...
Vijest • 15.03.2023.

Nagrada Ivan Goran Kovačić Senku Karuzi, a Goran za mlade pjesnike Vidu Bešliću

Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu pripala je Senku Karuzi za knjigu 'Nestajanje' dok je ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić, za rukopis naslovljen 'Ektoplazma'. Svečana dodjela nagrada održat će se na prvi dan proljeća i Goranov rođendan, 21. 3. u Lukovdolu.
Vijest • 13.03.2023.

Luko Paljetak i Goran Čolakhodžić dobitnici Nagrade 'Iso Velikanović' za 2022. godinu

Odbor za dodjelu Nagrade 'Iso Velikanović' na sjednici održanoj 10. ožujka 2023. godine odlučio je najvećim priznanjem za književnoprevodilački rad u Republici Hrvatskoj ovjenčati dvojicu prevoditelja: Luka Paljetka nagradom za životno djelo te Gorana Čolakhodžića godišnjom nagradom za 2022. godinu.
Vijest • 09.03.2023.

Objavljena zbirka kratkih priča s regionalnog natječaja Biber 05

Na peti natječaj Biber pristiglo je ukupno 473 priča. Nagrađene su četiri priče i to autorice Ane Kutleše iz Zagreba, Lidije Deduš iz Varaždina, Ante Storića iz Šibenika i Miloša Perišića iz Aranđelovca, a dvadeset i pet priča uvršteno je u zbirku. Priče je odabrao žiri u sastavu: Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević.
Vijest • 24.02.2023.

Projekt 'Top lista najprodavanijih knjiga u hrvatskim knjižarama' ušao u četvrti godišnji ciklus

Prve 'Top liste najprodavanijih knjiga' objavili smo nakon što su knjižare krajem travnja i početkom svibnja 2020. ponovno otvorile vrata nakon popuštanja lockdowna iz ožujka. Od tada pa do danas ljubiteljima knjiga (ali i profesionalcima u knjižnoj branši) donosimo pregled knjižarske prodaje na reprezentativom uzorku od 40-ak knjižara. Pogledajte zbirne rezultate za 2022. godinu!
Vijest • 21.02.2023.

Pozivni natječaj za dodjelu Nagrade 'Vladimir Nazor' za 2022. godinu

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Pozivni natječaj za dodjelu Nagrada 'Vladimir Nazor' za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma za 2022. godinu. Prijedlozi se upućuju do 20. ožujka 2023. godine.