Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 04.12.2023.

Natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike' 2023.

Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i drugdje gdje postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, Goranovo proljeće raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike'. U natječaju mogu sudjelovati pjesnikinje i pjesnici koji nisu stariji od 30 godina na dan zatvaranja natječaja i koji nikada nisu objavili knjigu poezije.
Vijest • 04.12.2023.

Olja Savičević Ivančević, Kristian Novak i Robert Perišić nastupili na Međunarodnom sajmu knjiga u Guadalajari

Na Međunarodnom sajmu knjiga u Guadalajari, koji se održao od 25. studenog do 3. prosinca 2023. godine, u sklopu zajedničkog europskog nastupa predstavila se i Hrvatska sa svojom kulturom - ponajprije književnošću, filmom i tradicijom vezanom uz glagoljaško naslijeđe. Suvremenu hrvatsku književnost predstavili su Olja Savičević Ivančević, Kristian Novak i Robert Perišić.
Vijest • 04.12.2023.

Šest romana u finalu Književne nagrade Fric 2023.

U finale Književne nagrade Fric plasiralo se šest naslova: 'Peleov priručnik' Dragana Juraka, 'Mirovanje' Dunje Matić, 'Gracija od čempresa' Želimira Periša, 'Brod za Issu' Roberta Perišića, 'Ljeta s Marijom' Olje Savičević Ivančević i roman 'Sama' Ivane Šojat. Nagrada će biti dodijeljena 15. prosinca u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu.
Vijest • 04.12.2023.

CeKaPe poziva na 3. Zimsku školu pisanja u dvorcu Stara Sušica

Zimska škola pisanja književna je avantura koja se održava treću godinu zaredom, u oazi goranske šume, u srednjovjekovnom dvorcu Stara Sušica. Intenzivan rad na tekstu, cjelodnevno iskustvo pisanja, čitanja i učenja, poticajni razgovori, kreativna atmosfera i sjajni voditelji i voditeljice samo su dio onog što ćete doživjeti u čarobnom dvorcu.
Vijest • 28.11.2023.

Trilogija 'Glembajevi' Miroslava Krleže po prvi put u cijelosti objavljena u Francuskoj

Sve tri drame čuvenog dramskog ciklusa 'Glembajevi' Miroslava Krleže (Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda) prvi put su u cijelosti prevedene na francuski jezik i objavljene u nakladi Prozor-éditions. Objavljivanje ove trilogije važan je korak koji omogućuje 'Glembajevima' da se konačno susretnu s francuskim i frankofonim čitateljima.
Vijest • 07.11.2023.

Finalisti Nagrade Kamov 2023.

Žiri Nagrade Janko Polić Kamov (Nadežda Čačinovič, Irena Matijašević i Nikola Petković) odabrao je pet finalista nagrade koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo napisano na hrvatskom jeziku. Igor Beleš, Robert Perišić, Sibila Petlevski, Zrinka Posavec, Dora Šustić... dobitniku će nagrada biti dodijeljena na Kamovljev rođendan, 17. studenog u Rijeci.
Vijest • 06.11.2023.

Igor Beleš dobitnik Nagrade 'Fran Galović' za roman 'Listanje kupusa'

Nagrada 'Fran Galović' za najbolje objavljeno književno djelo hrvatskih pisaca na temu zavičaja i/ili identiteta za 2023. pripala je Igoru Belešu za roman Listanje kupusa (Hena com, 2023., urednik Kruno Lokotar). Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od 4.000 €, diplome i statue, te autorizirane grafike Čitajte pjesme Galovića Vlade Marteka.