Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 24.03.2023.

Donesen program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Vlada Republike Hrvatske donijela je program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci s ciljem da se kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi i bavi se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, ali i roditelja.
Vijest • 24.03.2023.

Javni poziv nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama – pilot projekt u 2023. godini

Ministarstvo kulture i medija objavilo je 1. ožujka 2023. Javni poziv nakladnicima za predlaganje knjiga za otkup narodnim knjižnicama – pilot projekt u 2023. godini. Ovom mjerom želi se povećati dostupnost vrijedne knjige te promicati kultura čitanja, a provodi se kao dopuna redovnoj knjižničnoj nabavi za koju MKM također osigurava proračunska sredstva.
Vijest • 17.03.2023.

U 73. godini života preminula Dubravka Ugrešić, jedna je od najuspješnijih hrvatskih književnica

Danas je u Amsterdamu, u krugu prijatelja i obitelji, u 73. godini života preminula Dubravka Ugrešić, jedna od najuspješnijih hrvatskih i europskih knjževnica i esejistica. Od ranih postmodernističkih radova, preko elegičnog suočavanja s raspadom Jugoslavije i promjenama nakon pada Berlinskog zida, do spisa o popularnoj i književnoj kulturi, njezino djelo obilježeno je rijetkom kombinacijom ironije,...
Vijest • 15.03.2023.

Nagrada Ivan Goran Kovačić Senku Karuzi, a Goran za mlade pjesnike Vidu Bešliću

Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu pripala je Senku Karuzi za knjigu 'Nestajanje' dok je ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić, za rukopis naslovljen 'Ektoplazma'. Svečana dodjela nagrada održat će se na prvi dan proljeća i Goranov rođendan, 21. 3. u Lukovdolu.
Vijest • 13.03.2023.

Luko Paljetak i Goran Čolakhodžić dobitnici Nagrade 'Iso Velikanović' za 2022. godinu

Odbor za dodjelu Nagrade 'Iso Velikanović' na sjednici održanoj 10. ožujka 2023. godine odlučio je najvećim priznanjem za književnoprevodilački rad u Republici Hrvatskoj ovjenčati dvojicu prevoditelja: Luka Paljetka nagradom za životno djelo te Gorana Čolakhodžića godišnjom nagradom za 2022. godinu.
Vijest • 02.03.2023.

Književni natječaj za nagradu 'Korzo slova' 2023.

Društvo hrvatskih književnika, Ogranak Sisačko-moslavačke županije raspisuje javni natječaj za književnu nagradu 'Korzo slova', za najbolju neobjavljenu knjigu Sisačko-moslavačke županije 2023. Nagrada se sastoji od priznanja, istoimene skulpture 'Korzo slova' i tiskanja nagrađene knjige. Rok prijave: 15. srpnja 2023.
Vijest • 21.02.2023.

Finalisti 3. Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu

Žiri Nagrade Ivan Goran Kovačić koja se dodjeljuje za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, izabrao je pet finalista među stotinjak pristiglih naslova iz dvogodišnje domaće pjesničke produkcije. Ove će se godine nagrada dodijeliti treći put u sklopu jubilarnog 60. Goranovog proljeća.