Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 18.10.2021.

Natječaj za književnu nagradu 'Tea Benčić Rimay' 2021.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak raspisuje natječaj za književnu nagradu 'Tea Benčić Rimay'. Nagrada se dodjeljuje u svrhu poticanja književnog stvaralaštva te kao doprinos potpori i vrednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. Natječaj je otvoren od 4. listopada do 5. studenoga 2021. godine.
Vijest • 15.10.2021.

Širi izbor Nagrade Janko Polić Kamov 2021.

Hrvatsko društvo pisaca raspisalo je u srpnju 2021. natječaj za Nagradu Janko Polić Kamov, koja se dodjeljuje za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku. Žiri Nagrade Kamov koji čine Andrea Zlatar, Velid Đekić i Nikola Petković (predsjednik žirija) odabrao je naslove koji su ušli u širi izbor.
Vijest • 14.10.2021.

Zoran Ferić dobitnik Nagrade Ksaver Šandor Gjalski za 2021.

Nagrada Ksaver Šandor Gjalski za 2021. godinu dodijeljena je Zoranu Feriću za roman 'Putujuće kazalište' (V.B.Z., 2021). Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Dubravka Oraić Tolić, Sofija Keča, Ingrid Lončar, Ivica Matičević i Boris Domagoj Biletić istaknulo je da se roman izdvojio svojom tematskom obuhvatnošću, epskom širinom i stilskom autentičnošću.
Vijest • 11.10.2021.

2. natječaj za kratku priču 'Marija Jurić Zagorka'

Narodna knjižnica Vrbovec raspisuje 2. natječaj za kratku priču 'Marija Jurić Zagorka'. Na natječaju mogu sudjelovati autori iz Republike Hrvatske i inozemstva koji pišu na hrvatskom jeziku. Tema kratke priče je slobodna, ali mora sadržavati motiv ili atmosferu gorčine, ogorčenosti, tuge, samoće, bijesa, čežnje i sl. Natječaj je otvoren do 1. siječnja 2022. godine.
Vijest • 10.10.2021.

Ivana Bodrožić dobitnica nagrade 'Meša Selimović' za roman 'Sinovi, kćeri'

Žiri u sastavu Semezdin Mehmedinović, Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević odlučio je da književna nagrada 'Meša Selimović' za najbolji roman objavljen 2020. godine na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pripadne Ivani Bodrožić za roman 'Sinovi, kćeri'.
Vijest • 29.09.2021.

Koje su se knjige najviše kupovale u knjižarama tijekom ljeta?

Neizvjesnosti više nema. Interliber će se održati i nakladnici će sada zasigurno otpustiti kočnice, i prirediti što brojnije novitete ali i izvući starija izdanja iz skladišta, jer treba napraviti mjesta novima. Do tada, prisjetimo se koje su se knjige u hrvatskim knjižarama najbolje prodavale u ljetnim mjesecima - Top lista najprodavanijih knjiga objedinila je prodaju u srpnju i kolovozu.
Vijest • 23.09.2021.

Nova sezona podcasta o knjigama 'Između redaka'

Nova sezona podcasta o knjigama 'Između redaka' donosi nove i zanimljive autore, ali i osobe nevezane uz knjiški svijet koje su dobro poznate hrvatskoj javnosti, objavio je knjižarski lanac Hoću knjigu. Novu sezonu podcasta otvara britanski autor Robert Bryndza, čiji su naslovi prodani u više od četiri milijuna primjeraka i prevedeni na više 30 svjetskih jezika.