Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 13.05.2021.

Raspisan poziv na Književnu rezidenciju 'Kamov' u Rijeci

Gradska knjižnica Rijeka raspisuje poziv za dvije dvotjedne književne rezidencije 'Kamov' namijenjene književnicima (pjesnicima, prozaicima, dramskim piscima) koje će se tijekom listopada i studenog 2021. godine u dva termina održati u Rijeci. Rok za podnošenje prijave ističe 11. lipnja 2021. u ponoć.
Vijest • 13.05.2021.

Poznati autori u užem izboru za dobitnika Nagrade Fonda Miroslav Krleža

Društvo hrvatskih književnika objavilo je uži izbor dobitnika Nagrade i Povelje Fonda Miroslav Krleža Krleža. Povjerenstvo za dodjelu Nagrade odlučilo je da u uži izbor za Nagradu u proteklome dvogodišnjom razdoblju 2019/2020. uđu autori: Zoran Ferić, Borben Vladović, Goran Tribuson, Elvis Bošnjak i Ivan Rogić Nehajev.
Vijest • 11.05.2021.

Raspisan natječaj za Nagradu Fric 2020/21.

Tjednik Express raspisao je novi natječaj za Nagradu Fric koja se dodjeljuje godišnje za knjigu fikcijske proze napisanu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju 1. 7. 2020. - 30. 6. 2021. godine. Knjige za Nagradu Fric mogu kandidirati izdavači ili autori, a zadnji rok za slanje knjiga je 1. 9. 2021.
Vijest • 08.05.2021.

Roman Damira Karakaša 'Sjećanje šume' osvojio talijansku književnu nagradu 'Premio ITAS del Libro di montagna'

Hrvatski književnik Damir Karakaš proglašen je jednim od dobitnika talijanske književne nagrade “Premio ITAS del Libro di montagna” za roman 'Sjećanje šume'. Ove godine za nagradu su konkurirale knjige pedesetak talijanskih izdavača, a “Sjećanje šume” osvojilo je nagradu u kategoriji književnosti za mladež, te time i novčani iznos od dvije i pol tisuće eura.
Vijest • 07.05.2021.

Natječaj za dječje literarne radove 'Knjiga nije hrana, ali je poslastica'

Centar za kulturu Trešnjevka po četvrti put raspisuje natječaj za dječje književne radove 'Knjiga nije hrana, ali je poslastica'. Natječaj traje pet mjeseci, i namijenjen je djeci od osam do šesnaest godina. Radovi se svrstavaju u tri dobne kategorije, a najbolji imaju priliku osvojiti vrijedne nagrade.
Vijest • 19.04.2021.

U petak jubilarna Noć knjige s više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske

U petak 23. travnja održava se Noć knjige. Pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu, Noć knjige jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi s tisućama organizatora programa i stotinama tisuća sudionika diljem Hrvatske.
Vijest • 17.04.2021.

Finalisti 15. književne nagrade 'Anto Gardaš'

Prosudbeno povjerenstvo književne nagrade 'Anto Gardaš' donijelo je odluku o finalistima 15. književne nagrade 'Anto Gardaš' za najbolji roman ili knjigu pripovjedaka za djecu i mladež objavljenu u 2020. godini. Dobitnik/ca Nagrade bit će proglašena na rođendan omiljenog dječjeg pisca 21. svibnja 2021.