Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 04.09.2022.

Predstavljanjem novog romana Olje Savičević Ivančević 'Ljeta s Marijom' počinje 10. Festival svjetske književnosti

U nedjelju 4. rujna 2022. počinje 10. Festival svjetske književnosti. Olja Savičević Ivančević, jedna od naših najprevođenijih pjesnikinja i spisateljica, autorica romana 'Adio kauboju' i 'Pjevač u noći' te više knjiga poezije i knjiga za djecu, premijerno će na Festivalu predstaviti svoj novi roman 'Ljeta s Marijom'.
Vijest • 04.09.2022.

Damir Karakaš dobitnik književne nagrade 'Meša Selimović' za roman 'Okretište'

Kao i svake godine vrhunac književnih susreta Cum Grano Salis u Tuzli bila je svečana dodjela ugledne književne nagrade 'Meša Selimović' koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Ovogodišnji dobitnik je Damir Karakaš za roman 'Okretište'.
Vijest • 01.09.2022.

Pet finalista V.B.Z.-ove književne nagrade 2022.

Za V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2022., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kuna, zaprimljena su 92 rukopisa pod šifrom. U drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija među 10 polufinalista odabrali su pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih.
Vijest • 14.08.2022.

Salman Rushdie se oporavlja nakon napada nožem

Pisac Salman Rushdie skinut je s respiratora i govori dok se oporavlja od uboda nožem u SAD-u. Rushdie, čiji je roman 'Sotonski stihovi' doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je napadnut na književnom okupljanju.
Vijest • 20.07.2022.

U 94. godini preminuo akademik Viktor Žmegač

U Zagrebu 20. srpnja u 94. godini napustio nas je Viktor Žmegač, istaknuti akademik, sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti i muzikolog. Rođen na isti dan kao i Johann Sebastian Bach, skladatelj kojega je najviše volio, Viktor Žmegač bio je erudit i poliglot široke humanističke naobrazbe, 'homo universalis' kozmopolitskoga kova.
Vijest • 30.06.2022.

Izborna sjednica Zajednice nakladnika i knjižara pri HGK izabrala novog/starog predsjednika – Slavka Kozinu

Na danas održanoj višesatnoj sjednici Zajednice nakladnika i knjižara (ZNK) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) izabrano je novo vodstvo zajednice. Novi/stari predsjednik je Slavko Kozina iz nakladničke kuće Naša djeca, a njegov zamjenik je Zvonimir Čimić iz Znanja. Izabrano je i novo Vijeće ZNK, kao i novi Poslovnik o radu.
Vijest • 24.06.2022.

Objavljen uži krug nagrade 'Josip Tabak' za najbolje prijevode u 2021.

U svrhu unapređivanja kvalitete hrvatskoga književnog prevodilaštva, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje književne prijevode u protekloj godini. Povjerenstvo za dodjelu Nagrade za životno djelo i prijevod godine odabralo je naslove koji ulaze u uži krug godišnje nagrade 'Josip Tabak' za 2021. godinu.