Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 14.04.2023.

Noć knjige 2023. – počinje naše najmasovnije slavlje knjiga i čitanja

Ovogodišnja manifestacija temom 'Sanjaju li roboti električne knjige?' propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.
Vijest • 13.04.2023.

Uzmi šest: Šest balkanskih autorica u engleskom prijevodu

Prozni tekstovi Magdalene Blažević (Bosna i Hercegovina), Tatjane Gromače (Hrvatska), Vesne Perić (Srbija), Natali Spasove (Sjeverna Makedonija), Ane Svetel (Slovenija) i Sonje Živaljević (Crna Gora) objavljeni su u Velikoj Britaniji u novoj ženskoj proznoj zbirci 'Take Six: Six Balkan Women Writers', u prijevodu Willa Firtha i izdanju naklade Dedalus Books.
Vijest • 07.04.2023.

Raspisan natječaj za književnu nagradu 'Tin Ujević' 2023.

Društvo hrvatskih književnika raspisalo je natječaj za književnu nagradu 'Tin Ujević', koja se dodjeljuje za novu zbirku pjesama i sastoji od diplome i novčanog iznosa. Nakladnici i autori mogu sudjelovati na natječaju zbirkama koje su objavljene u vremenu od svibnja 2022. do svibnja 2023. Zbirke treba poslati do 5. svibnja 2023.
Vijest • 04.04.2023.

Ivana Butigan i Nikola Šerventić dobitnici nagrada Prozak i Na vrh jezika za 2022.

Žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Kruno Lokotar i Marko Pogačar osamnaesti je put (za godinu 2022.) dodijelio nagrade Prozak i Na vrh jezika za najbolje rukopise autora do 35 godina starosti. Dobitnica nagrade Prozak za najbolji prozni rukopis je Ivana Butigan, a dobitnik nagrade Na vrh jezika je Nikola Šerventić za rukopis zbirke poezije.
Vijest • 24.03.2023.

Donesen program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci od najranije dobi

Vlada Republike Hrvatske donijela je program 'Rođeni za čitanje' – nacionalni program poticanja čitanja djeci s ciljem da se kroz višegodišnje aktivnosti na nacionalnoj razini promiče čitanje od najranije dobi i bavi se predškolskom djecom kao čitateljima uz aktivnu ulogu pedijatara, ali i roditelja.
Vijest • 09.03.2023.

Objavljena zbirka kratkih priča s regionalnog natječaja Biber 05

Na peti natječaj Biber pristiglo je ukupno 473 priča. Nagrađene su četiri priče i to autorice Ane Kutleše iz Zagreba, Lidije Deduš iz Varaždina, Ante Storića iz Šibenika i Miloša Perišića iz Aranđelovca, a dvadeset i pet priča uvršteno je u zbirku. Priče je odabrao žiri u sastavu: Lejla Kalamujić, Kalina Maleska i Olja Savičević Ivančević.
Vijest • 07.03.2023.

Martina Vidaić jedna je od 13 nominiranih za Nagradu Europske unije za književnost (EUPL) 2023.

Hrvatska autorica Martina Vidaić sa svojim romanom 'Stjenice' jedna je od 13 nominiranih za Nagrade Europske unije za književnost (EUPL) 2023, koja prepoznaje nove književne talente diljem Europe. Dobitnik nagrade EUPL za 2023. i dobitnici pet posebnih priznanja bit će proglašeni 28. travnja na Sajmu knjiga u Leipzigu.