Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 19.02.2024.

Diana Burazer dobitnica nagrade 'Ante Zemljar' za 2024.

Prosudbeno povjerenstvo Hrvatskog književnog društva donijelo je odluku da se nagrada 'Ante Zemljar' dodjeli književnici Diani Burazer. Nagrada se sastoji od diplome, medaljona s likom književnika Ante Zemljara i umjetničke fotografije s motivima otoka Paga. Svečano uručenje nagrade 'Ante Zemljar' bit će u četvrtak 22. veljače u MKD Ilinden u Rijeci.
Vijest • 08.02.2024.

Znate li po kojim se učiteljicama i učiteljima zovu zagrebačke ulice?

Hrvatski školski muzej objavio je novu virtualnu izložbu na e – Školskom, 'Učiteljice i učitelji u zagrebačkim ulicama', autorice dr. sc. Štefke Batinić, knjižničarske savjetnice i kustosice Hrvatskog školskog muzeja. U prvoj fazi ovog malog projekta izdvojili su deset učitelja i dvije učiteljice po kojima su nazvane zagrebačke ulice...
Vijest • 05.02.2024.

Raspisan natječaj za 18. Hrvatsku književnu nagradu 'Anto Gardaš'

Raspisan je natječaj za 18. Hrvatsku književnu nagradu 'Anto Gardaš' za najbolji roman ili zbirku pripovijedaka za djecu i mladež. Natjecati se mogu nakladnici i autori/autorice prvih izdanja romana ili zbirki pripovijedaka za djecu i mladež, objavljenih u 2023. godini. Knjige je potrebno poslati do 15. ožujka 2024.
Vijest • 02.02.2024.

Književni natječaj Lapis Histriae 2024 : Gramatika zaborava

Gradska knjižnica Umag raspisala je 19. Međunarodni književni natječaj Lapis Histriae za kratku priču na temu 'Gramatika zaborava'. Zaborav može biti neutralni filter, može se koristiti kao režimsko oružje za represiju, ali može biti i uvjet za iscjeljenje, za budući (su)život: svi ti momenti ulaze u njegovu 'gramatiku'. Priče je potrebno poslati do 31. 3. 2024.
Vijest • 02.02.2024.

Ciklus radionica poezije 'Rapsodije Gornje i Donje Dubrave'

'Rapsodije Gornje i Donje Dubrave' ciklus je besplatnih radionica poezije Betine Ilić Grički i Anete Vladimirov koje će se kroz osam susreta održati od 17. veljače do 13. travnja u Kulturnom centru Narodnog sveučilišta Dubrava. Dvomjesečno putovanje kroz eksperimentalnu poeziju završava 20. travnja na javnom čitanju u Narodnom sveučilištu Dubrava.
Vijest • 15.01.2024.

U iščekivanju prosinačkih rezultata pogledajte 'jesensku' Top listu najprodavanijih knjiga u hrvatskim knjižarama

I dok još uvijek čekamo izvješća iz knjižara o prodaji za mjesec prosinac, kako bismo mogli kompletirati godišnju Top listu najprodavanijih knjiga u 2023. prema podacima iz knjižara, pogledajmo što se događalo u 'kaotičnim' jesenskim mjesecima koje, kao i svake godine, obilježava Sajam knjiga Interliber u Zagrebu, koji sasvim izvjesno u znatnoj mjeri utječe na knjižarsku prodaju.
Vijest • 09.01.2024.

Natječaj za Nagradu 'Grigor Vitez' za 2023. godinu

Otvoren je Natječaj za Nagradu 'Grigor Vitez', najstariju hrvatsku nagradu za dječju književnost i ilustraciju, koja se dodjeljuje od 1967. godine, u organizaciji Saveza društava 'Naša djeca' Hrvatske. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i statue 'Ptica'. Natječaj je otvoren do 26. siječnja 2024.