Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 14.06.2022.

Marija Andrijašević dobitnica je 15. književne nagrade tportala za roman 'Zemlja bez sutona'

Marija Andrijašević dobitnica je 15. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman. Njezin prvi roman 'Zemlja bez sutona', u izdanju Frakture, donio joj je ovo vrijedno priznanje, koje uključuje i novčanu nagradu u vrijednosti od 50 tisuća kuna te audioizdanje na platformi Book&Zvook.
Vijest • 14.06.2022.

Predstavljena humanitarna akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika

U Knjižnicama grada Zagreba predstavljena je akcija otkupa knjiga ukrajinskih nakladnika i njezina distribucija narodnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj. Akcijom kojom su osigurane kutije knjiga za više od 200 knjižnica pomaže se izdavačima u Ukrajini da nastave svoju djelatnost, a onima koji su spas potražili u Hrvatskoj iskazuje gostoprimstvo i potpora.
Vijest • 10.06.2022.

Pisci, prevoditelji i samostalni umjetnici kontra prijedlogu novog ugovora između HRT-a i Vlade RH

HRT se postavlja neprilično i monopolistički kada autorima nudi ugovore za njihova djela, štiti ga moćna pravna služba koja je velikoj većini autora nedostupna pa se u ugovorima uglavnom mogu baviti svojim pravima, obaveze se zanemaruju. No onda dolazimo do nepobitne činjenice – u Ugovoru nema stavke koja kvalitetu programa čini obavezujućom.
Vijest • 08.06.2022.

8. natječaj Piširiši za najbolju slikovnicu, tema Klasika u novom ruhu

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade/Klub prvih pisaca raspisuje 8. natječaj Piširiši za najbolju slikovnicu, s temom 'Klasika u novom ruhu'. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije: za najbolji tekst i za najbolje ilustracije. Rukopisi i ilustracije šalju se do 26. lipnja 2022.
Vijest • 06.06.2022.

11. Književnu nagradu 'Edo Budiša' dobio Igor Ivko za knjigu 'Nepovredivo mjesto'

U konkurenciju 11. Književne nagrade 'Edo Budiša' ove su godine ušli autori i autorice do 35 godina starosti kojima je u 2021. godini objavljena zbirka kratkih priča. Od 11 autora i autorica koji su ušli u finale, žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Igor Ivko za zbirku priča 'Nepovredivo mjesto'.
Vijest • 24.05.2022.

Natječaj za Nagradu Fran Galović 2022.

Podravsko-prigorski ogranak Društva hrvatskih književnika i Grad Koprivnica raspisuju natječaj za Nagradu 'Fran Galović' za 2022. godinu. Nagrada se dodjeljuje za najbolju knjigu hrvatskih autorica/autora na temu zavičaja i/ili identiteta. Natječaj je otvoren do 1. srpnja 2022.
Vijest • 23.05.2022.

Nagrada Lapis Histriae 2022 Lei Čorak za priču 'Odbrojavanje'

Na 17. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae, koji organizira Forum Tomizza, na temu KAOSKAIROS ove godine je pristigla 201 priča na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, bosanskom, srpskom i crnogorskom jeziku. Stručni žiri odlučio je da nagradu dobije Lea Čorak (Zagreb) za priču 'Odbrojavanje'.