Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 04.01.2024.

Vlada Republike Hrvatske 2024. godinu proglasila 'Godinom Marka Marulića'

Vlada Republike Hrvatske 2024. godinu odlučila je proglasiti 'Godinom Marka Marulića' u povodu 500. obljetnice njegove smrti 5. siječnja 1524. godine. Marko Marulić pokazao je kako se može istodobno biti i kozmopolit – Europejac i samosvjestan Hrvat koji čuva svoj nacionalni identitet, a tu je poruku i u svojemu djelu jasno isticao.
Vijest • 16.12.2023.

Ivana Šojat dobitnica Nagrade Fric 2023. za roman 'Sama'

Ivana Šojat ovogodišnja je dobitnica nagrade Fric za fikcijsku prozu s romanom 'Sama'. U romanu, kroz priču o Mirni, ženi u 38. godini života, prevoditeljici koju okolina, a posebice roditelji, ne razumiju i ne odobravaju njezinu rastavu, progovara o transgeneracijskoj traumi i otvara žensku perspektivu.
Vijest • 16.12.2023.

Proglašene najbolje hrvatske knjižare (antikvarijati, striparnice) u 2023. godini

Nagrade najboljim knjižarama, priznanja koju je kao podršku knjižarskoj djelatnosti 2021. u 'Godini čitanja' pokrenulo Ministarstvo kulture i medija, dodijeljene su jučer u knjižari Znanje u Zagrebu, prošlogodišnjoj dobitnici nagrade. Osim ocjene stručnog žirija u ovogodišnjem izboru prikupljeno je ukupno 11 374 elektroničkih glasova publike za 36 knjižara iz 11 gradova u Hrvatskoj.
Vijest • 12.12.2023.

Predstavljanje romana 'Narančasti otok' Margarete Vidmar i Darka Matića

Predstavljanje romana 'Narančasti otok', prvog romana Margarete Vidmar i Darka Matića, održat će se u četvrtak, 14. prosinca u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Uz autore, o junacima ovoga šarmantnog romana za djecu govorit će urednica u Profilu Ivana Žderić.
Vijest • 12.12.2023.

Hrvatsko pjesničko polje / Le champ poétique croate

U Akademiji Kraljevine Maroka u Rabatu bit će predstavljena hrvatska poezija u izvorniku i francuskom prijevodu. Svi prijevodi objavljeni su u nizu Domaine croate/Poésie francuske izdavačke kuće L'Ollave, koji uređuju Jean de Breyne (glavni urednik), Martina Kramer, Brankica Radić i Vanda Mikšić.
Vijest • 28.11.2023.

Trilogija 'Glembajevi' Miroslava Krleže po prvi put u cijelosti objavljena u Francuskoj

Sve tri drame čuvenog dramskog ciklusa 'Glembajevi' Miroslava Krleže (Gospoda Glembajevi, U agoniji i Leda) prvi put su u cijelosti prevedene na francuski jezik i objavljene u nakladi Prozor-éditions. Objavljivanje ove trilogije važan je korak koji omogućuje 'Glembajevima' da se konačno susretnu s francuskim i frankofonim čitateljima.
Vijest • 17.11.2023.

Natječaj za najbolju kratku priču metaFORA2024. – budi karakter

Knjižnica Vladimira Nazora u Zagrebu raspisuje natječaj za najbolju kratku priču metaFORA2024. – budi karakter, u odrasloj i dječjoj konkurenciji. Ove godine metaFORA stavlja u fokus lik kao temeljni gradivni element svake priče. Natječaj je otvoren do 15.3.2024.