Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Vijest • Piše: N.B. - MV • 12.03.2024.

Zagreb ostaje bez najveće knjižare u strogom centru grada - zatvara se Hoću knjigu Megastore

Hoću knjigu Megastore, foto: HK

Jučer je brojnim izdavačima i svim ostalim poslovnim partnerima čije proizvode prodaju stigao dopis iz Hoću knjigu menadžmenta kojim se obavještavaju da se uskoro zatvara njihova najveća knjižara, Hoću knjigu Megastore u Zagrebu (Bogovićeva 7). Kako navode u dopisu "zbog isteka ugovora primorani smo izaći iz prostora zaključno s 15.4.2024., a paralelno planiramo otvorenje nove knjižare u zagrebačkom Kaptol centru na ljeto 2024. godine."

Tako Zagreb ostaje bez najveće knjižare u strogom centru grada, jer Hoću knjigu Megastore svojim je prostornim kapacitetima premašivao okolne knjižare kao što su Knjižara Ljevak, Školska knjiga (Arkadia) i Znanje.

Iako su, dakle, najavili da će s početkom ljeta otvoriti novu knjižaru u Kaptol centru koja će raspolagati s cca 300 m2 prodajnog prostora (što je znatno manje od Megastorea), dodatno je loše da će Zagreb ostati bez knjižare koja je osim velike ponude knjiga i raznovrsnog popratnog ne-knjižnog asortimana organizirala i vrlo dobro posjećena predstavljanja knjiga i tribine kojima je mogao prisustvovati veći broj posjetitelja nego li ih uobičajeno stane u druge zagrebačke knjižare.

Bila bi ljepša vijest da se s vremenom Hoću knjigu Megastore razvio u još bolju knjižaru koja bi u svojoj ponudi imala praktično sva izdanja hrvatskih nakladnika, od onih komercijalnih pa do onih manje komercijalnih i skroz specijaliziranih izdavača, no na žalost to nismo dočekali, iako je Megastore jedini od svih knjižara u Hrvatskoj imao takav prostorni ali i lokacijski potencijal. 

Vjerojatno je da zatvaranje Hoću knjigu Megastorea neće prouzročiti veći potres (čitaj: reakcije!) na činjenicu da centar Zagreba ostaje bez jedne reprezentative knjižare, budući da proces izmještanja većih knjižara mahom u trgovačke centre (ili trajno zatvaranje knjižara) nije pojava od jučer. S obzirom koliko se pažnje bilo od države bilo od strane gradova kroz sva ova desetljeća poklanjalo razvoju knjižarstva u Hrvatskoj, ispada da je Megastore, i ne samo kao dio knjižarskog lanca Hoću knjigu, preživio zapravo popriličan broj godina, počevši od 2004. kada ga je otvorio Profil, tada jedan od najvećih hrvatskih izdavača, i kada se prostirao na čak 5 etaža, uključujući i podrumski prostor.

Tko će useliti u prostor u kojem će još nekoliko idućih tjedana egzistirati Hoću knjigu Megastore za sada još nije poznato, no čuda se ne događaju i to sasvim sigurno neće biti neka nova knjižara. 

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –