Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

Vijest ×

Vijest • 02.11.2023.

Zrinka Posavec dobitnica Nagrade 'Dragutin Tadijanović' 2023.

Hrvatska pjesnikinja i glazbenica Zrinka Posavec dobitnica je ovogodišnje Nagrade 'Dragutin Tadijanović' koju dodjeljuje Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Nagrada joj je dodijeljena za knjigu 'Maria Callas se baca u more' koju je 2022. objavila izdavačka kuća Fraktura.
Vijest • 30.10.2023.

Čaj i knjiga savršeno se nadopunjuju na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga na ZV-u

Čaj i knjiga, dva su svijeta koja se međusobno savršeno nadopunjuju. Kao što čaj zagrijava tijelo, tako i riječi knjige zagrijavaju dušu. Ova dva zadovoljstva često idu ruku pod ruku, stvarajući osjećaj mira i spokoja svima koji traže bijeg od svakodnevnice. A gdje možemo spojiti ta dva mala zadovoljstva i doživjeti eksploziju sreće? Samo na jednom mjestu, na Interliberu, međunarodnom sajmu knjiga na...
Vijest • 30.10.2023.

Natječaj za književnu nagradu 'Tea Benčić Rimay' 2023.

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak objavljuje natječaj za književnu nagradu 'Tea Benčić Rimay'. Nagrada se dodjeljuje kao doprinos potpori i vrjednovanju najboljih književnih ostvarenja za pjesmu u prozi. Nagrada se sastoji od objavljivanja nagrađenog rukopisa i novčanog iznosa od 600,00 €. Natječaj je otvoren do 19. studenoga 2023.
Vijest • 27.10.2023.

Natječaj za rezidencijalni program 'Marko Marulić' u Splitu u 2024. godini

Udruga Kurs raspisuje novi natječaj za rezidencijalni program 'Marko Marulić' u Splitu, namijenjen stranim autorima i prevoditeljima, istraživačima s područja književnosti, vizualnih i audiovizualnih umjetnosti te ostalih izvedbenih umjetnosti. Organizator pokriva: smještaj, putni trošak te honorar. Rok za slanje prijava je 15. 12. 2023.
Vijest • 25.10.2023.

Nagrada 'Predrag Matvejević' 2023. Robertu Perišiću

U iznimno jakoj konkurenciji između 120 pristiglih knjiga, proze, poezije, eseja pa i kazališnih komada, dobitnik književne nagrade 'Predrag Matvejević' za 2023. godinu je Robert Perišić za roman 'Brod za Issu'. Svečano uručenje nagrade održat će se u kazalištu Gavella u Zagrebu, 4.11. u prisustvu autora, članova žirija i brojnih finalista...
Vijest • 16.10.2023.

Saznajte tko su finalistice i finalisti Nagrade 'Fran Galović' 2023.

Nagrada 'Fran Galović' dodjeljuje se za najbolje samostalno objavljeno književno djelo hrvatskih autora na temu zavičaja i/ili identiteta. Prosudbeno povjerenstvo za ovogodišnju nagradu, koje je djelovalo u sastavu Mario Kolar (predsjednik), Julijana Matanović i Zlatko Krilić, od 79 knjiga pristiglih na natječaj, odabralo je 10 finalistica i finalista.
Vijest • 11.10.2023.

Međunarodni književni festival Poligon u Mostaru o temi odnosa književnosti i konzumerizma

Međunarodni književni festival Poligon održat će se u Mostaru od 12. do 14. listopada 2023. u Klubu knjige Ivo Andrić, a u goste stižu autori/ce iz Hrvatske, Srbije i BiH: Jana Prević Finderle, Alen Brlek, Jelena Paligorić Sinkević, Mili Đukić, Andrija Škare i Igor Borozan. Tema ovogodišnjeg programa je odnos književnosti i konzumerizma.