Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 17.12.2020.

Pjesničko čitanje 'Sloboda mašte'

Hrvatski P.E.N. centar organizira pjesničko čitanje 'Sloboda mašte', u kojem će sudjelovati domaći i strani pjesnici i pjesnikinje. Gotovo 100 godina PEN se zalaže za slobodu izražavanja. Također se zalaže i vjeruje u slobodu empatične mašte, prepoznajući da mnogima nije bilo dano da ispričaju vlastite priče. To je dovelo i do potrebe za manifestom o slobodi mašte.
Vijest • 16.12.2020.

'Poezija u pokretu' u zagrebačkim tramvajima i autobusima

'Poezija u pokretu' projekt je nakladničke kuće V.B.Z., koji već drugu godinu zaredom u javni prijevoz grada Zagreba donosi poeziju domaćih i inozemnih autora. Među zastupljenim pjesnicima i pjesnikinjama su Carol Ann Duffy, Tonko Maroević, Lana Derkač, Andrijana Kos Lajtman, Ivica Prtenjača, Mirela Priselac Remi i Irena Matijašević.
Najava • 16.12.2020.

Predavanje 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?'

Predavanje Ivane Kuhar 'Nepoznata Zagorka: Što se krije u Hrvatskom državnom arhivu?' održat će se u srijedu 16. prosinca putem Zoom platforme. Ovo izlaganje donosi sažet pregled dokumentacije u Hrvatskom državnom arhivu raspršene u osamnaest različitih fondova i zbirki s ciljem rasvjetljavanja poznatih i nepoznatih fragmenata Zagorkinog života.
Najava • 14.12.2020.

Predstavljanje slikovnice 'Zagrljaj' Davida Grossmana i Michal Rovner

Predstavljanje slikovnice 'Zagrljaj' koju je napisao izraelski pisac David Grossman, a oslikala Michal Rovner, održat će se u ponedjeljak, 14. prosinca u 20 sati preko aplikacije Zoom. O knjizi će govoriti urednica Lara Hölbling Matković, prevoditeljica Laila Šprajc, književna kritičarka Anda Bukvić Pažin i Ana Marija Španić, psihologinja iz Poliklinike za djecu i mlade u Zagrebu.
Vijest • 11.12.2020.

Novi broj časopisa 'Relations' 1-4/2020.

Pjesnički dio ovogodišnjeg časopisa 'Relations' sadrži izbor iz poezije Delimira Rešickog, koji potpisuje nagrađivani pjesnik i kritičar Davor Ivankovac. Uz svojevrsni presjek djelovanja jednog od naših najznačajnijih suvremenih pjesnika, prozni pak dvobroj predstavlja pripovijetke istaknute i nagrađivane autorice mlađe generacije, Ivane Rogar.
Najava • 02.12.2020.

Ciklus Držić u ZKM-u otvara 'Granatiranje' Dine Pešuta

Zagrebačko kazalište mladih započinje s online prikazivanjem dramskih tekstova nagrađenim Nagradom Marin Držić za 2019. godinu, koje možete pogledati u scenskoj režiji i u video formatu u izvedbi glumaca ZKM-a. Ciklus otvara u srijedu 2. prosinca prvonagrađeni tekst Dine Pešuta 'Granatiranje' u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović.
Vijest • 01.12.2020.

Goranovo proljeće raspisuje natječaj 'Goran za mlade pjesnike'

Nastojeći stimulirati stvaralaštvo mladih pjesnika u Republici Hrvatskoj i drugdje gdje postoji književna aktivnost na hrvatskom jeziku, Goranovo proljeće raspisuje natječaj za nagradu 'Goran za mlade pjesnike'.