Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 17.11.2022.

Književnost čita znanost, znanost čita književnost: Pričati i pisati o toksičnim vezama i nasilju

Na novoj tribini 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' u središtu je interesa knjiga Milice Vučković, 'Smrtni ishod atletskih povreda' i neke teme kojima se ona bavi, a to su nasilje, narcizam, evolucija nasilja, veze između narcisoidnosti i nasilja te postavljanje osobnih granica u takvim slučajevima.
Najava • 22.11.2022.

O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu: Maja u redakciji

Sljedeća tribina iz ciklusa 'O čemu govorimo kad govorimo o seksizmu' usmjerit će pogled na medije koji u velikoj mjeri oblikuju našu stvarnost. Od toga što promoviraju, 'podjele poslova' i rodne zastupljenosti prema 'važnosti' tema, vizualnog tretiranja žena u medijima, te odnosa između glavnih urednika / urednica i onih koji obavljaju većinu posla.
Najava • 17.11.2022.

Predavanje Veronike Novoselac 'Zagorka – mjesto sjećanja?'

U sklopu Ciklusa predavanja u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke predavanje 'Zagorka – mjesto sjećanja?' održat će Veronika Novoselac. Izlaganje će tematizirati razvoj recepcije prve novinarke i najčitanije hrvatske književnice Marije Jurić Zagorke, uz neka od značajnijih mjesta sjećanja o kojima je pisala u svojim romanima.
Vijest • 15.11.2022.

ZELENA metaFORA2023. – natječaj za kratku priču

Knjižnica Vladimira Nazora pokreće, jedanaestu godinu zaredom, natječaj za kratku priču – ovaj puta to je ZELENA metaFORA 2023.! Jedanaesta metaFORA izrasta iz zemlje, okoliša, sluša govor biljaka i drveća, diše kroz vjetar, vodu i zrak, zeleni se od trave i ideja koje će obnoviti svijet! Natječaj je otvoren do 15. 3. 2023.
Najava • 15.11.2022.

Razgovor o knjizi 'Gospodar pčela' Luke Ivkovića

Umjetnička organizacija Maximum poziva na susret s Lukom Ivkovićem i razgovor o knjizi pjesama 'Gospodar Pčela' (Treći Trg, 2022.) nagrađenoj na regionalnom natječaju Trećeg Trga i Beogradskog festivala poezije i knjige, za autore mlađe od 35 godina. O knjizi će govoriti Luka Ivković, Neva Lukić i Ivan Herceg.
Najava • 11.11.2022.

Razgovor povodom 130. godišnjice rođenja Ive Andrića

Razgovor povodom 130. godišnjice rođenja Ive Andrića održat će se u petak 11. studenog u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O liku i djelu ovog dobitnika Nobelove nagrade za književnost razgovarat će književnik Miljenko Jergović i autor Andrićeve biografije 'Vatra u vatri', Michael Martens. Odabrane dijelove iz knjige 'Nesanica' čitat će glumac Livio Badurina.
Najava • 10.11.2022.

Predstavljanje knjige 'Islam i ljudska prava' Ajle Čustović

Predstavljanje knjige 'Islam i ljudska prava' Ajle Čustović održat će se u četvrtak 10. studenoga u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O knjizi koja nije pisana sa stajališta kritičnosti prema islamu, ali ni sa stajališta plitke apologetike, uz autoricu će govoriti prof. Enes Kulenović te prof. Zoran Kurelić, dok će razgovor moderirati urednica Nives Tomašević.