Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 18.03.2021.

Pisci na Baniji: Ena Katarina Haler, Neva Lukić i Dinko Telećan

U sklopu književne tribine 'Pisci na Baniji', u Petrinji gostuju članovi Hrvatskog društva pisaca: Dinko Telećan, Ena Katarina Haler i Neva Lukić. Tribina će se održati u nedjelju 14. ožujka na livadi kraj kontejnera Udruge Iks u Radićevoj 21 (malo iza spomenika). U slučaju lošeg vremena, događaj će biti u šatoru na lokaciji.
Najava • 12.03.2021.

Predstavljanje romana 'Doručak' Dinka Mihovilovića

Predstavljanje romana 'Doručak' Dinka Mihovilovića održat će se u petak 12. ožujka na Facebook stranici Hena com - knjige koje se pamte. O knjizi će govoriti Jagna Pogačnik (književna kritičarka), Marina Vujčić (urednica) i Dinko Mihovilović (autor).
Vijest • 11.03.2021.

Pozivni natječaj za dodjelu 'Nagrade Vladimir Nazor' za 2020. godinu

Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' raspisao je pozivni natječaj za dodjelu 'Nagrade Vladimir Nazor' za 2020. godinu. Nagrada se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma. Prijedlozi se zaprimaju do 6. travnja 2021. godine.
Najava • 12.03.2021.

Tribina Razotkrivanje: Rawi Hage

Tribina Razotkrivanje s Rawijem Hageom, autorom romana 'Bejrutsko Društvo paklenog plamena' održat će se u petak 12. ožujka u Knjižari Fraktura u Zagrebu. Uz autora, koji će sudjelovati putem Zooma, o knjizi će govoriti prevoditeljica Iva Karabaić i urednik Seid Serdarević.
Najava • 08.03.2021.

Predstavljanje finalista nagrade Ivan Goran Kovačić

Uoči proglašenja dobitnice ili dobitnika Nagrade Ivan Goran Kovačić, koje je najavljeno za 15. ožujka 2021., finalistice i finalisti nagrade, Alen Brlek, Stipe Grgas, Marijana Radmilović, Evelina Rudan i Nada Topić, bit će predstavljeni serijom online razgovora koje će moderirati Sanja Baković.
Vijest • 04.03.2021.

Odabrane najljepše oblikovane hrvatske knjige objavljene u 2020. godini

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu zaključila je natječaj Hrvatska lijepa knjiga za 2020. Godinu. Na natječaj je pristiglo rekordnih 210 izdanja, od kojih je ocjenjivački sud, u čijemu su sastavu bili Luka Gusić, Danijel Srdarev, Nives Tomašević te viša kustosica Maja Karić, djelatnica Grafičke zbirke NSK, izabrao njih 18.
Najava • 26.02.2021.

Književni petak : Tradicija, baština i ideologija

O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, govorit će Sanja Horvatinčić, Dinko Kreho i Ana Kutleša.