Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 23.01.2023.

Predstavljanje knjige 'Kritika političkog uma' Zlatka Kramarića

[PROMOCIJA ODGOĐENA ZBOG BOLESTI SUDIONIKA!] Predstavljanje knjige 'Kritika političkog uma' Zlatka Kramarića održat će se u ponedjeljak 23. siječnja u prostoru HKD Napredak – Napretkov kulturni centar u Zagrebu. O knjizi koja je svojevrsni kritički dnevnik istaknutih kulturno političkih toposa suvremene hrvatske povijesti, govorit će Vanda Galić-Babić, novinarka Ivana Petrović te autor Zlatko...
Najava • 20.01.2023.

Predstavljanje knjige eseja Davora Šalata 'Povećalo za poeziju'

Knjiga eseja o pjesništvu Davora Šalata 'Povećalo za poeziju' bit će predstavljena u petak 20. siječnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Opsežnu knjigu koja tematizira nekoliko generacija hrvatskih pjesnika i njihovih djela uz autora, predstavit će Tin Lemac, Andrijana Kos Lajtman i urednik knjige Luka Šeput.
Najava • 19.01.2023.

Putopisna tribina Ivan Đogić: Iran u prezentu

Predstavljanje knjige i putopisna tribina Ivan Đogić: Iran u prezentu održat će se u četvrtak 19. siječnja u Knjižnici Vjekoslava Majera u Zagrebu. Kratak autorov boravak u Hrvatskoj poslužio je kao prigoda da se putopisnom tribinom razbiju medijske i osobne predrasude te sazna više o ovoj prelijepoj zemlji i njezinim stanovnicima.
Vijest • 16.01.2023.

Natječaj za Nagradu Višnja Machiedo za 2022. godinu

Hrvatski PEN centar raspisuje natječaj za Nagradu Višnja Machiedo. Godišnja nagrada dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo napisano na hrvatskom jeziku u produkciji nakladnika registriranih u Republici Hrvatskoj i objavljeno u razdoblju od 15. prosinca 2021. do 15. prosinca 2022. godine. Rok za predaju je 28. 2. 2023.
Najava • 18.01.2023.

Tribina Studentska riječ: Kultura narcizma

Tribina Studentska riječ na temu 'Kultura narcizma' održat će se u srijedu 18. siječnja u Gradskoj knjižnici u Zagrebu. O vezi između pojma narcizma koji je 1914. godine uveo Freud i trenutne ideološke paradigme u kojoj živimo, govorit će urednik i voditelj tribine Luka Mayer te gosti Oleg Filipović i Stanislav Matačić, psihijatri i psihoanalitičari.
Najava • 12.01.2023.

BestBook & Fraktura pozivaju na predstavljanje knjiga mjeseca

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca. U četvrtak 12. siječnja u Knjižari Fraktura (i online) o čak trima sjajnim knjigama razgovarat će spisateljica i književna kritičarka Ena Katarina Haler i pisac, književni kritičar i kolumnist Miljenko Jergović, a razgovor će moderirati glavni Frakturin urednik Seid Serdarević.
Vijest • 19.12.2022.

Natječaj za izbor tri nova neobjavljena dramska teksta u okviru projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices

Pozivaju se dramski pisci na sudjelovanje u Natječaju za izbor tri nova neobjavljena dramska teksta u okviru kazališnog projekta: Shadow Pandemic: Hidden Voices / Sjene pandemije: Skriveni glasovi. Natječaj je temeljen na širokoj temi o zlostavljanim i zanemarenim ženama tijekom pandemije Covid-19. Rok za slanje dramskih tekstova je 18. siječanj 2023.