Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

I.P. - MV ×

Najava • 07.06.2021.

Predstavljanje knjiga 'Zrinski i Frankopani' te 'Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku'

U Narodnoj knjižnici Vrbovec izdavačka kuća Meridijani predstavlja svoje dvije knjige: 'Zrinski i Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu' autora Dragutina Feletara, Hrvoja Petrića i Nevija Šetića te 'Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku' Ranka Pavleša. Povod je obilježavanje 400. godine rođenja Petra Zrinskog, rođenog upravo u Vrbovcu.
Najava • 05.06.2021.

Otvaranje 20. Festivala europske kratke priče

Otvaranje 20. Festivala europske kratke priče održat će se u nedjelju 6. lipnja u 19 sati u Kinu Tuškanac, razgovorom s jednim od najznačajnijih suvremenih američkih književnika, Paulom Austerom. Paul Auster pridružit će se putem Zooma, a s njim će razgovarati profesor Tomislav Brlek te umjetnički voditelj FEKP-a Roman Simić.
Najava • 07.06.2021.

Otvorenje 15. godišnje izložbe 'Od izvornika do prijevoda' i okrugli stol

Otvorenje 15. izložbe 'Od izvornika do prijevoda' Društva hrvatskih književnih prevodilaca održat će se u ponedjeljak 7. lipnja u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U sklopu otvorenja izložbe tradicionalno se održava okrugli stol, ove godine na temu 'Uloga stila u književnom prevođenju'.
Vijest • 02.06.2021.

Želimir Periš dobitnik je 14. književne nagrade tportala za roman 'Mladenka kostonoga'

Želimir Periš dobitnik je 14. književne nagrade tportala za najbolji hrvatski roman. 'Mladenka kostonoga', u izdanju OceanMora donijela mu je ovo vrijedno priznanje, koje uključuje i novčanu nagradu u vrijednosti od 50 tisuća kuna te statuu tipkovnice za roman koji je tportalov žiri ocjenio 'jedinstvenim književnim djelom koje obiluje humorom i ironijom'.
Najava • 04.06.2021.

Promocija strip-albuma 'Mzungu Luka' Domagoja Rapčaka

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku udruga Hrvatski autorski strip organizira promociju strip-albuma 'Mzungu Luka', vukovarskog strip-autora Domagoja Rapčaka. 'Mzungu Luka' je biografsko-putopisni strip-album, prvi u nizu kojeg je izdala novoosnovana udruga Hrvatski autorski strip koja okuplja, producira i promovira domaće strip-autore i njihove radove.
Najava • 06.06.2021.

20. Festival europske kratke priče: Otoci

Ove se godine FEKP održava u Zagrebu, na Visu i na Hvaru, a dvadeseti rođendan će proslaviti gostovanjem četvero izvanserijskih američkih pisaca, onih koji istinski stvaraju sliku suvremene književnosti, pisaca koji su za života ušli u kanon. Riječ je o Paulu Austeru, Siri Hustvedt, Lydiji Davis i Lorrie Moore, koji gostuju na zagrebačkom programu FEKP digital.
Vijest • 26.05.2021.

Omnibus koji spaja poeziju i film traži pjesnikinju/pjesnika

Neprofitna udruga Art Lab u potrazi je za autoricom ili autorom stihova koji će sa svojom pjesmom sudjelovati u jednom od osam segmenata malog kratkometražnog omnibusa 'Osam oblaka', koji spaja poeziju i film. Pozivaju se pisci iz Zagreba i okolice da raspišu segment 'Zahvalnost' i da svoje radove dostave najkasnije do 2. lipnja 2021.