Prilagodbe

Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel
Najava • Piše: MV Info • 06.04.2024.

Književne sudbine klasika: Pedro Lemebel
Održava se
08.04.2024. u 19h

Moj nježni toreadore, Pedro Lemebel

Tribina Književne sudbine klasika o jednom je od najvažnijih queer pisaca Latinske Amerike, ikoni njezine umjetničko-performerske, književne i popularne scene Pedru Lemebelu održat će se u ponedjeljak 8. travnja u 19 sati u Knjižari Fraktura.

Knjigu "Moj nježni toreadore" Pedra Lemebela objavila je nakladnička kuća Bodoni u prijevodu Borisa Dumančića. 

O knjizi će govoriti kazališni redatelj Ivica Buljan i Viša kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, voditeljica Zbirke fotografije, filma i videa te medijske umjetnosti Leila Topić, a razgovor će moderirati Frakturina urednica Sanja Jovičić. 

Ulomke iz knjige čitat će glumac Karlo Mlinar.

O autoru:

Pedro Lemebel jedan je od najvažnijih queer pisaca Latinske Amerike, ikona njezine umjetničko-performerske, književne i popularne scene. Lemebelovo najvažnije i najpoznatije literarno djelo roman je "Moj nježni toreadore" (Tengo miedo torero), koji je 2020. ekranizirao Rodrigo Sepulvede, čime je ponovno pokrenut val zanimanja za Lemebelovu iznimnu ličnost i opus. 

Lemebel je privukao pozornost javnosti 1986. performansom na sastanku ljevičarskih oporbenih stranaka. S naslikanim srpom i čekićem preko pola lica i na visokim potpeticama prekinuo je stranački skup i pročitao svoj "Manifest", što će biti samo nagovještaj njegovih budućnih društvenih "intervencija".

U svom se pisanju bavio položajem manjina i marginalnih skupina, od žena preko siromašnih do pripadnika LGBTQ+ zajednice, izmičući svim klišejima i svrstavanjima. Jedan je od rijetkih beskompromisnih pojedinaca koji je doživio pobjedu svojih civilizacijski važnih ideja, čijem je ostvarenju velikim dijelom i sam doprinio: Čile je od jedne ekstremno konzervativne i autokratske države koja je homoseksualizam smatrala devijacijom i bolešću postao društvo otvoreno za raznolikost. U romanu "Moj nježni toreadore" glas zajednice dao je fascinantnom junaku/junakinji, Tetki iz Kvarta, utjelovljenju svakovrsnih manjina, ali i velike ljubavi prema životu, zaigrane znatiželje za njega.

Lemebel je za širenje svojih ideja i životnih principa upotrebljavao različite medije, poput književnosti, publicistike, vizualnih umjetnosti i performansa, razbijajući sve konvencije, pomičući svojom kreativnom snagom umjetničke granice te nadahnjujući umjetnike i aktiviste širom svijeta.

O njegovu talentu koji se prelijevao i u sam jezik pisao je i Roberto Bolaño: "Lemebel ne mora pisati poeziju da bi bio najveći pjesnik moje generacije."

Pedro Lemebel

Moj nježni toreadore

  • Prijevod: Boris Dumančić
  • Bodoni 03/2024.
  • 192 str., tvrdi uvez + zaštitna kutija
  • ISBN 9789538398377

Pedro Lemebel bio je takva 'divlja aktivistička zvijer' koja je stvar pomicala naprijed u društvu punom nejednakosti kao što je čileansko, obilježeno klasnim predrasudama i konzervativnim moralom. S romanom 'Moj nježni toreadore' upisuje se u homoseksualnu povijest čileanske književne tradicije.

– Povezani sadržaj –

– Pretraži sve članke –