Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Vijest • 20.07.2022.

U 94. godini preminuo akademik Viktor Žmegač

U Zagrebu 20. srpnja u 94. godini napustio nas je Viktor Žmegač, istaknuti akademik, sveučilišni profesor, germanist, povjesničar književnosti i muzikolog. Rođen na isti dan kao i Johann Sebastian Bach, skladatelj kojega je najviše volio, Viktor Žmegač bio je erudit i poliglot široke humanističke naobrazbe, 'homo universalis' kozmopolitskoga kova.
Vijest • 15.07.2022.

Predstavljen drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije

Leksikografski zavod Miroslav Krleža predstavio je drugi svezak Hrvatske tehničke enciklopedije (HTE), djela koje prvi put na jednom mjestu donosi znanja o hrvatskoj tehnici, njezinoj povijesti i sadašnjem stanju, dajući presjek bogate hrvatske tehničke i industrijske baštine. Enciklopedija dolazi usporedno u mrežnome (tehnika.lzmk.hr) i tiskanom izdanju.
Vijest • 11.07.2022.

10 rukopisa u polufinalu V.B.Z.-ove književne nagrade

Izdavačka kuća V.B.Z. u siječnju 2022. godine osamnaesti je put raspisala javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine. Do 10. ožujka 2022., do kada je natječaj bio otvoren, zaprimljena su 92 rukopisa. Žiri je izabrao je 10 rukopisa koji su ušli u polufinale ovogodišnje nagrade.
Najava • 11.07.2022.

Zvonjava na Trešnjevci – petodnevni put oko svijeta s knjigama

U svojoj prvoj 'Zvonjavi na Trešnjevci', u sklopu Ljetnog diskonta kulture CeKaTe-a, naklada Mala zvona organizira petodnevni put oko svijeta s knjigama. Predstavljanja naslova iz nekoliko biblioteka bit će popraćena kreativnim programom povezanim s izabranim destinacijama – berbama knjiga i slikovnica, kvizovima, igrama i radionicama za djecu i odrasle.
Vijest • 06.07.2022.

Panorama hrvatskih pjesnikinja u jubilarnom broju makedonskog časopisa 'Književno žitie'

U jubilarnom, pedesetom broju makedonskog časopisa 'Književno žitie' objavljena je panorama suvremenih hrvatskih pjesnikinja. Predstavljanje časopisa održat će se koncem kolovoza na Struškim večerima poezije, na koje su pozvane pjesnikinje Andrijana Kos Lajtman, Sonja Manojlović, Sibila Petlevski, Darija Žilić i Ružica Cindori.
Vijest • 29.06.2022.

Stručni skup 'Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju'

Hrvatsko čitateljsko društvo svake godine povodom Međunarodnog dana pismenosti, 8. rujna, organizira stručni skup s ciljem okupljanja stručne javnosti i poticanja rasprava o pismenosti(ma) i dobrobitima čitanja u hrvatskom društvu. Ove godine održat će se stručni skup pod nazivom 'Kultura čitanja: što nam govore istraživanja o čitanju'.
Vijest • 24.06.2022.

Objavljen uži krug nagrade 'Josip Tabak' za najbolje prijevode u 2021.

U svrhu unapređivanja kvalitete hrvatskoga književnog prevodilaštva, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca svake godine dodjeljuje nagrade za najbolje književne prijevode u protekloj godini. Povjerenstvo za dodjelu Nagrade za životno djelo i prijevod godine odabralo je naslove koji ulaze u uži krug godišnje nagrade 'Josip Tabak' za 2021. godinu.