Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Vijest • 03.10.2023.

Top lista otkriva koje su se knjige najbolje prodavale tijekom vrućeg ljeta 2023.

Ljeto je iza nas, a prema rezultatima naše Top liste najprodavanijih knjiga koja se zasniva na podacima iz hrvatskih knjižara dosta ste vremena proveli odmarajući i čitajući knjige. Donosimo pregled prodaje tijekom srpnja i kolovoza prema podacima iz reprezentativog uzorka koji čine 40-ak knjižara, samostalnih ili u sklopu knjižarskih lanaca, a rezultate prezentiramo u 12, općih i tematskih top listi...
Najava • 04.10.2023.

Revija malih književnosti: Malta, pjesnička scena

Ove godine u fokusu Revije malih književnosti je malteška pjesnička scena, a u antologiji 'Odveć nježne riječi' predstavlja Karla Schembrija, Leanne Ellul, Nadiju Mifsud, Gioelea Galea i Murada Shuberta, po izboru pjesnika i sveučilišnog profesora Adriana Grime. Revija malih književnosti: Malta održava se 4. i 5. listopada u Booksi.
Vijest • 27.09.2023.

U Splitu otvoren 6. Mediteranski festival knjige

Velika dvorana Sportskog centra Gripe u Splitu još je jednom pretvorena u hram knjige i pisane riječi, nakon što je tamo u srijedu, 27. rujna 2023. otvoren 6. Mediteranski festival knjige. Festival traje do 1. listopada, ulaz za građane je besplatan, a knjige po promotivnim sajamskim cijenama izlaže više od pedeset nakladnika iz Hrvatske i susjednih zemalja.
Vijest • 26.09.2023.

'Sinovi, kćeri' Ivane Bodrožić u finalu nagrade Premio Rapallo

Roman Ivane Bodrožić 'Sinovi, kćeri' finalist je prestižne talijanske književne nagrade Premio Rapallo BPER Banca 2023. Uz Ivanu Bodrožić u užem su izboru Catherine Dunne, Najat El Hatchmi, Annie Ernaux, Amelie Nothomb, Helga Schubert i Tatiana Tibuleac. Talijansko izdanje objavio je Sellerio u prijevodu Estere Miočić.
Najava • 21.09.2023.

Sveučilište u Zadru organizira zagrebačku promociju knjige posvećene Nives Tomašević

U četvrtak 21. rujna 2023. godine, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, zadarsko Sveučilište organizira zagrebačku promociju knjige 'Kreativni pristupi nakladništvu i baštini'. Ovaj zbornik radova posvećen je Nives Tomašević, koja je osim svog uredničkog rada zaslužna i za uvođenje teme nakladništva na različitim studijskim razinama u Hrvatskoj.
Najava • 13.09.2023.

Predstavljanje romana 'Neprobuđeni' Ranka Matasovića

U srijedu, 13. rujna 2023. s početkom u 18 sati nakladnička kuća Ibis grafika predstavit će roman Ranka Matasovića 'Neprobuđeni'. Roman je to koji tematizira život u Hrvatskoj i državama koje su joj na ovom teritoriju prethodile tijekom 20. stoljeća, obiteljska je saga, ispričana perom sveznajućeg pripovjedača, ali opet iz perspektive važnih sudionika u priči o životu glavnog junaka.
Vijest • 08.09.2023.

Kriminalistički filma 'Smrt djevojčice sa žigicima' prema istoimenom romanu Zorana Ferića stiže u kina

Kriminalistički film 'Smrt djevojčice sa žigicima' nastao je prema istoimenom romanu Zorana Ferića, a svoju svjetsku premijeru imao je na Pulskom filmskom festivalu, a međunarodnu na Sarajevo Film Festivalu. Svoju zagrebačku kinopremijeru film će imati 12. rujna 2023. u Cineplexxu City Centra one East.