Moderna vremena

Pogledaj... sve je puno knjiga.

Ilustracije: John Tenniel

MV Info ×

Najava • 31.03.2023.

Tko je počinio ubojstva na Krvavom mostu?

Nakon uspješnog prvijenca, krimića 'Ubojstvo na Mrežnici', Anđelka Kliment svoj drugi roman 'Ubojstva na Krvavom mostu' posvećuje Mariji Jurić Zagorki i motive iz romana velike književnice i publicistkinje upliće u novi krimić čiji naslov već asocira na Zagorkina djela. Dva ubojstva na Krvavom mostu, jedno nedavno, a drugo počinjeno prije pola stoljeća povezuju Zagorku i forenzičarku Irmu Steeg...
ČITAONICA • 30.03.2023.

Olja Savičević Ivančević : Pisma čitateljici (ulomci)

U biblioteci 'Dnevnici' sarajevsko-zagrebačkog nakladnika Buybook koju uređuje Semezdin Mehmedinović nedavno je objavljena knjiga Olje Savičević Ivančević 'Pisma čitateljici'. Ove dnevničke zabilješke nastajale su u vrijeme dok je Olja pisala roman 'Ljeta s Marijom', a zajedničko im je pitanje ženskog iskustva i ženskoga identiteta. Pročitajte ulomke!
Najava • 31.03.2023.

Književni petak: Čitaj(mo)! poeziju – drugačiji formati poezije za publiku

O mogućnostima donošenja poezije na drugačiji način pred publiku, kao i formatima kojima se bave – radijem i glumačkim izvedbama – razgovarat će spisateljica Irena Matijašević, urednica na Trećem programu Hrvatskog radija te glumica Gordanom Gadžić, koja je pokrenula uspješan projekt 'U traganju za izgubljenom poezijom'. Tribninu vodi Monika Herceg.
Najava • 01.04.2023.

Simpozij Kritika – od nostalgije do spekulacije

Simpozij 'Kritika – od nostalgije do spekulacije' koji će okupiti književne, likovne i kritičare/ke izvedbenih umjetnosti održat će se u subotu 1. travnja u zagrebačkoj Booksi. Simpozij će se sastojati od dva panela i predavanja Svetlane Slapšak na temu 'Čežnja za rodnim selom u planinama i druge zavere protiv sećanja i kritike'.
Najava • 23.03.2023.

Tribina Tri u sedam: Josip Čekolj, Marina Kuveždić, Filip Rutić

Filip Rutić predstavit će svoj prvi roman 'O neuspjehu i nebitnome' uz pomoć urednice knjige Monike Herceg; debitantsku zbirku priča 'Put koji je odabrala' predstavit će autorica Marina Kuveždić u razgovoru s Vidom Barićem, a Josip Čekolj razgovarat će s Monikom Herceg o svojoj prvoj zbirci pjesama 'Junaci i zmajevi u zalasku'.
ČITAONICA • 17.03.2023.

Diana Šetka : Arsen, Sjećanja (ulomci)

Donosimo vam ulomke iz knjige 'Arsen – Sjećanja' (Profil, 2022.) u kojoj je autorica i novinarka Diana Šetka rekonstruirala život i karijeru Arsena Dedića kroz svjedočanstva njemu bliskih ljudi, mahom značajnih ličnosti hrvatske kulture. Iz odabranih sjećanja vidljiva Arsenova povezanost s dva naša književna velikana, Tinom Ujevićem i Miroslavom Krležom.
Vijest • 15.03.2023.

Nagrada Ivan Goran Kovačić Senku Karuzi, a Goran za mlade pjesnike Vidu Bešliću

Nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu pripala je Senku Karuzi za knjigu 'Nestajanje' dok je ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić, za rukopis naslovljen 'Ektoplazma'. Svečana dodjela nagrada održat će se na prvi dan proljeća i Goranov rođendan, 21. 3. u Lukovdolu.